Прочитај ми чланак

Човић: Вујошевић иза покушаја мог хапшења

0

covic-foto-fonet(Б92)

Први човек Црвене звезде Небојша Човић рекао је да у српској кошарци неће бити мира док се Душку Вујошевићу дозвољава да ради шта хоће.

Кошаркаши Партизана у среду увече су освојили 12. узастопну титулу шампиона Србије и то пошто су са 3-1 у серији победили Звезду. Конференције за медије после четвртог сусрета финала, који су ’црно-бели’ добили са 68:52, обележио је наставак вербалног рата између двојице челника ’вечитих’, који је сада већ попримио неслућене размере.

Човић је на почетку свог обраћања медијима рекао да честита титулу Партизану, али да је задовољан сезоном коју су имали ’црвено-бели’.

“Честитам Партизану на освојеној титули, мада мислим да је Звезда јако пуно тога урадила ове године што је битно за српску кошарку. Пре две године клуб практично није ни постојао, организоване групе умало су га уништиле, а слична ситуација је и са фудбалским клубом. Искрено говорећи, задовољан сам сезоном. Имали смо циљ да освојимо све трофеје, узели смо један, али смо дошли до крунског циља, а то је пласман у Евролигу. Велики посао почињемо већ у четвртак, како бисмо се спремили за наредну сезону. Потребно је направити анализу”, нагласио је Човић.

Човић се потом осврнуо на изјаве тренера Партизана, који се само пола сата раније нашао пред новинарима, и тада за председника Звезде рекао да је најгори човек којег је у животу упознао.

“Што се тиче притиска који смо трпели од Вујошевића, то је његов начин његовог функционисања. У кошарци неће бити мира, уколико му се допусти да ради шта хоће. Пад српске кошарке је почео 2003. године, а сви знамо ко је тада био селектор. Надам се да ће се наћи снаге да се заустави такав тренд”, рекао је Човић, “Што се тиче Вујошевићевих оптужби, то ће бити само допуне у кривичној пријави. Верујем да је и он стајао у припреми за моје хапшење пред почетак сезоне. Он се представља као Партизанова групација, али није моје да водим Партизанову политику. Какав је скол људи који би спалили Црвену звезду на ломачи. Наша размишљања су да напредак српског спорта зависи колико су уравнотежени Партизан и Црвена звезда. Ми се нисмо бавили Партизаном ове године, а то не значи да се нећемо бавити. Нећемо им прећутати неке коментаре. Партизан се очигледно не зове Партизан, него Дуле Вујошевић”.

По ко зна који пут ове сезоне, први човек ‘црвено-белих’ се осврнуо на финансијско стање клуба.

“Звезда није крила своје финансиско стањо. Није их крила ове године, И даћемо преске буџета на крају сезоне. Прича се да је Звезда добила много више од државе, али то се лако провери. Ми Партизанове податке нисмо видели. Тај лоби и даље ради”, нагласио је Човић.

Вујошевић је посебно ‘прозвао’ Човића због свега што је радио, на шта је председник Звезде одговорио:

“Ниједног који сам радио се не стидим. И спреман сам на сваку врсту провера. Хоћу да кажем да се ради о људима који имају одређене проблеме сами са собом. И да су спремни да зарад неких резултата иду и преко мртвих. То није здраво и опасно по друштво и спорт”.

“Што се тиче Косова, ја сам функцију доласком Коштунице на власт изгубио. Био сам довољно опрезан да одмах видим са ким сам радио. Лако ћемо ту утврдити чињенице. Све моје фнкције су пренете на ресорно министарство. Званично сам 2005. завршио са том функциом. У међувремену послови су вођени од стране министарства”.

“Вујошевић мисли да том причом поново рсатури Звезду као што је то раније рађено. Пословица каже да паметан треба да се склони када наиђе будала. То је погрешна концепција, не треба паметни да се склањају да би будале владале. Све се свело на трачеве и на понашање једног човека. Кривична пријава ће већ у четвртак бити попуњена”.

“Звезда ће у наредним недељама изаћи са тачним бројакама буџета. Лако ћемо утврдити шта је добила Звезда, а шта Партизан. Њихов одговор је увек шта ми њима полажемо рачуне. Они нама не полажу рачуне, већ грађанима Србије. Они нису платили 150. 000 динара пореза”.

“ФМП-ово пословање је лако проверљиво. Не постоји фирма која нема проблема са ликвидношћу. Па сама држава има проблема са тим. Да нас политички нису кињили сада би смо имали другачију слику. ФМП није губиташ. Ми нисмо користили кредите Агробанке да би се приватизовао ФМП, као што неки тврде. Једва чекам да се отворе јавне полемике о томе и о убиству Ђинђића. Нисам ја џабе прозивао Тадића, Ђурића. Немам ја никакав проблем са затвором. То буде па прође. Мој највећи грех те вечери када је убијен премијер Ђинђић је што сам питао одакле им неке слике. Мој други грех је што нисам дозволио да се у Сабљи дивља, како би се ухапсили политички еистомишљеници. Мој трећи грех је што нисам дозволио ватрени окршај између странака”.

Човић је истакао да не види откуд толика мржња последњих година и да вређање његове породице, посебно супруге, траје већ годинама.

“Не бих карактерисао Дулета Вујошевића какав је он човек. Не бих да га поредим са човеком. Он има право на своје мишљење и то није проблем. Ми у Звезди ћемо радити нормално свој посао. На путу смо да направимо стабилан европски клуб. Звезди сада треба профил евролигашке екипе, направићемо анализу и потом видети ко од играча остаје, а ко одлази. Наравно, потребна су и појачања, али то зависи од буџета”, нагласио је Човић.