Прочитај ми чланак

БОГДАНОВИЋ И БЈЕЛИЦА тројкама после драме примирили „грчке звери“, освојили трофеј

0

Кошаркашка репрезентација Србије победила је Грчку 85:80 после велике драме и продужетка у борби за титулу Акрополис купа и завршила турнир помешаних осећања.

Целу утакмицу је наша селекција заостајала и мучила се, а онда у финишу преломила Грчку тројкама Богдана Богдановића и поенима Немање Бјелице. Иако су Орлови стигли чудом и до плус осам у финишу, драма ту није била готова.

Хелени су одговорили серијом од пет поена у последњих минут, два, ушло се у пенал завршницу и тада је Васа Мицић промашио два слободна бацања, а Танасис Адетокумбо за 12 секунди постигао тројку за продужетак.

У додатних пет минута Бјелица је постигао кључну тројку, после чега је Марко Гудурић решио меч са три узастпно погођена пенала.

Богданoвић је меч завршио са 28 поена и четири асистенције, док је Бјелица имао дабл-дабл са 18 поена и 14 скокова. Никола Милутинов је постигао 14 поена. Код Грка су доминирала браћа Адетокумбо.

Танасис је током читавог меча, некарактеристично за себе погађао тројке и уписао 17 поена, док је Јанис имао 20 поена уз четири блокаде.

Србија и Грчка су од старта заиграле тврдо и већ тада је МВП најјаче лиге на свету почео да показује део свог арсенала дугим корацима и рукама.

Орлови су га у почетку удвојили, али је он то казнио повратном лоптом за Ника Калатиса који је тројком постигао прве поене за Грчку.

Богдановић је истоветно узвратио, а онда се надовезао и Јанис тројком. До краја прве четвртине је углавном ишао на кош, а играчи Србије нису могли да га зауставе.

Већи проблем од Јаниса биле су једино изгубљене лопте играча наше селекције и одбрана на центарској позицији где није било Николе Јокића.

Бобан Марјановић је за кратко време изгубио четири лопте, Јоанис Бурусис га је „сажвакао“ па је чудно како је предност Грчке на истеку првих десет минута била само два поена 19:17.

У другој четвртини се разиграо други брат Адетокумбо – Танасис. Он је до одмора убацио три тројке и уз Јаниса био најефикаснији у свом тиму.

Хелени су за само минут у другој четвртини отишли тројкама Танасиса и Бурусиса на 25:17, а за то време Србија је пуна три и по минута кубурила у нападу и није постигла ни поен!

Ту предност су ривали Србије испустили тек накратко када је Марјановића на терену заменио Радуљица који је Јовићу у контри отворио „ливаду“ до обруча.

Србија је тако пришла на четири разлике средином другог периода (27:23), али је онда Папајанис затворио Радуљицу, а Танасис касније погодио нову тројку за 36:27 што је била највећа предност Грка у првом полувремену.

Орлови нису успели да се врате у игру до истека 20. минута, па су њихови противници комотно чували предност и након неколико узастопних алеј-упова за Николу Милутинова и на полувреме отишли са 38:31.

У наставку је постало јасно да Богдановић не може да вуче све сам, па се прикључио и Немања Бјелица мини-серијом од пет поена којом је Србија пришла на 48:43 у 25. минуту меча.

Грчка је претходно стигла и до прве двоцифрене предности и током већег дела треће четвртине се кратала између пет и десет поена предности.

Василије Мицић је при њеном крају мало размрдао напад наше селекције која је пришла на -2 (54:52) када је Радуљица погодио два пенала после Васиног додавања.