Прочитај ми чланак

Нетанјаху најављује акцију против Хезболаха: Израел припрема нову мобилизацију

0

Израелски премијер је рекао да су оружане снаге његове земље "спремне за изузетно моћну акцију на северу"

Израелска влада је повећала број резервиста које Израеле одбрамбене снаге (ИДФ) могу да позову у случају потребе са 300.000 на 350.000, док тензије дуж северне границе са Либаном настављају да расту.

Према копији одлуке коју је објавио Шахар Глик са Војног радија, одлука ће остати на снази до 1. августа, преноси „Тајмс оф Израел“.

У изјави коју је јутрос дао на либанској граници, премијер Бенјамин Нетанјаху је упозорио је да је Израел „спреман за изузетно моћну акцију на северу“.

Начелник генералштаба ИДФ-а, генерал-потпуковник Херци Халеви, рекао је јуче да је Израел „близу доношења одлуке“ у вези са свакодневним нападима Хезболаха на северни Израел усред рата у Гази.

Раније ове недеље на северу Израела избили су велики пожари, од којих су неки изазвани ракетним нападима Хезболаха и дроновима, што је довело до нових позива на војну акцију неких чланица владајуће коалиције и изазвало забринутост да би се Израел ускоро могао наћи у копненим операцијама на два фронта .

Усред рата у Појасу Газе, ИДФ је позвао укупно 287.000 резервиста, од којих су многи за сада већ ослобођени дужности. То је био највећи позив резервиста у историји Израела.