Прочитај ми чланак

Ево шта нас чека: Најџелу Фаражу банка затворила рачун јер навија за Ђоковића!?!

0

Документа која је прибавио Фараж показују да му је банка затворила рачун јер се дружи са најбољим тенисером света

Банковни рачуни Најџела Фаража затворени су након што је „Коутс“ одлучио да његови ставови „нису у складу са њиховим вредностима“, наводи се у досијеу од 40 страница који је саставила банка. Један од главних проблема је пријатељство британског политичара са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем.

У досијеу у који је „Телеграф“ имао увид, Баражови коментари о брегзиту, његово пријатељство са Доналдом Трампом и његови ставови о правима ЛГБТ особа наведени су као разлози због којих није „компатибилан са ‘Коутсом'“.

У документу се чак помиње пријатељство Фаража са Новаком Ђоковићем, као доказ да он није тако „инклузиван“ као банка.

Британски политичар је, између осталог, у јануару 2022. био гост породице Ђоковић у Београду и подржао Новака испред Скупштине Србије током невоља које је српски тенисер доживео у Аустралији.

Ју-Ес опен је одлучио „да Новак Ђоковић не може да игра јер није примио вакцину. Ово је лудило. Не постоје здравствени разлози који би ово подржали. Ово није здравље, него контрола“, рекао је тада Фараж за телевизијски канал ГБН.

„Аргумент за вакцину је – ако добијете корону, бићете мање болесни. Имајте на уму да је Новак Ђоковић један од најздравијих 35-годишњака у свету. Има потпуно здравствено осигурање. Нема шансе да америчким властима представља терет било које врсте“, казао је Фараж.

„Ово није била политичка одлука, већ је усредсређена на инклузивност и сврху“, наводи се у досијеу банке, у ком се препоручује да се оснивач УКИП-а одбаци као клијент чим му истекне хипотекарни уговор.

Банка је у досијеу помињала и „руске везе“ Фаража, односно његово појављивање на РТ-у, где је последњи пут био гост 2017. године, уз тврдњу о примању уплате од руске мреже за коју је банка признала да је лажна. Банкарима су проблем били и Фаражови коментари о сукобу у Украјини.

Фараж „представља материјални и стални ризик за репутацију банке“ јер је „редовно (скоро стално) предмет негативних вести“, објашњава се у документу, цитирајући десетине неповољних новинских чланака.

Британски политичар је представљен као „ксенофобичан и расиста“ и „неискрени преварант“ који промовише вредности које „не одговарају вредностима банке“, наводи се у досијеу.

Када је Фараж прошлог месеца открио да му је „Коутс“ затворио рачун без навођења разлога, банка је тврдила да му је стање пало испод минималног износа потребног за одржавање рачуна. Досије, који је добио путем предметног захтева за приступ, потпуно је у супротности са саопштењем банке.

Фараж је описао досије „Телеграфу“ као „извештај о надзору у стилу Штазија“ који се чита као „претпретресни поднесак који је саставило тужилаштво у случају против каријерног криминалца“.

„Коутс“, чији су клијенти чланови краљевске породице, део је „НатВест групе“, која је 39 одсто у власништву пореских обвезника након што је влада спасила компанију 2008. године.