• Почетна
  • СПОРТ
  • Атлетичари добијају дворану: Краљевски дом шампионима
Прочитај ми чланак

Атлетичари добијају дворану: Краљевски дом шампионима

0

atletika-dvorana

(Вечерње новости)

Да ли би ватерполисти могли да тренирају на отвореном базену током зиме? Не би ни тенисерима било лако да ударају лоптицу по снегу.

Атлетичаре нико не пита, трче, скачу, бацају реквизите и кад жива не прелази нулу. Бекрић, Дудаш, Колашинац и остали асови који доносе медаље више неће морати да се муче. Прегрмели су последњу зиму без праве атлетске дворане и крова над главом док веје.

На простору касарне „Генерал Јован Мишковић“, на Војној академији у Београду 7. децембра, дан уочи ЕП у кросу чији је Србија домаћин, отвара се први дом „краљице спортова“ у нашој земљи, па ће наши репрезентативци, али и многобројни таленти, као и рекреативци, моћи да тренирају без бриге да ће им се заледити ножни прсти.

Дворана површине 7.200 метара квадратних гради се према свим међународним стандардима светске атлетске федерације ИААФ, а у њој ће моћи да се организују такмичења до нивоа Балканског првенства. Уједно, лепотица на Бањици ће значајно повећати шансе Атлетског савеза Србије за добијање организације европских и светских дворанских шампионата, јер би могла да послужи као помоћна дворана „Комбанк арене“.

Средства од министарства

Објекат ће бити у власништву Републике Србије, а њиме ће управљати Војна академија. Министарство одбране је учествовало у инвестицији са земљиштем и инфраструктуром, а финансијска средства су обезбедили Атлетски савез и Министарство омладине и спорта, које је издвојило 480 милиона динара.

Објекат ће имати четири кружне стазе дужине 200 метара и осам унутрашњих од 60 метара, трибине за 1.000 посетилаца, медицински центар, собу за антидопинг контролу, свлачионице и друге пратеће садржаје. Имаће унутрашњи терен за дисциплине као што су скок увис, скок с мотком, бацање кугле, скок удаљ. У једном делу ће бити смештена и конференцијска сала са сто места, шест канцеларија за службенике АСС, а обезбеђена је и просторија за спортске реквизите.

Дворана ће бити опремљена врхунском техником попут: фиксне електронике за фото-финиш, електронско озвучење, велики семафор… Мислило се на све, па тако и на посебне услове за телевизијске преносе и кабине за коментаторе, а новинари, такмичари и гледаоци ће моћи да се освеже у бару.

Посетиоци ће имати прилику да тестирају физичке способности, а најављено је да ће дворана радити свих 365 дана у години, по петнаестак сати дневно. Такође, биће прилагођена и за такмичење и тренирање особа са инвалидитетом, што значи да ће и наши златни параолимпијци моћи да је користе.

Са Бањице до нових медаља и неких нових Бекрића, Колашинаца, Дудаша. Наши освајачи медаља више неће морати да се селе у дворану у Будимпешти, сада ће они имати прилику да угосте атлетичаре из региона, који већ показују интересовање за тренирање у Београду. Дворана би, дакле, требало да буде и исплатива…

Проблем ће остати у другим градовима, као што су Ниш, Крушевац, Лесковац, Суботица, Шабац, Панчево, Смедерево, Лозница, који немају ни атлетску стазу, а о дворани могу само да сањају…