Прочитај ми чланак

АБА лига – коначна одлука: У Евролигу финалисти Ф4!

0

ABA liga(Спортски журнал)

Председник АБА лиге Радован Лорбек послао је допис вечитим ривалима у коме су протумачена правила ко из регионалног такмичења иде у Евролигу и одговор је – финалисти фајнал–фора!

Директан пласман у најелитније клупско такмичење на Старом континенту у сезони 2013/14. обезбедиће победник завршног турнира и поражени финалиста.

То је закључак првог човека АБА лиге након тумачења званичног уговора између Евролиге и Јадранске лиге.

– С обзиром на то да је потпуно извесно да ће на крају лигашког дела такмичења Игокеа заузети прву позицију на табели, као и да њихова пријављена дворана за сезону 2012/13. за такмичење у АБА лиги не испуњава минималне услове за стицање Б лиценце Евролиге, за пласман у најелитније такмичење примениће се тачке 3, став Б, актуелног споразума.

Директан пласман у Евролигу у сезони 2013/14. обезбедиће шампион АБА лиге (победник фајнал-фора) и финалиста, док ће право да се такмичи у квалификацијама остварити поражени полуфиналиста Ф4 турнира који је боље пласиран у лигашком делу такмичења – пише у саопштењу и још се наводи:

– Сви клубови који остваре право директног играња или пласман у квалификације за Евролигу, мораће, сходно правилнику, да испуне минималне услове за Б лиценцу. Пријаву за издавање Б лиценце за сезону 2013/14. разматраће Евролига, која ће након уобичајених провера донети одлуку о њеном издавању. У случају да неки од клубова који је стекао право играња у Евролиги кроз пласман у АБА лиги не испуни минималне услове за издавање Б лиценце, одлуку о томе који ће га тим заменити донеће Евролига у складу са својим правилником.