Прочитај ми чланак

Дудин нови списак: Не бих још да коментаришем

0

duda-i-tim21.avg_1

(Вечерње новости)

За све има први пут, па и да списак са 20 сениорских репрезентативних кандидата Србије за предстојећи Европски шампионат у Словенији (4 – 22. септембар), мора да претрпи озбиљне измене, толиког обима (осморица под знаком питања) да ће ускоро бити официјелно саопштен.

– У овом тренутку не желим ништа да коментаришем, не сигурно да појединачно објашњавам, то није мој стил. У четвртак 4. јула, средства информисања ће имати потпуну, дефинитивну информацију. Било је извесних промена, па ћу то ускоро саопштити – љубазно и конвенционално је објаснио селектор Душан Ивковић, који је прозивку заказао за 8. јул у београдској „Зири”.

Тако су (не)званично (не)оправдани откази изнудили потез трофејног стручњака, који никада раније, у богатој репрезентативној каријери, од оне из доба СФРЈ, па СРЈ, али и откада је 2008. преузео српску селекцију, није био принуђен да повуче. Било је свега помало, од актуелних до старих повреда, уз које, људски, иде страх од обнове, жеља да се лети више одмара уместо два и по месеца репрезентативних обавеза…

Тако је Ивковић, без обзира што је „три пута секао” и ко зна колико пута разговарао са потенцијалним кандидатима, морао скоро практично да прави нови списак.

Како иначе попунити „рупу” на позицији крилног центра, где од пет кандидата, ниједан не може да се одазове селектору Србије. Душко Савановић је „одиграо” онако као што га се сећамо са паркета 2010, 2011, па је оно што је у мају наговестио, недавно потврдио – дискус хернија је спустила рампу. Новица Величковић, који због повреде, па операције колена, прескочио ЕШ у Литванији, па прошле квалификације, пре десетак дана је саопштио да „вероватно неће да помогне у Словенији”. Случајеви Милана Мачвана и Зорана Ерцега су нешто „компликованији”, филовани умором, повредама и односом са главнокомандујућим, док Стефан Бирчевић (истовремено и на списку универзитетске селекције) од краја сезоне у Радничком, има проблема са скочним зглобом.

Али са „четворкама” није крај мукама Ивковића. Можда му најтеже пада повреда оног најбољег, Милоша Теодосића, чији лист ноге захтева мировање до краја месеца, који је тек почео. А тим Србије са и без првог плејмејкера, има два различита квалитативна лица. Код једног од најбољих европских организатора, жеља за појављивањем на још једном Евробаскету није спорна, осим – да ли ће уопште моћи и у ком обиму. Други плеј, Стефан Марковић, јавно се не оглашава, али „приватно” одавно кружи прича да због „одређене рехабилитације” прескаче репрезентативне припреме…

Уз поменуте отказе, уочи европског испита не могу да радују и углавном бледуњаве клупске иностране сезоне односно минорне улоге српских интернационалаца (осим у случају ЦСКА, Теодосић, Крстић, Ерцег, Мицов). Можда буде више среће са, већ извесним заменама…

Случај Мицов

Занимљив је случај Владимира Мицова, који је прошлог лета, накнадно убачен на списак репрезентативних кандидата, пошто је селектор Ивковић јавно признао да „није имао праву информацију о његовој сезони у Кантуу”. После те интервенције, садашње крило ЦСКА, ипак, није могло, због повреде, да се прикључи националној селекцији. А сличан сценарио, иако непотврђен, и сада је на сцени.

Недостају два помоћника

Ивковић има великих проблема и са саставом стручног штаба. Више је него извесно да неће моћи да рачуна на првог и трећег помоћника. Влада Вукоичић је потписао за скопски МЗТ, а Саша Никитовић ће са селекцијом Бахреина на шампионат Азије од 1. до 11. августа.
Истина, и раније се дешавало (Ацо Петровић) да, током припремног циклуса, а због клупских ангажмана, настане делимична „промаја”. Ипак, никада, пре него што је и почето са операцијом, овога пута 8. јула.

Преостало 12 кандидата

Са првобитног списка, за сада, мање, више, нису спорни: Василије Мицић (игра и за старије јуниоре), Немања Недовић, Богдан Богдановић, Данило Анђушић, Немања Дангубић (млада), Немања Бјелица, Владимир Лучић, Ненад Крстић, Рашко Катић, Владимир Штимац, Ђорђе Гагић, Дејан Мусли (универзитетска).

Недовић

Немања Недовић лако може да заврши у Летњој НБА лиги, у дресу Голден Стејта, средином текућег месеца, иако жеља играња за Србију није спорна.