Прочитај ми чланак

Аустралијске власти у сукобу због Новака: Министар напао премијера

0

Федерални министар трговине и туризма у Аустралији, Ден Тихан, каже да би Новаку Ђоковићу требало дозволити да се такмичи на Аустралијан опену ако је невакцинисан и спреман за две недеље карантина.

Премијер аустралијске државе Викторија, у којој се игра први сезонски Гренд слем, Данијел Ендјуз, жели да затвори врата сваком невакцинисаном играчу, у среду је потврдио да неће пустити никог ко није у потпуности вакцинисан против коронавируса.

Томе контрира министар Тихан, који је у четвртак рекао да треба применити „здрав разум“ и сваком невакцинисаном играчу дозволити да се такмичи, ако пристане на 14 дана карантина по доласку.

„Овде треба да користимо здрав разум. Ако можемо да доведемо играче, а посебно најбоље играче на свету и они могу да издрже двонедељни карантин, чини ми се да је то предлог здравог разума“, рекао је Тихан за аустралијске медије.

Најбољи тенисер света напада историју, 21. Гренд слем и јубиларну 10. титулу Аустралијан опена.

„Новак Ђоковић је темељ Аустралијан опена и један од најбољих играча који је икада играо на овом турниру. Била би штета да не нађемо начин, посебно ако је био спреман да одради две недеље карантина, да дође и одбрани изванредан рекорд који има на Аустралијан опену. Невероватно је важно да се вакцинишете, али оно што треба да урадимо је да користимо здрав разум. Ако постоји двонедељни карантин и играчи су безбедни, то значи да можемо да одржимо турнир како доликује“, навео је Тихан.

Турнир почиње 17. јануара, а организација Тенис Аустралија наводи да ће ускоро објавити све прописе и процедуре за предстојећи календар такмичења.

Једно је сигурно, дошло је до незапамћене ситуације, да аустралијске власти и политичари долазе у сукоб због Новака Ђоковића.

Са друге стране, Новак мирно чека расплет, већ је у Француској, дошао је у Кан и спрема се за турнир у Паризу.