Прочитај ми чланак

Бестидно подметање Новаку

0

nole-srbin

Скандал, срамота, небулоза. Тако домаћа јавност описује изјаве Пијара Повара, челника Антирасистичке агенције ФАРЕ из Лондона, у којима је правдао отворено позивање на нацизам, усташтво и рат хрватског фудбалског репрезентативца Џоа Шимунића поредећи га са гестикулацијама и подигнута три прста Новака Ђоковића.

Наш тенисер, дете из мешовитог брака, који је толико пута јавно позивао на мир, толеранцију, осудио насиље и мржњу, који међу Хрватима и свим народима Балкана има много пријатеља и поштовалаца, који је летос боравио у Далмацији где су га мештани са одушевљењем дочекивали – последња је особа која би се могла узимати за овако приземна тумачења.

На друштвеним мрежама и интернет-порталима избија и огорчење што се овај Британац индијског порекла бави балканским питањима, а да вероватно не зна ништа о томе.

– Мени се чини да Цонга, када промаши и разговара сам са собом, подржава одвајање Корзике од Француске – био је један од коментара, који одсликава колико је Поверова изјава произвољна и опасна.

– Та изјава, односно било какво повезивање Новаковог дизања три прста и Шимунићевих позива на усташтво је насилна, нетачна и представља класичну криминализацију, односно сатанизацију српског патриотизма – јасно поручује Слободан Антонић, наш угледни социолог и политиколог.

Да ли, можда, три прста неког могу да увреде, из угла грађана Хрватске, или било које друге земље, Антонић сматра да је у овом контексту небитно. 

У СПЛИТУ СКАНДИРАЛИ “АЈМО УСТАШЕ“

Да у Хрватској тренутно влада јасна опредељеност и приврженост дела јавности према усташком покрету видело се и за викенд у Сплиту. Публика на стадиону „Пољуд“ у мечу фудбалског шампионата између Хајдука и Осијека је скандирала „за дом спремни“ и „ајмо усташе“. Како примећују хрватски медији, нису то били појединачни повици него оркестрирано навијање целог стадиона.
– Не може се правдати викање „ајмо усташе“. Томе није место на нашем стадиону – рекао је Марин Брбић, председник Хајдука, један од ретких који је осудио понашање публике.

– Сваки симбол патриотизма може да буде својеврсна провокација, али само ако је тај који је увређен заправо шовиниста и ако има усађену мржњу према другом народу. Међутим, не треба се бавити сентиментом, већ треба јасно раздвојити критеријуме. Шимунић је јасно исказао фашистички став, који нипошто не сме да се пореди са српским патриотизмом!

Историчар Милослав Самарџић више пута је у медијима наглашавао чињеницу да је са „три прста“ створен специфичан српски поздрав, али да он сам по себи није провокација.

– Поздрав са три прста је сличан оном са подигнута два, широм света познатом „викторијом“, а то је – победа. Зато се највише и користи када се очекује нека победа, или се пак она прославља. Додато му је и још једно, религиозно значење. Тако би српски поздрав, вербално саопштен, могао да гласи: Победа, уз Божју помоћ!

Да је последње поређење Шимунића и Ђоковића само наставак посматрања Запада кроз двоструке наочаре сматра и филозоф спорта др Јово Радош. Он каже да су Срби на свим пољима, па и у спорту, под лупом критике и да непрекидно морају да се правдају. Истовремено, другима се гледа кроз прсте и за много веће испаде.

– У етику која се заснива на тези да циљ оправдава свако средство Запад је утопио и спорт, који тако постаје полигон за доказивање њихових истина које најчешће нису тачне – објашњава Радош.

– Они узимају само фрагменте, јер нашу историју и културу нити познају, нити их занима. То је саставни део политике која се над нашим народом спроводи последњих деценија.

(Вечерње новости)