Прочитај ми чланак

Бојана Јовановски у осмини финала!

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Јовановски је савладала двоструко старију, 42-годишњу Јапанку Кимико Дате-Крум у два сета, са 6:2, 7:6(3), и изборила дуел са Американком Слоан Стивенс.

21-годишња српска тенисерка је у мечу против јапанске ветеранке направила седам брејкова, али и дозволила пет. У пресудном тај-брејку била је пуна самопоуздања и сјајном игром стигла до 16 најбољих тенисерки у Мелбурну.

Боља из овог дуела ће у четвртфиналу играти против победнице окршаја друге носитељке Серене Вилијамс и 14. Марије Кириљенко.

Ноћас су у Мелбурну српски тенисери имали половичан учинак. У конкуренцији дублова Ненад Зимоњић и Роберт Лидстед елиминисани су већ на старту, док су Јелена Јанковић и Мирјана Лучић прошле захваљујући предаји ривалки. Успешан старт у конкуренцији јуниора имао је први носилац Никола Милојевић, док је испао Ласло Ђере.

Ток дуела Бојане Јовановски и Кимико Дате-Крум могли сте да пратите на нашем сајту:

Јовановски и њена дупло старија ривалка почеле су меч губљењем сервиса. Прво је Јапакна искористила трећу брејк шансу у првом гему, али је Спркиња одмах узвратила сјајном игром на сервис ривалке.

Уследио је маратонски гем у којем је Бојана спасила две брејк лопте, те после четири ђуса коначно сачувала сервис. Са друге стране, Јапанка је наставила лоше да сервира, толико лоше да је Јовановски без изгубљеног поена стигла до новог брејка, а потом пронашла ритам и на сервису те повела 4:1. Јовановски је наставила у сјајном ритму, спасила брејк лопту, а потом из другог покушаја направила нови брејк и добила први сет 6:2.

Након што је једва сачувала сервис на старту другог, српска тенисерка је поново без изгубљеног поена направила нови брејк и повела 2:0. Међутим, искусна Јапанка се није предала, поново је натерала Бојану да се мучи на сервис, поново су одиграле маратонски гем, а Дате-Крум је овај пут имала више стрпљења и из трећег покушаја стигла до рибрејка.

Обе тенисерке су наставле да слабо сервирају, уследила су још по два брејка у наредних пет гемова и 4:4 у сету. Након два релативно мирна сервис гема, уследио је нови маратон на сервис Јовановски. Бојана је спасила четири брејк лопте, пропустила једну шасну да освоји гем, да би потом Дате-Крум искористила пету шансу и стигла до сервиса за сет.

Међутим, тенисерке нису одступиле, настављен је низ брејкова, па је Јовановски новим рибрејком изједначила на 6:6, и добила шансу да у тај-брејку избори пласман у осмину финала. Јовановски је одмах направила мини-брејк, те повела 2:0, али је Јапанка брзо узвратила и изједначила. Ипак, Бојана је наставила са сјајном игром, одузела још два сервиса ривалки за 5:2.

Потом је Бојана освојила поен на свој сервис и дошла до четири меч лопте. Прву је послала у аут, али је потом одиграла сјајан ритерн и приморала Јапанку на грешку која јој је донела 7:3 у тај-брејку за 7:6 у другом сету и победу од 2-0.

 

(Б92)