Прочитај ми чланак

Човић: Вујошевић је морао да буде избачен из Лакташа, знали смо и о плану прекида меча…

0

Nebojsa-Covic(Новости)
Прича се да је и један од судија на полувремену утакмице са Партизаном позван да мења критеријум. Знамо и да је у плану био прекид ако уђемо са плусем у последња три минута – каже председник Црвене звезде Небојша Човић.

Познат је као човек који нема длаке на језику. Као неко ко се не плаши да каже шта му је на памети и какви су му ставови око неких питања. И овог пута председник Црвене звезде је оправдао такву репутацију.

Без увијања, цензуре, за „Спорт” је директно причао о ономе што се дешавало на мечевима фајнал-фора АБА лиге, у финалу јуниорског турнира у Чачку, али и о томе ко већ годинама покушава да сруши не само КК Црвену звезду већ и све клубове који су у трофејном спортском друштву.

Причу почињемо од фајнал-фора у Лакташима где је Црвена звезда испунила примарни овосезонски циљ – пласман у Евролигу.

– Црвена звезда је остварила основни циљ у сезони 2012-13. пласманом у Евролигу у сезони 2013-14. Мада, видим да опет има душебрижника који спинују и праве манипулације како се нисмо пласирали у Евролигу. Дуго сам у јавном животу и морам да признам да ни у политици нисам видео тако нешто.

Спортско друштво Црвена звезда је систематски урушавано, а све почиње тамо негде од 1991-92. године и од постављања чувеног система. И није реч само о кошарци, слично је и у фудбалу, погледајте шта се догађа у рукомету где бивши председник Партизана, сада челни човек Савеза, одузима осам бодова нашим играчима.

У одбојци то не могу јер нема контакта, па се одмах види да ли је неко испуцао лопту у аут или је дотакао мрежу… Тачно, то је систем у коме су и појединци из медија, неки спортски функционери, чланови судијске организације… – енергичним тоном почиње први човек Црвене звезде.

Многи навијачи Звезде сматрају да су судије директно утицале на исход меча у Лакатшима променом критеријума током треће четвртине финала АБА лиге?

ДВОРАНА
Да ли ће Звезда играти у „Арени” следеће сезоне Евролигу?
– Сачекајмо да се заврши сезона. Наравно, постоје планови и радимо да их остваримо.

– Мислим да је постојала тенденција током треће четвртине. Прича се да је и један од судија на полувремену позван да мења критеријум. Целу ову проблематику поткрепићу са податком да у Суперлиги противници нашег највећег ривала у просеку шутирају 19,5 слободних бацања, а Звездини ривали просечно шутирају 29,5 пенала. У АБА лиги то није тако било, али дефинитвно је да је пресудила трећа четвртина.

Мислим да је Дејан Радоњић неоправдано добио другу техничку грешку и да је то била компензанција за избацивање Душка Вујошевића. А тренер Партизана је три пута пре тога морао не да буде искључен, него избачен из Лакташа. Упадао је у терен, псовао Илију Белошевића спомињао му и мајку и оца…

А Белошевић вероватно поново неће ништа да коментарише. Знам, сви ће рећи, ето Звезда напада судију који је међу осам арбитара коју суде фајнал-фор Евролиге, он је наш најбољи судија. Међутим, он на један начин суди Евролигу, на други АБА лигу, а на трећи нашу лигу. Он је само врх ледног брега фантомске организације какво је Удружење судија.

Кошарка се не игра због судија. Сетите се само како је током прошле сезоне нападан Пешић и у јавности и од судија и шта су му све радили. А само погледајте шта ради Вујошевић, шта ради Тодорић, а његов кум Нешковић се окреће када пљује његовог колегу судију.

ПОЈАЧАЊА
Да ли су на списку појачања Црвене звезде за следећу сезону Владимир Радмановић и Дарко Миличић.
– О појачањима коначну одлуку доноси стручни штаб. Али, поново, кажем, да сачекамо да се прво ова такмичарска година заврши.

Човић ту не стаје, али и подсећа да ниједном ове сезоне нико из Црвене звезде није ни једном речју споменуо Партизан на конференцијама за медије.

– А они нас не ваде из уста. Почевши од срамног представљања тима на Калемегдану прошлог лета, па до данас. Стално кукају за парама и спинују слику преко својих медија који на свет гледају црно-бело. Ми смо два различита света, па смо због тога и рекли колико смо добили новца од државе. Очекујемо од државе да изађе са истим подацима и за Партизан. Међутим, пошто то не видим да се догађа, изгледа као да се неко плаши. Шта је потребно, да донесемо закон да ће Партизан у следећих 100 година да буде првак, да се не бисмо свађали.

Много љутње у гласу Човића појављује се и када прича о дешавањима на финалном турниру јуниора у Чачку.

– Видели сте шта се све дешавало у Чачку. То је био скандал. Туче се дешавају, али на снимку се јасно види ко је први почео, а зарад истине мора да се каже да је требало да буду искључена наша четири играча и четири играча Партизана. То су Андрић, Пушица, Милутинов и Ђорђевић из Партизана, а Тејић, Каплановић, Јовановић и наш повређени играч Првуљ. Види се да је свему претходио неспортски фаул Пушице, да је Андрић први ударио Тејића. И све то се дешавало пред очима потпредседника КСС задуженог за такмичење Дејана Томашевића. Одлуке Томашевића су безобразне. Звездиним јуниорима је одузета титула.

Ми смо уложили жалбу на исход, а Томашевић је похитао брже боље да додели пехар Партизану, иако то није по правилима. Нема победника, ако је уложена жалба! То му је рекао и комесар такмичења Александар Рашинац. Безобразно је и да се победник прогласи после 12-13 минута игре. Ко каже да би Партизан водио после два слободна бацања и лопте у нашем поседу после неспортске Пушице? А ко је Томашевић? Као играч био је добар, али он је сада приправник у Савезу коме сви помажемо да ради – рекао је Човић.

БУЏЕТ
Колико је оптимални буџет да би Црвена звезда имала конкурентан тим у Евролиги?
– Мислим да је за први тим потребно око 2.5 – 3 милиона евра. Многи ће се изненадити, али наш буџет за први тим је мањи ове сезоне од буџета нашег највећег ривала, иако се ствари другачије представљају. Плаћамо и дугове и све обавезе проистекле из плана реорганизације утврђеног на суду.

Председник Звезде ту не стаје.

– Како је могуће да КСС и Дејан Томашевић, који је потпредседник Савеза за такмиченње дозволи да финални турнир јуниорског шампионата суде само два арбитра. Питам се и како је могуће да четвртфинални дуел између Партизана и Вршца суди арбитар Павлица, који је ожењен рођеном сестром супруге тренера Партизанових јуниора, Алексадра Бућана. Па зар то није класичан сукоб интереса?

И да ли је могуће да тако важну утакмицу као што је финале јуниорског првенства Србије суди судија Манојловић који је у претпоследњем колу КЛС кажњен забраном делегирања на четири утакмице због лошег суђења. Захваљујем се општини Чачак и кошаркашком клубу Борац на одличној организацији турнира и извињавам се ако је Црвена звезда Телеком направила било какав проблем.

Звезда је током ове сезоне отворила фронт са челницима АБА лиге, као и са директором лиге Предрагом Бојићем?

– Не отварамо фронтове и то је део медијског представљања. Предраг Бојић је некометентан, то је човек који не уме да направи финансијски извештај, који доноси арбитражне одлуке које иду на штету Звезде, а не зна ни шта је управни поступак.

Поставља се питање због чега кажњава онај који би због свог нерада и незнања морао да буде кажњен. Стално се представља да се ми око нечега бунимо и то раде они који на живот гледају као да је црно-бео. Није то тако, живот је у колору. Као што су уосталом и крвна зрнца црвена и бела.

Први човек Звезде нема дилему и када прича о сукобу са председником АБА лиге Радованом Лорбеком.

БРАУН НИЈЕ ГРЕШКА
Да ли је већа грешка била довођење Елтона Брауна или његово враћање у тим после суспензије?
– Не мислим да је он био грешка. Браун је дао нешто Звезди и Звезда је нешто дала Брауну. Сви они који су накадно паметни или бивши челници клуба који су довели Звезду на ивицу егзистенције, нека седну у Управни одбор и нека воде клуб.

– Он све ради преко своје експозитуре у Београду, која је наводно против Јадранске лиге, а за подршку видели сте шта добија у финалу фајнал-фора. Његова најновија глупост је да су власници лиге 80 процената клубови. То је можда на први поглед тако, али погледајете колико гласова имају власници. Па сваки од њих има три гласа, дакле укуно 18, а клубови имају 12.

Када се узме да и међу клубовима постоје они који су његови. Због тога тражимо да се виде сви папири – и ко финансира лигу и коме иду паре. Ништа осим онога што је у документима. Као што знамо да је у плану био и прекид финала АБА лиге, ако Звезда уђе са плусем у последња три минута. И није ово параноја Небојше Човића. Ово је доказ да их се не плашим, ни њихове организоване групе.

Следи финиш сезоне у домаћем шампионату? Да ли ћете сматрати сезону успешном ако Звезда не стигне до титуле?

– Знате, да сам човек који се клади као неки, могао сам да „фиксирам” кеца на мечу Раднички – Партизан, као и „двојку” на Војводину. Као да неко хоће да нас остави без Јадранске лиге следеће сезоне.

Није то први пут да се догађа, неко изенади Звезду. Био бих задовољан када бисмо имали исти критеријум суђења као што имају друге екипе када долазе у „Пионир”. Ипак, ми смо у земљи у којој је ненормално нормално, а нормално ненормално. Због тога се и боримо да променимо ситуацију – констатовао је Човић и на крају поручио:

– Као православи верник, максимално сам се трудио да бирам благе речи, јер ће овај интервју бити објављен у време Ускрса, највећег хришћанског празника, а ову прилику ћу искористити да свим православним верницима честитам Ускрс.