• Почетна
  • СПОРТ
  • Црвена звезда, Партизан, Цедевита и Цибона у борби за евролигашке амбиције: Фото-финиш за фајнал-фор
Прочитај ми чланак

Црвена звезда, Партизан, Цедевита и Цибона у борби за евролигашке амбиције: Фото-финиш за фајнал-фор

0

sp-basket_620x0

Завршница јадранске сезоне, која се квалитетом спустила степеник ниже у односу на претходну, доноси занимљиву трку за пласман на фајнал-фор, уједно и за позиције од првог до четвртог места.

Утисак је да ће у преосталих пет кола свака утакмица претендената на учешће на финалном турниру (25-27. април) имати специфичну тежину.

Најближа „броју 1“ је Црвена звезда, с победом више од првог пратиоца Цедевите, али екипу с Малог Калемегдана очекују три захтевна гостовања (Мега Визура, Задар, Цибона), док у домаћим мечевима са Крком и МЗТ Скопљем не би требало да буде потешкоћа. Предност вредну још једне победе црвено-белима даје и бољи међусобни скор са Загрепчанима.

На страни Цедевите је прилично повољан распоред, по којем дочекује Олимпију, Будућност и Игокеу, а гостује Солноку и Партизану у последњем колу. Имајући у виду да загребачки тим има две победе више од црно-белих, скоро је извесно да до краја лигашког дела не може пасти испод друге позиције, са шансом да се у случају Звездиних пропуста домогне и самог врха.

Партизан у фото-финиш улази као трећи, са истим скором као четвртопласирана Цибона, али и бољим односом у међусобним дуелима. Црно-беле очекују три меча код куће (Раднички, Солнок, Цедевита) и два гостовања (Олимпија, Будућност), тако да у последњу кривину улазе са реалним изгледима да сачувају „број три“, што би вечитим ривалима омогућило да тријумфима у полуфиналним утакмицама Ф4 поново обезбеде два места за српску кошарку у Евролиги. Наравно, уколико Звезда остане на врху и састане се са четвртим у лигашком делу.

Цибоси на путу ка трећој позицији имају три утакмице у гостима (Задар, Игокеа, Широки) и две код куће (МЗТ, Ц. звезда). Нема дилеме да ће учинити све да прескоче Партизан и полуфиналним дуелом са Цедевитом осигурају хрватском баскету једног евролигаша, посебно имајући на уму гласине о могућој пословној сарадњи два загребачка клуба.

Претња Партизану стиже и са пете позиције, са које Будућност вреба пласман на фајнал-фор. Подгоричане у „Морачи“ очекују мечеви са Солноком, Игокеом и црно-белима, док гостују Цедевити и Мега визури. Чини се да би тим Душка Вујошевића пребринуо све бриге око пласмана на фајнал-фор победом у Подгорици, или би их бар знатно ублажио поразом мањим од седам поена разлике, чиме би стекао предност у међусобним сусретима.

Засад је непознаница колико ће екипа из АБА лиге стећи право учешћа у Еврокупу. Уколико остане квота из претходне сезоне (шест), реалне шансе за европски деби имаће момци из Мега Визуре, док би и Раднички могао да се победничком завршницом пробије до тог круга. На крају, извесно је да ће борбу за опстанак водити Задар и Широки.

(Новости)