Прочитај ми чланак

ЕНДИ, ПАЗИ СЕ: Новак експресно „прегазио“ Нишикорија

0

Српски тенисер Новак Ђоковић декласирао је Кеија Нишикорија и пласирао се у финале Завршног Мастерса у Лондону.

Ђоковић је у ‘О2 арени’ савладао Нишикорија резултатом 6:1, 6:1 у мечу који је трајао нешто више од сат времена.

На тај начин, Новак је заказао дуел са Ендијем Маријем, што ће бити најбољи завршетак узбудљиве тениске године – победник тог меча ће осим трофеја, у Лондону осигурати прво место на крају године.

Тренутно је у предности Британац који је против Милоша Раонића на терену провео више од три и по сата, али победа у последњем дуелу носи 500 бодова који одлучују у коначној рачуници.

О дуелу Ђоковића и Нишикорија не треба трошити речи – наш представник је доминирао од првог до последњег поена, а да му у финишу првог сета није пала концентрација, ко зна да ли би се Јапанац уопште уписао на семафор.

Сви ударци су функционисали беспрекорно, а његови навијачи ће бити изузетно задовољни сервисом, којим је све започињао, а који је био поприлично слаб у последњих шест месеци.

Тениска клиника трајала је само нешто више од 60 минута – довољно да се пошаље јасна порука пред финале које је на програму у недељу од 19 часова.

Ток меча:
 

Новак је својим серисима отворио дуел и то је учинио веома сигурно – направио је само једну грешку и агресивним ударцима дошао до првог гема. Нишикори је много грешио у почетној фази, Ђоковић га је шетао са једне на другу страну теравши га да што више трчи.

Тим грешкама је одмах себе ставио у проблем пошто је омогућио три брејк шансе противнику. Две је спасао, али је код треће направио двоструку сервис грешку – 2:0.

Поклоне са друге стране српски играч користио је да подиже ниво своје игре, па је тако сервисима почињао, а форхендима завршавао поене. Поново је изгубио само један поен и отишао на 3:0.

Дуел је накратко прекинут између првог и другог гема јер је један навијач утрчао на терен, али је већи инцидент спречен брзом реакцијом обезбеђења. Није то омело Србина који је наставио да доминира на терену.

Серијом феноменалних ритерна направио је дупли брејк, да би му тек тада пала концентрација – имао је вођство у гему, направио је неколико грешака и дозволио Кеију да смањи на 4:1.

Међутим, стекао се утисак да Ђоковић боље игра када прима сервис. Ритерном је подсетио на најславније дане, а дефанзива коју је приказивао је била изузетна. Извукао је неколико тешких удараца, опет одузео сервис ривалу, пре него што је уз мање проблеме привео сет крају – 6:1.

Иако се очекивало да ће пети тенисер планете пружити јачи отпор у другом делу, Новак је сваки његов покушај сасекао у корену. Није прошло много, а већ је било 15:40 – код прве шансе није имао шта да тражи због доброг сервиса, али је већ другу реализовао за први брејк.

Уследио је брз сервис гем, а онда и нови брејк, на још импресивнији начин. Нишикори је агресивним бекхендима дошао до ђуса, када су уследила два невероватна ритерна и снажан урлик којим је обележио вођствод од 3:0.

Без притиска је уписао четврти гем, а када је имао 0:30 у следећем, многи су видели ‘кромпир’ за Нишикорија. До тога није дошло, Јапанац је добро одсервирао и заслужио велике овације публике – 4:1.

Није тај детаљ много променио ток меча, пошто је Ђоковић само неколико минута касније завршио посао за своје шесто финале у ‘О2 арени’.