Прочитај ми чланак

Блажич: Пре одласка у НБА желим трофеје са Звездом

0

Jaka Blazic8687(Вечерње новости)

Словеначки кошаркаш Јака Блажич допутовао је у Београд, завршио је све формалности око потписивања трогодишњег уговора са Црвеном звездом Телеком, а успешно је прошао све медицинске прегледе и неопходне тестове оптерећења.

Блажич се у Србији задржао свега неколико сати, експресно је морао да се врати у Словенију пошто већ у четвртак путује у Америку где ће играти летњу лигу.

Црвена звезда је у Јаки Блажичу добила фантастичног атлету о чему можда најбоље сведочи податак добијен на тестирањима у медицинском центру Вита максима. Наиме, Блажич има свега пет процената масти у организму. Када смо га упитали да то прокоментарише овај питоми момак са Бледа само се осмехнуо и слегнуо раменима.

– Кошарка није била моја прва љубав. Почео сам прво да тренирам хокеј, већ са шест, седам година. А, онда сам уз Мајкл Џордана заволео кошарку коју сам почео да играм са 10 година и одмах сам се заљубио – почео је причу за званични сајт црвено-белих Блажич који не крије да је са леда и најбрже игре на планети пренео доста агресије и на паркет.

Блажич је већ са 17 година био првотимац Триглава, бранио је боје Слована, а последње две сезоне играо је за љубљанску Олимпију са којом је освојио два национална Купа. Минуле две године Блажич је имао прилику да стиче евролигашко искуство које за њега било драгоцено.

– Прва година у Олимпији је била турбулентна. Требало ми је времена да се навикнем на тако квалитетно такмичење као што су АБА лига и Евролиога. Прошле сезоне сам добио прилику да се наметнем и мислим да сам указану шансу искористио. Ово ће сада бити нови корак за мене и мислим да је Црвена звезда идеална средина.

На питање како је баш изабрао црвено-бели дрес Блажич је рекао:

– Кад смо завршили сезону, одмах сам добио информацију да је Звезда заинтересована. Од тада су почели преговори и све је било усмерено у том правцу. Искрено, друге понуде ме нису много ни занимале. Звезда је била најконкретнија и мислим да је ово најбоља опција за мене у овом тренутку.

О очекивањима на предстојећој летној лиги, где ће играти за Миловоки Баксе, Блажич каже:

– Нисам драфтован, а ово ће ми бити идеална прилика да искусим како се игра у Америци, да се одмерим у односу на играче који су на прагу НБА и проверим да ли постоји могућност да после Звезде направим још један корак напред. Ипак, пре свега тога желим да се докажем у Београду и са Звездом да освајам трофеје.

Блажич не крије задовољство што ће бити у прилици да сарађује са тренером Дејаном Радоњићем.

– Волим да играм брзо, зато сам и дошао у Црвену звезду јер знам какав је стил тренера Радоњића. Мислим да у одбрани имам много простора да напредујем и заиста ћу дати све од себе да будем најбољи.

Оно што једва чека је да осети хук са трибина Звездиних навијача и атмосферу за коју зна да је јединствена у Европи.

– То је заиста специфичан амбијент за играње. О томе прича цела кошаркашка Европа. Једва чекам да све то доживим и мислим да ћу уживати. Надам се да ћемо сви заједно мати доста разлога за радовање следеће сезоне – поручио Блажич.