Прочитај ми чланак

ДУШАН ТАДИЋ: Запушили смо уста многима, само да победом почнемо Мундијал

0

Најважније је да Мундијал отворимо са три бода. После ће нам бити лакше, иако се налазимо у тешкој групи, сумирао је пред почетак припрема Душан Тадић, најбољи фудбалер репрезентације Србије у квалификацијама за Светско првенство.

Почело је одбројавање до почетка шампионата у Русији, нација ће бити уз “орлове” који ће, надамо се, певати „Каљинку“ у Калињинграду, бази нашег државног тима на Мундијалу. Помпе нема, што је добро, очекивања као и увек када је Србија у питању су махом нереална, али се од изабраника Младена Крстајића прижељкује пролазак у осмину финала.

Фото: ФСС/Промо

То ће бити тежак задатак у групи са Бразилом, Швајцарском и Костариком. Али, “орлови” имају великог адута.

Момка који је у квалификацијама за одлазак на Светско првенство, директно или индиректно, учествовао у сваком постигнутом голу. Од креативности и луцидног момента Душана Тадића умногоме ће зависити мотор нашег националног тима. Врхунац каријере првотимца Саутемптона, као и за већину репрезентативаца Србије, биће управо Мундијал.

– Палимо моторе, баш сам се ужелео саиграча и атмосфере из репрезентације. Задовољан сам како код мене теку ствари, битно је да сам здрав. Круна моје досадашње каријере биће Светско првенство, на којем ћемо, надам се, да оставимо запажен траг – каже Тадић за Блицспорт.

Под тиме, вероватно, сматрате пролазак у наредну рунду?

– Наравно, то је циљ којем ћемо тежити. Мада, морам да напоменем, сматрам да је и сам пласман на Светско првенство велики резултат за Србију. Сетите се да су нас у једном моменту сви отписивали. Нико није веровао у нас. А ми смо свима запушили уста одласком на Мундијал. Тиме смо доказали да екипа има карактер, срце и душу. Нема разлога да се у још бољем светлу не покажемо у Русији.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА НОВУ СРЕДИНУ

Саутемптон је опстао у Премијер лиги, а по европским медијима недељама се преноси да ћете променити средину. У игри су били Арсенал, Ајакс, Милан, Интер, Валенсија…
– Искрено, не размишљам сада о томе. Мада, пријала би ми промена. У Саутемптону желе да продужим уговор, који важи још две године. Али, можда је време да се промени средина. Видећемо… – закључио је Тадић.

Управо су од вас у јавности можда и највећа очекивања. Осећате ли притисак због тога?

– Искрено, навикао сам да се од мене очекује увек нешто посебно. Како у репрезентацији, тако и у клубу. Дакле, то није ништа ново, нити нешто што може да ме уплаши. Уосталом, и ја сам од себе очекујем увек пуно и трудим се да дижем лествицу. Сигуран сам да су и моји саиграчи из селекције навикли на притисак, с обзиром на то да су велики професионалци. Некад се једноставно не намести да се постигне гол или асистенција. Али важно је да човек испоштује захтеве, као и самог себе, и остави срце на терену.

Занимљиво, у Русији би највећи терет могли да изнеси фудбалери који играју на Острву – Лука Миливојевић, Немања Матић, Александар Митровић и ви?

– Премијер лига је најзахтевнија и најквалитетнија лига на планети. Доста нас је већ дуго у Енглеској, неки су играли раније попут Коларова, Ивановића и Стојковића. Уједно, логично је да окосницу Србије чинимо ми који играмо на Острву. Ту је и Марко Грујић који је запажен у Кардифу. Надам се да ће бити још више наших фудбалера у Енглеској.

Оно што је најважније – покушати у првом мечу, против Костарике у Самари, освојити три бода?

– Било би лепо када бисмо шампионат почели како треба – победом. То је од немерљивог значаја. Свака утакмица је битна, али прва је увек најбитнија. Познајем неколико играча Костарике, покушаћемо да искористимо неке њихове слабости. Али, тек ћемо да се бавимо ривалом када започнемо припреме. Група је страшна, са квалитетном Швајцарском и Бразилом који има 23 звезде у тиму. Играћемо са Нејмаром, Кутињом, Фирмином…

У доброј мери сте се упознали са захтевима селектора Младена Крстајића?

– У суштини, Крстајић је у репрезентацији дуже време. Он нас добро познаје, тако да нема ту неког привикавања. Систем игре је другачији, то је ново. Али, велика већина репрезентативаца игра у својим клубовима управо ово што селектор форсира. Знате шта, најважније је да ми остваримо добар резултат. А који ће систем игре бити, то онда заправо и није превише битно. И да будемо подређени својој земљи, државном тиму. Поносан сам што носим дрес Србије – подвукао је Тадић.

ГРУПА Е

Прво коло (17. јун)

Србија – Костарика 14
Бразил – Швајцарска 20

Друго коло (22. јун)

Бразил – Костарика 14
Србија – Швајцарска 20

Треће коло (27. јун)

Србија – Бразил 20
Швајцарска – Костарика 20

СПИСАК ФУДБАЛЕРА СРБИЈЕ ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА МУНДИЈАЛ

ГОЛМАНИ

Владимир Стојковић, ПАРТИЗАН
Марко Дмитровић, ЕИБАР
Предраг Рајковић, МАКАБИ ТЕЛ АВИВ
Александар Јовановић, АРХУС

ОДБРАНА

Антонио Рукавина, ВИЉАРЕАЛ
Бранислав Ивановић, ЗЕНИТ
Душко Тошић, ГВАНГЖУ Р&Ф
Александар Коларов, РОМА
Милан Родић, Ц. звезда
Милош Вељковић, Вердер
Никола Миленковић, Фјорентина
Урош Спајић, Краснодар
Матија Настасић, Шалке

ВЕЗНИ РЕД

Немања Матић, Манчестер ј.
Лука Миливојевић, Кристал Палас
Марко Грујић, Кардиф
Сергеј Милинковић Савић, Лацио
Адем Љајић, Торино
Филип Костић, Хамбургер
Душан Тадић, Саутемптон
Андрија Живковић, Бенфика
Немања Радоњић, Ц. звезда
Мијат Гаћиновић, Ајнтрахт
Немања Максимовић, Валенсија

НАПАД

Александар Митровић, Фулам
Александар Пријовић, ПАОК
Лука Јовић, Ајнтрахт