Прочитај ми чланак

ФИБА: Има да избацимо репрезентацију Србије!

0
srpski košarkaši 7_ff

Фото: Ројтерс

Регионални савези су на удару јер су тражили од ФИБА да организује ново такмичење, а притом за то нису имали подршку клубова.

ПОДРЖИТЕ СРПСКЕ КОШАРКАШИЦЕ

Женска репрезентација Србије данас има проверу пред одлазак на Европско првенство, које се од 11. до 28. јуна одржава у Мађарској и Румунији. Изабранице Марине Маљковић дочекују селекцију Кине вечерас од 20 часова у Шумицама. Улаз је бесплатан, па сви љубитељи кошарке имају прилику да дођу и подрже наше сјајне девојке на велико такмичење, где очекујемо да нас поново обрадују високим пласманом.

Наставља се кошаркашки циркус, у којем се не зна више ко пије а ко плаћа. Мада, Србија није далеко од тога да на крају плати цео цех. У ФИБА су се наљутили на КСС, али и на остале савезе из региона, који су европску кошаркашку федерацију искористили као параван у борби против АБА лиге!

Наиме, национале федерације затражиле су од ФИБА помоћ при организацији новог регионалног такмичења, а да притом нису имале никаву подршку клубова за то, који су се сложили да играју и даље АБА лигу (изузимајући Црвену звезду).

– Ставови ваших клубова супротни су од ставова које заступају савези. Нисте признали АБА лигу, нити одобрили клубовима да играју следеће сезоне у том такмичењу, нити предузели било какве акције по том питању – стоји у писму Патрика Баумана, генералног секретара ФИБА, упућеног на адресе регионалних савеза.

Закључак је у пратећем тону.

– Поднео сам захтев ФИБА Европе и Одсеку за такмичење ФИБА да провере све алтернативе у вези са могућим неучествовањем репрезентација на такмичењима које организује ФИБА – закључио је Бауман у писму у које је Курир имао увид.

У Кошаркашком савезу Србије желе да што пре нађу решење за потенцијално велики проблем.

– Писмо је крајње упозорење да клубови схвате озбиљност ситуације у којој се сви налазимо – речено је Куриру у КСС.

Нема пара

Даље учешће Лисца, Лорбека и осталих физичких лица у управљачкој структури АБА лиге неприхватљиво је за српски савез.

– Ти људи се бусају у груди да штите интересе АБА лиге, а они гледају само свој. Хоћемо да физичка лица изађу из управљачке структуре и ФИБА против тога нема ништа. Клубови плаћају играче, дворане и бројне остале обавезе, а профит иде физичким лицима, која само вичу да нема пара – закључују у нашем савезу и додају да ће у понедељак бити састанак с клубовима са циљем да се дође до заједничког става.

За сада Звезда не подржава АБА лигу у овом формату. Са друге стране, овакво регионално такмичење има подршку преосталих српских клубова, али није искључено да дође до промене става.

Извор: kurir.rs