Прочитај ми чланак

ФИБА НАМЕТНУЛА ИЗАЗОВ Ајде, Сале, сад буди мађионичар

0

Гледајући шири списак репрезентације од овог лета, долази се до закључка да Ђорђевић за прва два кола квалификација може да рачуна само на квартет сребрних!

Мислили сте да су Срби пењањем на други ниво победничког постоља Евробаскета и са сребрним медаљама око врата коначно одахнули? Да су двонедељну „игру” у Стамболу архивирали као непроцењиву за будуће изазове? Да ће по новом окупљању кренути и ка светском врху? Богатији за медаљу, искуснији за велико такмичење, мотивисанији да заузму и тај највиши степеник. Е, па…

Не, наравно, нико не спори жељу – не морају они то ни да кажу, знамо – Богдана, Бобија и осталих Салетових јунака, као и овог лета повређених Теа, Бјелице, Калине…, да поново уједине Србију. Да нација поново буде (њихова) репрезентација. Да се живи за кошарку. Али то се, нажалост, неће десити. Не са њима. Не на „путу свиле” непотребно засутим трњем. Јер, просто, не дају им.

Светска кошаркашка федерација је до те мере закомпликовала борбу за Мундобаскет 2019. да Србија, Шпанија, Русија, Литванија, ма сви, чак и свежи првак Словенија, морају да се две године ломатају по континенту да би се докопали Далеког истока. Кроз први, затим и други круг квалификација. И то без најбољих, што је још већи бесмисао такмичења за шампионат света. То значи да ће Александар Ђорђевић, ником крив, ни дужан, морати да тражи пут до пласмана на следећи велики турнир са другопозивцима, чак и са онима који за минуло ЕП нису били ни на ширем списку репрезентације – са трећепозивцима. Јер, опет, други су тако хтели.

Одлука ФИБА да се квалификације играју током сезоне, у такозваним прозорима, наишла је на нож у НБА. Одбојну реакцију убрзо је преписала Евролига и такође забранила „својим” играчима да улазе кроз те прозоре у државне тимове. Стављајући селекторе готово у позицију алхемичара: како до злата без најсјајнијих звезда?

Гледајући први, најшири, списак репрезентације Србије од овог лета, долази се до закључка да Ђорђевић за прва два кола првог круга квалификација (24. и 27. новембар ове године) може да рачуна само на квартет сребрних!? На тројицу које тренира и у Бајерну, на Лучића и новајлије у клубу Мачвана и Јовића, плус на Бирчевића из Истанбула. На све остале из Истанбула, дакле Богдановића, Марјановића, Кузмића, Милосављевића…, као и на Калинића, Недовића, комплетну Звезду, буквално на све који ће у предстојећој сезони играти у Евролиги – не може. Ни на НБА асове, старе и нове: Јокића, Бјелицу, Теодосића, Загорца.

И ајде сад, Сале, буди мађионичар… Створи опет моћну Србију.

НИСУ ДОСТУПНИ

Милош Теодосић ЛА Клиперс (НБА)
Богдан Богдановић Сакраменто (НБА)
Бобан Марјановић Детроит (НБА)
Никола Јокић Денвер (НБА)
Немања Бјелица Минесота (НБА)
Раде Загорац Мемфис (НБА)
Никола Калинић Фенербахче (Евролига)
Марко Гудурић Фенербахче (Евролига)
Огњен Кузмић Реал Мадрид (Евролига)
Немања Недовић Уникаха (Евролига)
Драган Милосављевић Уникаха (Евролига)
Владимир Штимац Ефес (Евролига)
Василије Мицић Жалгирис (Евролига)
Никола Милутинов Олимпијакос (Евролига)
Бранко Лазић Ц. звезда (Евролига)
Немања Дангубић Ц. звезда (Евролига)
Огњен Добрић Ц. звезда (Евролига)
Дејан Давидовац Ц. звезда (Евролига)

ДОСТУПНИ

Милан Мачван Бајерн (Еврокуп)
Владимир Лучић Бајерн (Еврокуп)
Стефан Јовић Бајерн (Еврокуп)
Марко Симоновић Зенит (Еврокуп)
Стефан Бирчевић Истанбул (ФИБА Еврокуп)
Мирослав Радуљица Ђангсу Драгонс (Кина)
Алекса Раданов ФМП (КЛС)
Огњен Јарамаз без клуба