Прочитај ми чланак

Да ли је ово крај Ђорђевићеве ере?

0

Да ли крах репрезентације Србије у Кини значи и крај селекторске ере Александра Ђорђевића?

Вратио је нашу кошарку у сами врх светске, донео нам је три сребра са највећих такмичења, али није успео да зокружи сјајну причу најсјајнијим одличјем.

Foto: fiba.basketball

Србија је за Мундобаскет 2019. имала на располагању по именима вероватно најјачи тим у последњих неколико деценија, али је српски „Тим снова“ доживео неуспех.

Екипа са НБА звездама Богданом Богдановићем, Немањом Бјелицом и Николом Јокићем, те плејмејкером финалисте Евролиге Василијем Мицићем, новим НБА играчем Марком Гудурићем и једним од најбољих центара Европе Николом Милутиновом заустављена је већ у четвртфиналу Светског првенства.

Пред „Орловима“ још два меча у Кини, која могу да донесу пласман на Олимпијске игре 2020, али већ се поставља питање – шта даље? Пре свега у вези са селектором.

Ђорђевић је шест година на клупи „Орлова“, а још пре две године, уочи Евробаскета у Турској се најављивао његов одлазак. Србија је тада са десеткованом екипом поклекла у финалу, што је вероватно натерало Ђорђевића да се предомисли, ако је уопште и размишљао о одласку.

Светско првенство је деловало као савршена прилика да закључи своју еру највреднијом титулом, али је пропуштена. Међутим, да ли ће и овај неуспех задржати Ђорђевића на клупи „Орлова“ како би следеће године на Олимпијским играма у Токију (ако се пласирамо) покуша да освоји толико жељено злато?

Ђорђевићу истиче уговор након Мундобаскета, а уочи СП ниједна страна се није оглашавала о потенцијалном продужењу. Неуспех у Кини би могао да буде тачка на ту причу.

Иако је под његовим вођством Србија после дуго година поново постала кошаркашка сила, уочи СП му је добар део јавности пребацио због (не)избора одређених играча у екипу и улогом оних који су у саставу.

Нема сумње да ће већина сматрати Ђорђевића искључивим кривцем за резултат на Далеком истоку, с обзиром на састав који је имао у Кини, али тек ћемо видети које су његове и жеље КСС у вези са будућношћу националног тима.

Без обзира на резултат у Кини и шта ће одлучити КСС, неспорно је да је Ђорђевић оставио дубок и величанствен траг у националном тиму и као селектор, остваривши фантастичне резултате у периоду када се није ни очекивало превише од нашег тима.

Селектор је у марту постао тренер Виртуса из Болоње с којим је освојио ФИБА Лигу шампиона, а који има амбицију да се врло брзо врати у Евролигу.

Не треба избацити из једначине зване „селектор Србије“ ни тај фактор, иако је Ђорђевић током шест година на челу репрезентације обављао паралелно и тренерски посао у клубу.

Све ће бити познато вероватно већ крајем ове недеље по званичном окончању наступа Србије на СП у Кини. У наредних пет дана фокус је на последња два меча и борбу за место на Олимпијским играма.