• Почетна
  • СПОРТ
  • Дуда Ивковић: Велики успех – квалификација за СП; ако не – биће тренер крив!
Прочитај ми чланак

Дуда Ивковић: Велики успех – квалификација за СП; ако не – биће тренер крив!

0
Фото: МН Прес

Фото: МН Прес

Селектор „орлова“ Душан Ивковић дао велики значај дуелима са БиХ и Македонијом, у другом и трећем колу Европског првенства. Литванце, прве ривале, види у борби за медаљу.

Након 55 дана припрема, 11 одиграних контролних утакмица и осам успешних провера, „орлови“ пакују кофере за пут на Европско првенство у Словенију. Крећу у понедељак.

Селектор Душан Ивковић саопштио је новинарима у недељу да у авиону за Љубљану, због повреда, неће бити Милош Теодосић и Владимир Лучић. Тако је разјашњено да ће наш државни тим стићи у своју прву базу, у Јесеницама, са потпуно (и принудно) реновираном поставом у односу на претходна такмичења.

На питање који је крајњи домет његове екипе, месецима оптерећене проблемима са повредама, искусни тренер одговорио је конкретно, после краћег размишљања.

„Играмо у најуједначенијој групи… Биће изузетно велики успех квалификовање за Светско првенство. Ако не – биће тренер крив, хвала Богу, то је најлакше“, рекао је Ивковић, без жеље да сакрије колико му не прија прича о тој теми.

„Орлови“ ће се такмичити у Групи Б Европског првенства, уз репрезентације Босне и Херцеговине, Литваније, Македоније, Црне Горе и Летоније. Први меч одиграће у среду, од 21.00 час, против Литванаца.

„Гледајући остале, наша група је најуједначенија, са једним тимом који одскаче, а то је литвански. Сигурно је да су и квалитетом и искуством једни од кандидата за освајање медаље, а и за сам врх“, констатовао је селектор.

Потом је открио шта му је сметало претходних дана.

„Коментари да бисмо победом над Литванијом отишли са четири бода у другу фазу су, у најмању руку, злонамерни. Ови момци ће радити што боље могу и све што знају показаће на терену. Таквих коментара је било и не слажем се са њима“.

Искусни тренер веома поштује квалитет литванске селекције, првог ривала „орлова“ (среда, 21.00 час).

„То је тим са далеко најквалитетнијом предњом линијом од свих тимова.  Доминирају та три НБА играча, Валанчијунас, Матијунас и Клеиза. Не треба заборавити ни браћу Лавринович и Јавтокаса… Ипак, у односу на предњу линију, без Јасикевичијуса и осталих играча, њихова бековска линија није на нивоу каква је литванска кошаркашка школа. Ту можемо да тражимо своју шансу, у агресивној игри, игри ‘пет на пет'“, оценио је Ивковић.

И поред изречених похвала, селектор не жели да литванску репрезентацију назове фаворитом. Најавио је и како ће се „орлови“ супротставити изабраницима Јонаса Казлаускаса.

„Бићемо сигурно принуђени да играмо са више ротација, јер после непуних 18 сати нама долазе две кључне утакмице, са БиХ и Македонијом. То ће бити циклус од три дана, који ће решавати питање квалификација у другу фазу“, сматра он.

Репрезентације ће током прве фазе Европског првенства имати само један слободан дан, 7. септембар. У другом колу (5. ИX), Србија ће играти против БиХ, у трећем, дан после, против Македоније.

Након дана одмора, Крстић и саиграчи истрчаће на терен против Летоније, па сутрадан против Црне Горе, у последњем колу.

„Оптимиста сам, као и увек. Играћемо модерну и савремену кошарку. Ону коју захтева тако захтевно такмичење“, додао је селектор.