Прочитај ми чланак

„АЛБАНСКИ ОРАО“ ПРОГОНИ ШВАЈЦАРЦЕ: Нема мира после „чистке“ у репрезентацији, хаос

0

Хаос у Швајцарској не јењава после напрасне одлуке селектора тамошње фудбалске репрезентације, Владимира Петковића, да из националне селекције избаци неколико кључних играча.

Петковић је телефоном, у полуминутном разговору, обавестио Валона Бехрамија да после 13 година репрезентативне каријере – он више неће играти за Швајцарску, што је изазвало почетак праве буре.

Страсти су се ускомешале, јавност се одмах подсетила да је по испадању „сајџија“ са Мундијала један од њихових најбољих играча, Гранит Џака, јавно говорио о „ставовима из каменог доба, уместо очекиване подршке“, мислећи на то да њега Ђердана Шаћирија Савез није заштитио после афере „двоглави орао“, односно начина на који су прослављали голове у победи над Србијом.

Петковићу се није свидело „таласање“ момака којима је, поред Швајцарске, и Албанија у срцу. Локални медији су открили да је искусног Бехрамија избацио из државног тима „због превеликог утицаја“ на остале играче, па је већ тада, у уторак, било коментара, попут оног у „Ноје цирише цајтунгу“, да је такав потез селектора „фатални сигнал“, и да је „Фудбалски савез изгубио контролу“.

А након што је истог дана, поподне, Желсон Фернандес саопштио да после 11 година више неће играти за Швајцарску, те информација да је Петковић „шкартирао“ још неке важне фудбалере, попут капитена Штефана Лихтштајнера, Јохана Ђуруа и Блерима Џемаилија, наводно само због тога јер су старији од 30 година, најугледнији швајцарски медиј „Блицк“ на насловној страни је ове среде – затражио оставку селектора.

„Промене после Мундијала су у реду. Као што је у реду била и већина одлука Владимира Петковића током ове четири године. Али, начин на који те одлуке спроводи у дело су, дипломатски речено, дилетантске и без имало стила. Сама чињеница да нема комуникациону стратегију је катастрофална. Тако је Русију напустио без коментара, после елиминације у првом колу нокат фазе Светског првенства (пораз од Шведске, 0:1). И, поделио јавност већ тада. Онда, када је реч о Бехрамију, човеку који је 83 пута играо за репрезентацију – могао је да га позове на вечеру, комшије су малтене. Могао је да организује заједничку конференцију за медије, да Бехрами најави опроштајну утакмицу, одлазак на велика врата. Али, шта Петковић уради? Позове играча, каже му шта има у 30 секунди и то је то. Па, то је као да сте СМС поруком раскинули са девојком са којом сте били пар више година. Чисто непоштовање“, пише „Блицк“.

Овај лист наводи да ни селектор, ни његови надређени, нису најбоље реаговали после мундијалске „афере с двоглавим орлом“, услед чега је конфилкт нарастао.

„Проблеми су се од тада само увећавали. Много је лонаца ту полупано, и у тиму, и у Савезу, и у јавности. А потребан је дух оптимизма. Не само када се ради о новим играчима, већ и томе – да је потребан нови тренер на клупи“, закључује се у овом апелу „Блицк“-а да се смени селектор Швајцарске.