• Почетна
  • СПОРТ
  • Деки Станковић на опроштају: Све стало у ових 10 минута (Видео)
Прочитај ми чланак

Деки Станковић на опроштају: Све стало у ових 10 минута (Видео)

0

Dejan Stankovic

Дејан Станковић захвалио се свима након што је постао рекордер по броју мечева у дресу репрезентације.

Станковић је против Јапана у Новом Саду одиграо рекордни 103. дуел, а симболично, у 10. минуту је напустио утакмицу.

“Хвала овим дивним људима, хвала што су дошли да увеличају ово историјско и незаборавно поподне за мене.“

„Бити 10 минута са овим момцима је феноменално. Имао сам шансу још једном да ставим траку и да поведем момке. Могу само да им се зхавалим на свему”, рекао је станковић по изласку са терена за РТС.

Станковић рекао је да му је управо дуел против Јапана и најдражи у дресу репрезентације.

“Све утакмце могу да стану у ових десет минута. Све је било подређено мени. Било је успона и падова током каријере, али на крају ових десет минута остаје урезано”, додао је нови рекордер по броју одиграних мечева.

Током изласка из игре, праћен великим аплаузом навијача, репрезентативци Србије и Јапана направили су шпалир Станковићу, уместо кога је у игру ушао Иван Радовановић.
Михајловић: Браво Деки; Караџић: Поносни смо

Станковић је уочи утакмице добио „златну лопту“ од некадашњег саиграча из репрезентације Зорана „Бате“ Мирковића, а легенда Црвене звезде Владимир Петровић Пижон уручио му је плакету у име тог клуба.

Капитен репрезентације Бранислав Ивановић уручио му је дрес с бројем 103, док му је досадашњи рекордер по броју утакмица Саво Милошевић предао „златни дрес“.

d2Селектор Јапана Алберто Закерони, некадашњи Станковићев тренер у Лацију, дао му је дрес своје репрезентације. Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић, уз звиждуке са трибина, уручио је Станковићу златну плакету. Караџић је изјавио да ће утакмица са Јапаном остати упамћена по Станковићевом опроштају и рекорду.

„Реч је о дугогодишњем капитену и прослављеном асу. Поносни смо на њега и захвални за све што је учинио за нас. Оставио је дубок траг у нашем спорту и искрено се надамо да ће и убудуће много значити српском фудбалу“, уписао је Караџић у званичном протоколу утакмице.

Селектор репрезентације Србије Синиша Михајловић, некадашњи Станковићев саиграч у Лацију и Интеру, рекао је да дуел с Јапаном има посебну драж због Дејана Станковића.

„Станковић је током више од деценије показао приврженост репрезентацији и дао јој је много. Заслужио је поштовање свих нас из ФСС, и навијача, и радујем се што је постао рекордер по броју одиграних утакмица у историји наше земље. Браво Деки!“, рекао је Михајловић.

Бивши фудбалер Црвене звезде, Лација и Интера је, пре дуела с Јапаном, последњу утакмицу за репрезентације Србије одиграо октобра 2011. године у поразу од Словеније са 1:0, којим су „орлови“ остали без пласмана на Европско првенство.

Он је летос завршио играчку каријеру, пошто је за Интер прошле сезоне одиграо само три утакмице. Станковић је наступао за репрезентације СР Југославије, Србије и Црне Горе и Републике Србије.

Учествовао је на три светска и једном европском шампионату, али није забележио ни један значајан резултат са националним тимом. За репрезентацију је дебитовао 22. априла 1998. године, када је био двоструки стрелац за победу над Јужном Корејом с 3:1.

Станковићу је утакмица у Новом Саду била опроштај од репрезентације Србије, док је рекао да би опроштај од фудбала волео да има на стадиону Црвене звезде у Београду, „можда на пролеће“.

(Б92)