Прочитај ми чланак

Еуроњуз напао Новака – суперзвезда, антиваксер и националиста

0

Најбољи тенисер планете Новак Ђоковић нашао се на удару критике као "антиваксер, националиста и човек који прича бесмислице" у тексту који је објавио Еуроњуз.

„За антиваксере и ковид-скептике, Ђоковић је постао херој који се не покорава систему, или како је његов отац Срђан то описао у саопштењу пред српским медијима, чим је његовом сину забрањен улаз у Аустралију: ‘Он је Спартак новог доба“, цитирају из Еуроњуза.

Позивају се и на речи румунског политичког коментатора Сорина Куцераја, који Ђоковића описује као истовремено „доктор Џекила и мистер Хајда“, али и као „Нолета и Новакса“.

У тексту се подсећа на његова необична мишљења која задиру у езотерију, а истиче се и да је Новаковој личности потребна и та она страна „Новакс“.

„Психолошки му је то потребно јер одлично игра када је публика против њега и потребан му је Новакс да би наставио да побеђује и бори се за трофеје на турнирима. Не воле га као Рождера и Рафу, нити је вољен међу западном публиком. Међутим, друга страна приче је да су његови ставови опасни, у смислу да је очито и српски националиста“, тврди Куцерај.

Ђоковић се доводи у везу са Милорадом Додиком и Миланом Јоловићем, босанско-херцеговачким политичарем и некадашњим војним командантом, иако се међу њима нашао на свадби другог спортисте – Немање Мајдова.

У више наврата је српски играч истицао да је аполитичан и да не жели да се бави тиме на директан начин. Једна од последњих таквих ситуација била је пре око месец дана.

Ђоковић је тада поделио фотографију са протеста у Београду, јер се залаже за чисту воду, ваздух и земљу, да би се касније оградио од политичких боја и остао у домену еколошког.

Стиче се утисак да се у Еуроњузовом тексту, Ђоковићу замера и то што је својим речима поручивао да су Косово и Метохија део Србије.

Ово је нешто што пише и у Уставу наше земље, па је суштински, српски тенисер остао само у домену највишег правног акта земље у којој је рођен.

Новак је заједно са саиграчима певао песму „Видовдан“ после АТП купа 2020, што се такође описује као националистичка песма у негативном контексту и веже се за ратове који су растурили Југославију.

Цитира се и Срђан Ђоковић који је посебно био гласан ових дана у прозивкама за Аустралијанце, али и сам Новак који се само једном јавио од тренутка када је цео скандал са затварањем пукао.

Бранко Ђурић Ђуро и Семир Османагић, глумац и човек који се бави Босанским пирамидама се описују као „скептици по питању вакцина који су подржали Ђоковића“.

Као да то није урадио и велики број других људи из јавног живота, који немају проблема са вакцинацијом. За Куцераја, Ђоковић је пригрлио национализам једнако колико је теорије завере.

„Суштински, у апстрактној форми, национализам је теорија завере по којој неке стране, окултне снаге покушавају да нашкоде вашој земљи“, каже Румун за Еуроњуз.

Простор се даје и Александру Хемону, босанско-америчком писцу и косценаристи најновијег филма Матрикс, који каже да Ђоковић можда није пропагандиста национализма, али свакако се са таквима сретао.

„Сећам се да је пред ратове деведесетих Никола Тесла постао националистички херој, иако Тесла није био заинтересован за било шта од тога за свог живота. Онда су ту биле фантазије о тајним оружјима и људима који су причали како Србија има ласере којима би поразила НАТО авионе, да је Тесла то оставио у наслеђе својој земљи. Сећам се да сам то читао у угледним медијима и мислио – ко би забога поверовао у ово? То је лудило. А онда видите да има људи који верују“, прича Хемон.

„Његов јавни статус даје вредност бесмислицама о којима прича. Јавна вредност је исто тако и одговорност, али он ту одговорност одбија. Та нека себичност или фанатични индивидуализам је добар на тениском терену кад сте најбољи играч. Али је штетна за јавно добро јер из тога добро не произилази, само оно лично. Он побеђује или губи, а шта је са нама осталима“, нагласио је Хемон.