Прочитај ми чланак

Ђоковић и ФИФА праве тениску Суперлигу по моделу Лиге шампиона

0

Новак Ђоковић направио је, ако је веровати сајту "industriadeltenis.com", још један пословни потез који би могао додатно да уздрма АТП - са ФИФА је потписао споразум о формирању светске тениске Суперлиге која би следила модел игре фудбалске Лиге шампиона.

Актуелни светски „број 1“, који је ове године створио нови синдикат играча изван АТП-а, данашњим чином направио је огроман корак да суштински реформише светски тенис. Њагова идеја је једноставна, али врло сложена за спровођење: под окриљем ФИФА-е створиће тениску Лигу шампиона која ће имати потпуно исти модел такмичења као фудбалска: имаће групну фазу, затим нокаут фазу, а сваки тенисер ће представљати један фудбалски клуб, истиче „industriadeltenis.com„.

© AP Photo

Они наводе да би Новак Ђоковић могао да представља Црвену звезду као њен осведочен навијач, Рафаел Надал гаји симпатије према Реалу, а Ксавијер Будо према Барселони. Лига би имала 32 играча (клуба).

У овој причи, ако је тачна, не ради се само о тенису, већ о ФИФА и њеној интенцији да УЕФА украде модел Лиге шампиона и створи светску Премијер лигу затвореног типа са топ 24 клуба на планети која би била пандан НБА или Евролиги. О том затвореном систему смо писали пре месец дана али је ФИФА наишла негде на зид и отпор УЕФА. Само неки највећи клубови Европе (ПСЖ. Сити, Ливерпул…) и то чије су газде из арапског света, су пристали да размотре предлог такмичења које би им донело већи новац а коштала би шест милијарди долара. ФИФА је можда уз тог разлога пожелела Новака Ђоковића у тиму, у овом часу једног од најјачих спортских промотера на планети.

Истина или пробни балон показаће време. А, видећемо и како ће реаговати АТП.