Прочитај ми чланак

Енигма Францускиње са српским презименом и филмска судбина

0

Валеријан Вукосављевић, француска кошаркашица, изазвала је много пажње у финалу против Србије (63:54), а многи су се запитали откуд то да јој на леђима пише српско презиме.

Ова девојка се 2019. године удала за Србина Филипа Вукосављевића и од тада је променила и презиме на дресу, па презиме Аџаџи сада стоји само на њеном Инстаграму.

Упознали су се у Лилу, када је Валери била почасни гост на мечу који је играо наш кошаркаш. Само седам дана касније је снимљен како он њу бодри са трибина, заједно су били на једном прославили, тада су се први пут пољубили и од тада постали нераздвојни.

Њихова веза је одмах показивала да су обоје пронашли љубав за читав живот, па су већ шест месеци касније почели да живе заједно у Буржу, чије боје је бранила ова девојка.

Валеријан је освојила четири сребрне медаље са Француском на Европском првенству (2013, 2017, 2019. и 2021. године), тренутно наступа за Баскет Ланд из отаџбине, а пре тога је играла и за Сан Антонио Старс из WНБА.

Велику пажњу јавности је привукло када су лето 2019. године упловили у брачне воде, а церемонија је одржана у Београду. На прослави су биле све њене саиграчице из репрезентације, а остаће упамћене и фотографије журке поред и у базену.

На гламурозној свадби у једном комплексу поред Београда било је 200 званица, од тога 70 из Француске. Певао је Марко Луис, а до касно у ноћ је трајало весеље.

Она је истакла да је Београд одмах одушевио.

„Београд ми се допао на први поглед, као и људи. Опуштени су и пријатни. У Франуској сви много раде, а на крају дана журе кући. Овде се живи потпуно другачије. Колико год човек био у гужви, увек нађе времена за породицу и пријатеље. То ме је привукло. Добро се сналазим у граду, чак сам почела да возим. Волим да се прошетам до Ушћа и Калемегдана, да седнем у неки леп кафић с погледом на реку. Филипови пријатељи су ме сјајно прихватили, као и његове сестре, са којима проводим доста времена. Ово је сада мој град. Моја породица и пријатељи стварно воле овај град. Свиђа им се храна, ноћни живот. Препоручивала сам им и раније да дођу овде, јер људи не знају довољно о Београду и Србији“, рекла је Валери приликом у емисији на РТС.

Објаснио је Филип и због чега му је било важно да се церемонија венчања одржи у Србији.

„Можда не изгледам тако, али типичан сам Балканац. Било ми је важно да венчање буде у Србији и да, не кријем то, супруга узме моје презиме. Срећан сам због њене одлуке да јој убудуће на дресу пише Вукосављевић. Традиционалиста сам, поштујем породичне вредности и подразумева се да ћу носити бурму. Због тога сам се трудио да изаберем баш леп прстен“, рекао је у једном интервјуу након венчања Филип.

Филипа наша јавност памти и по великој броју тетоважа, али и по играма у Пролетеру и Борцу из Чачка пре него што се отиснуо у иностранство. Затим је играо за АЕК из Ларнаке, за Рилски, УСК из Прага, Колин и Децин, а уз то је имао епизоде у Металцу, Дунаву, али и клубовима на Малдивима, Шри Ланки, те у Мароку.