Прочитај ми чланак

Челници ФСС кршили све што су могли, сад би да раде поштено

0

Водећи људи српског фудбала признали су да су кршили Статус ФСС и Закон о спорту, и понашају се као да је то неко други радио, па би да наставе где су стали. У Србији је све могуће па и овакав расплет.

Бурни дани су прошли, а могуће да нас чекају још бурнији… Марко Пантелић је као заменик председника ФСС сменио Ненада Бјековића и његове људе, па Бјековић Пантелића и његове саборце. И једни и други се позивају на чистку, само чистке – нема.

YouTube

„По Статуту седницом Извршног одбора ФСС могу да председавају само председник, заменик председника или почасни председник ФСС“, рекао је Пантелић и објаснио како је седницу заказао за четвртак, 27. мај, али од тога по свему судећи неће бити ништа, јер је она одржана у понедељак.

У међувремену су доношене одлуке, објављивана па брисана саопштења са званичног сајта ФСС, па саопштаване нове одлуке уз именовање Ненада Бјековића за новог заменика председника Фудбалског савеза Србије.

Тако је и Марко Пантелић избрисан из Агенције за привредне регистре (АПР) као заступник Фудбалског савеза Србије, а уписани су управо Ненад Бјековић и генерални секретар Јован Шурбатовић.

У нашем фудбалу је апсолутно све могуће, па се ситуација у ФСС мењала из сата у сат, не из дана у дан, због чега више ништа не може да чуди.

Делује да Пантелић ипак није био довољно спреман за све што је наумио, звало се то чистка у ФСС или некако другачије. Желео је да се окружи људима од поверења и озваничи велике промене у Савезу, али је „ударио“ на оне који се дуже питају у српском фудбалу и самим тим знају како да елиминишу противнике, што су учинили тако што су најпре његово постављање у тела ФСС прогласили правно ништавним, чиме су признали да су сами кршили Статут ФСС и Закон о спорту, што значи и да су све његове даље одлуке и решења прогласили ништавним.

Тако се Пантелић наједном нашао у клинчу са струјом коју је предводио Ненад Бјековић и вишегодишњи саборци, па је ту битку „унапред“ изгубио. Међутим, у тој борби направљен је низ очигледних пропуста…

Прва међу једнакима – изабран је Бјековић за новог заменика председника ФСС, а да Савез и даље нема председника, па је тиме заменик имагинарне особе. Притом, заменика може да именује само председник што сада није био случај.
Још једноставније – изабран је управник зграде која још увек није изграђена.

„Седницу Извршног одбора ФСС може да закаже само председник ФСС, заменик председника или почасни председник. Такође, заменик председника може бити изабран само на основу предлога председника ФСС. Седница ИО ФСС одржана је на нерегуларан начин, па су и одлуке које су том приликом донете ништавне. Ово је нелегитиман акт свих бивших чланова Извршног одбора, они ће бити кривично гоњени због овог криминалног чина и непоштовања статута Фудбалског савеза Србије“, рекао је Пантелић.

Његови опоненти могу да кажу како су седницу ИО ФСС одржали јер ју је сазвао Пантелић за понедељак, 24. мај, па накнадно померио за три дана касније, а то су ситуације у којима искусне рибе и те како знају да пливају.

„Доста је било муља у ком годинама плива наш фудбал. Доста је било упозорења од УЕФА о нечасним радњама у српском фудбалу. Мучно ми је да слушам приче о лошем квалитету Суперлиге. Шта да радим? Да седим по страни и гледам како се појединци бахате?! Не, ја нисам од тих и сви који ме познају свесни су да сам спреман на жестоку борбу. Нећу да дозволим мафијашкој хоботници да преузме српски фудбал и са њим ради шта јој се прохте. За своју земљу и фудбал у нашој Србији спреман сам и живот да дам„, додао је Пантелић.

Бивши голгетер је смењен јер је истовремено био и председник Фудбалског савеза Београда, и на функцији заменика председника ФСС, што је у супротности са Статутом ФСС.

Исто тако Новица Тончев незаконито врши функцију члана ИО ФСС и министра у Влади Србије, што није могуће сходно Члану 33. став 3. Закона о спорту.

Даље, председник ФСС не може у тренутку избора имати више од 70 год, што би се могло примењивати и на заменика председника, а Бјековић има 73 године.

„Бјековић је и члан Скупштине испред удружења репрезентативаца за које ниједан репрезентативац још није чуо. О том удружењу нема никаквих јавних података, осим оних основних на сајту АПР. Не зна се ко су чланови Скупштине, чланови ИО, немају сајт, друштвене мреже итд… Срамно и понижавајуће“, поручио је Мирко Поледица, председник Синдиката професионалних фудбалера „Независност“.

Серији брљотина у режији ФСС нема краја, једино што питање које остаје без одговора је – докле?