Прочитај ми чланак

НЕВЕРОВАТНО: Пикси 13. селектор од 2006, а Немци имали само 10 у историји!

0

Драган Стојковић Пикси на путу је да постане 13. селектор Србије у последњих 15 година па не би било лоше да се његовим именовањем стави тачка на селекторску вртешку на Теразијама 35.

Од осамостаљења Србије 2006. године, Фудбалски савез лута у избору селектора.

Било је ту тренера које је прегазило време, тренера са никаквим искуством, тренера који су показали потенцијал па брже боље смењени, али нико није добио шансу на више од годину и по дана дана.

Многи фудбалски савези одавно су престали да ангажују селекторе како наиђе нови циклус квалификација, па не би било лоше да се та пракса у Фудбалском савезу Србије заустави са Драганом Стојковићем.

Селекторски посао је у међувремену постао много сложенији од тек пуког бирања 23 играча и играња утакмица у квалификационој групи.

Од 2006. године до данас на клупи Србије гледали смо Хавијера Клементеа, Мирослава Ђукића, Радомира Антића, Владимира Петровића, Синишу Михајловића, Дика Адвоката, Љубинка Друловића, Радована Ћурчића, Славољуба Муслина, Младена Крстајића, Љубишу Тумбаковића и Илију Столицу.

Од 12 селектора који су водили репрезентацију Србије само су Радомир Антић и Славољуб Муслин успели да изборе одлазак на једно од два највећа такмичења након што су одвели Србију на Светско првенство 2010. и 2018. године.

Муслин додуше није имао ту част да тим води на Мондијалу, иако је пласманом то заслужио.

Дугорочан и неометан рад основ је за неки будући успех репрезентације, довољно је погледати шта су последњих година у фудбалу направиле земље попут Исланда или Велса.

Немачка је, примера ради, од 1926. године до избора Јоакима Лева за селектора (2006.) сменила тек девет селектора.