Прочитај ми чланак

ФИФА НЕМИЛОСРДНА ПРЕМА СРБИЈИ И СРБИМА – чак нас је кажњавала и због четника!

0

Дисциплинци Светске куће фудбала нису имали милости према ФСС и навијачима Србије. Наш савез кажњен чак и због закрчених степеништа на трибинама и повика:“Судија, пе..ру“

ФИФА даје, али и узима! У случају Фудбалског савеза Србије и навијача наше репрезентације, ФИФА и – отима! Само што је пре неколико недеља на рачун ФСС уплаћено скоро 15 милиона долара награде „орловима“ за директан пласман на Светско првенство у Русију следећег лета, из Цириха је у уторак дошла и казна. Светска кућа фудбала је са укупно 180.000 евра казнила наш фудбалски савез због укупно шест прекршаја током десет мечева квалификација за Мндијал у Русији који су изабраници бившег селектора Славољуба Муслина окончали као први тим на табели своје групе.

ФОТО: Ројтерс

Дисциплинска комисија ФИФА је сакупила и кумулативно наплатила чак пет прекршаја са мечева у Беохграду у којима је Србија била домаћин, али је санкционисала и низ пропуста наших навијача на утакмици 9. кола квалификација са Аустријом на бечком стадиону „Ернст Хапел“.

„Праведници“ из ФИФА су бележили пропусте од кашњења меча са Републиком Ирском у Београду од неколико секунди, преко закрчених степеништа на источној и западној трибини на утакмицама са Аустријом, Ирском, Велсом и Грузијом, па све до паљења и бацања бакљи на атлетску стазу стадиона у Бечу, као и певање четничким песама на свим поменутим утакмицама.

Према сазнањима „Новости“ најзанимљивији је био пример са стадиона „Рајко Митић“ и меч са Велсом (11), одигран 11. Јуна када је делегат ФИФА, Швајцарац Пјерино Ларди пријавио Фудбалски савез Србије зато што је публика у 33. минуту меча хорски скандирала: „Судија педеру“ када је португалски арбитар Де Соуза досудио пенал за Велшане. А још занимљивија је била пријава са исте утакмице када је делегат видео на северној трибини велики транспарент са ликом четничког војводе из Другог светског рата Николе Калабића. Швајцарац је тада на лицу места консултовао неког од српских домаћина на трибинама, али током меча је „консултовао“ и „Википедију“, па је проценио да је то била чиста пропаганда фашизма и национализма на спортској приредби, због чека је још летос, одмах после утакмице наш савез кажњен са 10.000 швајцарских франака.

Дисциплинци светске куће фудбала су забележили ситније или крупније пропусте још и на утакмици последњег кола са Грузијом у Београду, када је делегат нотирао узвикивање националистичких парола и убацивање тврдих и меканих предмета у терен.

Све ово не би било чудно, да се за много теже инциденте годинама уназад Фудбалски савез Хрватске не „милује“ симболичним новчаним казнама или мизерним бројем мечева без присуства публике за навијачке инциденте са исписивањем кукастих крстова на сред терена на сплитсом „Пољуду“, или већ традиционалног вређања Срба са повицима које је у скоријој прошлости знао да промовише и капитен „коцкастих“ Јосип Шимунић. ФИФА је 2013. године показала какав-такав кредибилитет када је идиота са капитенском траком у хрватској репрезентацији казнила са десет мечева суспензије зато што је публику на „Максимиру“ увесељавао повицима: „За дом спремни“, са микрофоном у руци после меча са Исландом.

Ипак, ФИФА је и данас показала да некоме може да буде мајка, а некоме и маћеха стављајући на исти тас закрчена степеништа на трибинама, уобичајена скандирања навијача када су незадовољни судијским одлукама, или испаде национализма какви с виђају ваљда само још код комшија с друге стране Саве.

Колико значи добра едукација са навијачима најбољи пример су дали Црвена звезда и Партизан који су преко ноћи „преваспитали“ своје најватреније присталице који на мечевима у Лиги Европе више не пале ни једну бакљу или петарду, а „чак“ не вређају ни госте који долазе из Албаније.