• Почетна
  • СПОРТ
  • Ђоковић држао час у Пекингу: мање од сат времена за тријумф над Росолом!
Прочитај ми чланак

Ђоковић држао час у Пекингу: мање од сат времена за тријумф над Росолом!

0

novak-volej-pekingНовак Ђоковић је одбрану титуле у Пекингу започео на маестралан начин, савладавши у првом колу Кина опена чешког тенисера Лукаша Росола са 6:0, 6:3, и то за непуна 54 минута игре.

Ђоковић је у Пекинг стигао као бранилац титуле, а жреб му је за првог ривала доделио Росола који се прославио победом над Надалом на прошлогодишњем Вимблдону. Ипак, Чех је у досадашњем мечу са Новаком спознао снагу првог тенисера света, јер га је Ђоковић ове године декласирао са 6:1, 6:0 у Мајамију. Слично се десило и у Пекингу, где је Ноле освојио девет уводних гемова, допустивши у финишу ривалу да се и он „упише“ .

Српски тенисер је сјајно ушао у овај дуел: од 16 одиграних поена на почетку меча, 12 је припало њему, па се на семафору после само девет минута игре појавило 3:0 у корист актуелног шампиона пекиншког турнира.

Четврти гем је донео до тад најузбудљивије моменте у првом сету, јер се Росол својски трудио да снажним сервисима дође до смањења заостатка. Био је близу, али није могао да своју намеру спроведе у дело. Уз слаб постотак реализације уводног сервиса (само 42%, што баш и није било много различито од Новакове успешности првог сервиса, од 45%), Чех је поклекао у завршници гема, дозволивши фавориту да поново дође до брејк лопте, а и да је одмах искористи – 4:0.

После другог сервис-гема ривала ког је успео да освоји, Ђоковић се посветио поправљању свог убацивања првог сервиса у поље које је за то и предвиђено. А када ионако добру игру подигне на већи ниво, онда супарник баш и нема шта да тражи, па је Росол без освојеног поена изгубио и пети гем у низу. А уз неколико обостраних добрих потеза, укључујући и мајсторски Новаков бекхенд волеј, до 6:0 се стигло уз две претходно неискориштене сет-лопте али и две разорне форхенд паралеле најбољег тенисера света, који је последњи поен у тој деоници освојио одговоривши на сервис-волеј игру ривала – слањем лоптице право под његове ноге, усред трка.

Није се на томе заустављао Ђоковић. Напротив. Уз два своја сервис гема, а један брејк, изгубивши само три од 15 одиграних поена Новак је стигао до 3:0 у другом сету, потпуно деморалисавши свог ривала који се тек у наредном, а десетом гему по реду, изборио да и њега не изгуби. Стигао је недуго затим Росол и до своје две узастопне брејк шансе, прве на овом мечу, али се Ђоковић тргнуо на време и са четири узастопна поена стигао до 4:1. Повукавши „ручну“ на ривалове сервисе, Ноле је после Росоловог другог освојеног гема без изгубљеног поена стигао до 5:2, а исто учинио и у свом наредном сервис-гему.

Ђоковићев наредни ривал биће Фернандо Вердаско, Шпанац који је у првом колу Индијца Сомдева Девармана савладао са 7:6(6), 6:3.

(Блиц)