Прочитај ми чланак

Човек магија, Роналдињо

0

Од када је света и века људи су веровали у магију и магове. Магови су људи који су чинили невероватне ствари, надприродне ствари, људи којима су се дивили и којих су се плашили. Ако данас постоје магови онда је Роналдињо сигурно врховни маг.

Роналдињо

Роналдињо

Од када је света и века људи су веровали у магију и магове. Магови су људи који су чинили невероватне ствари, надприродне ствари, људи којима су се дивили и којих су се плашили. Ако данас постоје магови онда је Роналдињо сигурно врховни маг.

Роналдо де Асис Мореира, познатији као Роналдињо рођен је 21, марта 1980 године у Порто Алегреу у сиромашној породици. Своју љубав према фудбалу и раскошни таленат почео је да показује као јако мали. Први пут је привукао пажњу на себе када је, као тринаестогодишњак, постигао 23 гола у победи свог тима од 23-0 у утакмици локалних тимова. Надимак Роналдињо је добио јер је у већини случајева био један од најмлађих на терену, самим тим и најнижих. Роналдињо је пројектован као будућа звезда на светском првенству у фудбалу за играче до 17 година које је одржано у Египту 1997. године, на ком је постигао два гола, оба из пенала.

Први професионални уговор је потписао са Гремиом за који је наступао од 1998-2001 и на 52 утакмице и постигао 21 гол. 1997. године, док је био у млађим селекцијама Гремија, славни холандски ПСВ је понудио значајну суму за његов трансфер али је Гремио то одбио.  Аресен Венгер је 2001. године препознао таленат и покушао је да парафра уговор са Роналдињом али до договора није дошло јер младић није могао да добије радну дозволу за играње у Енглеској. Исте године се сели у ПСЖ који је његовом матичном клубу платио мизерно обештећење, наспрам његовог талента, од 5 000 000 евра. За ПСЖ је наступио у 55 мечева и постигао 17 голова и освојио је прву интернационалну титулу, Интертото куп.

19. јул 2003. је историјски дан за сваког навијача Барселоне. Жоан Лапорта доводи Роналдиња у редове Барсе за 27 000 000 евра. Интересантно је да је Роналдињо доведен тек када је Лапорта изгубио трку за Дејвида Бекама ког је најављивао као појачање Барселоне. Енглез се одлучио за Реал Мадрид, а Лапорта се окренуо двадесеттрогодишњем Роналдињу. За Роналдињов потпис су се борили Реал Мадрид, Барселона и Манчестер Јунајтед, а он се опередлио за Каталонце. У сезони 2004-2005 показао је зашто је један од најбољих фудбалера свих времена. Донео је титулу у Примери, лична признања су се низала као на траци, а те године је постигао и један од најлепсиш голова у историји Лиге шампиона против Челзија. Испали су од Челзија резултатом 4-2, погађате Роналдињо је дао оба гола, а тај прелепи ударац из колена са 17-18 метара од гола, је чиста магија. Са пола терена Олегуер шаље лопту у шеснаестерац Челзија, Тери избацује лопту али само до Инијесте који се налази на неких 20-ак метара од гола. Инијеста одиграва до Роналдиња који прави један лажњак а онда шутира из места, из колена поред Карваља. Тај шут не би могли да бране ни Лав Јашин, Владимир Беара и Ђан Луиђи Буфон заједно.

Пехар ЛШ је подигао 2006. године победом против Арсенала 2-1, а лепр[ава игра коју је приказвао и у првенству и у ЛШ је за фудбалске уџбенике. Увек насмејан и добро расположен доводио је противнике до очаја својим головима, пасовима, дриблинзима. Гестикулација рукама као да телефонира (телефонира Богу) уз неизбежан осмех је његова препознатљива прослава гола. За Барселону је одиграо 206. утакмица и постигао 80 голова уз прегршт асистенција. 2008. године прелази у редове АЦ Милана али тамо само на моменте показује зашто га сматрају једним од најбољих. На 76 утакмица постиже 20 голова, а онда се враћа у домовину, у Фламенго где је играо са живом легендим , нашим Дејаном Рамбом Петковићем за ког је имао само речи хвале. За Фламенго је одиграо и 33 утакмице и постигао 15 голова. Прелази у Атлетико Минеиро и са њим осваја Копа Либертадорес уз игру која га је красила у дресу Барселоне. Роналдињо је опет онај стари, неухватљиви маг који командује дешавања на терену. Доживео је другу младост у домовини, вратио се по трофеј који му је недостајао и наравно био најзаслужнији за његово освајање.

Роналдињо у дресу Бразила

Роналдињо у дресу Бразила

За репрезетацију Бразила је наступао 97 пута и мрежу погађао 33 пута. Дебитовао је против Летоније 26. јуна 1999. године, а свој први гол постигао већ у другом репрезентативном мечу против Венецуеле.30. јуна исте године. Исте године у јулу осваја Копа Америка (првенство Јужне Америке). 2002. године осваја титулу шампиона света после победе над Немачком од 2-0. За млађе категорије Бразила одиграо је 38 утакмица и дао 33 гола и у том прериоду окитио се титулом првака света до 17 година. Наступао је и за олимпијску селекцију Бразила са којом се окитио бронзаним одличијем 2008. године.

Од четвртка, 25. јула 2013. године он је једини фудбалер на свету који у својим витринама има пехаре Лиге шампиона, европског Суперкупа, Интертото купа, Копа Либертадорес, Копа Америке, Светског првенства, Купа конфедерација и Златну лопту, као и Куп краља и Примеру.

Роналдињо и његова карактеристична прослава кога

Роналдињо  прославаља гол

Роналдо де Асис Мореира, познатији као Роналдињо, један од последњих правих магова са лоптом. Част је била гледати његове дриблинге, асистенције и голове. Част је живети у истом добу кад и ова легенда најважније споредне ствари на свету. Дуго ће времена проћи док се не појави неко сличан њему, можда се то никада више не догоди.