Прочитај ми чланак

Доктор открио детаље Боришине драме у Манили, па реаговао на понуде људи да му…

0

Била је велика борба.

Бориша Симанић је сплетом несрећних околности постао најтоплија спортска прича у новијој историји српског спорта. Због једног ударца је изгубио бубрег и постао симбол борбе српских кошаркаша на Мундобаскету.

Зато је и заједно са њима изашао на балкон где је добио велике овације и загрљаје свих.

Доктор репрезентације Драган Радовановић осврнуо се на те детаље, као и читав случај.

„Велики број добрих и позитивних емоција је свакако утицао. Препознавање да је он део једног великог спортског успеха и тренутка који је обрадовао целу нацију. Стицајем околности њему је донео велике здравствене проблеме, али је он на крају део велике радости. Самим тим што то дели, то је веома важно за његов психички опоравак. Због тога смо му и дозволили да иде с нама, направили специјалне услове да седи, не стоји много. Човек мора да буде окружен топлим емоцијама да би се опоравио“, каже Радовановић.

Приликом лета авионом, Бориши је био спремљен кревет у задњем делу, међутим, он је одлучио да пређе у предњи део међу саиграче.

„Имао је жељу да буде у предњем делу авиона са својим саиграчима и друговима. Директно из болнице је отишао у авион, то му је био први излазак у јавност и спољни свет. Прво виђење с њима. То му је много значило“, навео је доктор Радовановић.

Након Боришиног изласка са терена на мечу са Јужним Суданом, Радовановић је увидео по одређеним симптомима да се ради о озбиљнијој и несвакидашњој повреди.

„Повезано је са озбиљним крварењем, озбиљним губитком крви. Та повреда бубрега спада у најтеже и најређе. Између један и пет посто је учесталост повреда бубрега, градирају се на пет степени, његова је била између четвртог и петог. Екстремно ретка. Нигде нисам пронашао податак о неком спортисти с том повредом. Хирурзи на Филипинима су покушали да спасу бубрег и зауставили су крварење. Посттрауматске промене су довеле до тога да један део органа изумре неколико дана касније. Цео је извађен. Друга операција је била због покушаја да се младом човеку спасе бубрег“, објашњава Радовановић.

Проблем је био и успореност филипинског здравственог система.

„Инсистирао сам на брзини реакције, дијагностике и хируршког збрињавања. Њихов начин организације је специфичан. Споро је, потребно је време за дијагностику и да се појаве сви лекари. Имали смо борбу с временом, да што мање крви изгуби. Та борба је успешно завршена“, прича Радовановић.

На друштвеним мрежама јављају се многи који желе да донирају бубрег Бориши. Доктор је одушевљен тиме.

„То коментаришем добротом и подршком људи, то је увек у нашем народу, те интензивне емоције доброте рађају се у тренуцима када је веома тешко и када су природне катастрофе и када народ жели да помогне. То је најважније, да покажете душу и карактер када су искушења, то је суштина.“

Закључак је позитиван, Бориша ће се бавити спортом.

„Има много примера у спорту да су људи рођени с једним бубрегом постали врхунски асови. Сигуран сам да ће Бориша Симанић наставити са спортом. Он је сад здрав а повређен. Није болестан“, каже Радовановић.