Прочитај ми чланак

Цигански кутак 19.07.2012.г.: Нафтан -Црвена Звезда 3:4

0

Звезда се коцкала и славила у Белорусији – 4:3
Уместо да дотуку скромни Нафтан, црвено-бели дозволили да предност 3:0 из првог полувремена у наставку меча бране до последњег секунда. Лазовић, Касалица и Милуновић градили, конфузна одбрана рушила

Напад градио – одбрана рушила.
На срећу, офанзивни трио Црвене звезде успео је да уради више него што је дефанзивни ред покварио, па се српски представник у квалификацијама за Лигу Европе враћа из Белорусије с тешко достижним капиталом, иако после 3:0 нико није могао ни да помисли да ће црвено-бели крај дочекати са само 4:3 против скромног Нафтана.

Два потпуно различита лица приказао је тим Роберта Просинечког: од сјајног првог полувремена, до игре за бригу у наставку. Ипак, блистава партија и четири асистенције Дарка Лазовића, као и по два гола Луке Милуновића и Филипа Касалице, били су више него довољни да се покрију "флеке" и да са првог европског гостовања црвено-бели донесу резултат који обећава миран реванш, 26. јула на "Маракани".

Надахнути Лазовић, уз несебичну помоћ капитена Микића, од првог напада стварао је пометњу левој страни одбране домаћина. Продори и дриблинзи најбољег играча меча натерали су и центар дефанзивне линије Нафтана да се помери више ка њему и остави Касалици и Милуновићу простор за решетање мреже.

Чувар мреже белоруског тима "скинуо" је зицер Милуновићу у осмом минуту, али је после те одбране био немоћан: Лазовић је из корнера гађао прву стативу, где је Касалица вештим трзајем главом послао лопту у мрежу.

Звезда је наставила да гази домаћина и за такву игру била награђена. Поново је Лазовић урадио пола посла, Касалица пребацио голмана, а Милуновић "ћушнуо" лопту преко линије.

Исти играч је крунисао надмоћ и огромну разлику у квалитету трећим голом за црвено-беле. Вешт дриблинг и беспрекоран центаршут Лазовића омогућили су његовом млађем колеги да српском представнику донесе, чинило се, недостижну предност.

А онда – помрачење. Из свлачионице је на терен изашла потпуно друга Звезда, "мекша" у приступу игри и застрашујуће конфузна у одбрани. После само два минута игре Максимовић је срушио Сорокина и резервиста Гавришко био је спретан са 11 метара.

Гол је био довољан за домаћина да се осмели и крене храбрије ка голу Бајковића. Београђани су држали ривала на одстојању све до средине другог полувремена, када је лоше испуцавање Микића и спору интервенцију Бајковића прецизним шутем казнио поново Гаврујшко.

Тек тада је настала стихија у одбрани Звезде и умало резултат није изједначен. Бајковић је у гужви пред својим голом успео да буде најспретнији и да на црти заустави лопту. Домаћи су сигнализирали да је био погодак, али судија из Финске је показао да се игра настави. Уместо 3:3, на семафору је било 2:4. Поново акција Лазовића и идеалан пас за Касалицу који Звезди враћа безбедно одстојање.

Упркос сигурној предности, паничне реакције пратиле су праву промају у Звездиној одбрани, па је кардиналну грешку Крнете, који је уместо да испуца лопту пао пред својим голом, у погодак за Нафтан претворио Жуковски.

Темпо је опао после седмог гола на мечу, Звезда је покушала да запрети у две-три ситуације, а Бајковић је зауставио једини опасан атак домаћина. Београђани су остварили вредну победу, али и испољили много несигурности у игри, што ће против иоле озбиљнијег ривала бити прескупо. Пуне руке посла за Роберта Просинечког…

НАФТАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:4 (0:3)

СТРЕЛЦИ: Гаврујшко у 47. из пенала и 67. и Жуковски у 76. за Нафтан, а Касалица у 9. и 69. и Милуновић у 18. и 34. минуту за Црвену звезду. Стадион: Спортски централ комплекс у Витебску. Гледалаца: 1.500. Судија: Тони Асума (Финска). Жути картони: Букаткин, Горбачев (Нафтан), Максимовић, Младеновић, Касалица (Ц. звезда).

НАФТАН: Довгјало 5,5 – Горбачев 5,5, Березовски 6, Наумов 5,5, Зјулев 5 (од 27. Образов 6) – Букаткин 7, Сорокин 6 – Кобец 6 (од 73. Жуковски 6,5), Трухов 6, Черник 6 – Коваленко 5 (од 46. Гаврујшко 7).
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић 6,5 – Микић 6,5, Максимовић 6,5, Крнета 5,5, Младеновић 6 – Миливојевић 6,5, Димитријевић 6,5, Евандро 6 (од 71. Каду -) – Лазовић 8, Милуновић 7,5 (од 77. Вешовић -), Касалица 7,5.

Играч утакмице: Дарко Лазовић (Ц. звезда).

 

ПРВО ПОЛУВРЕМЕ
1. мунут Меч је почео нападом Црвене звезде, Лазовић је центирао са искоса са десне стране, али су дефанзивци домаћих успели да избаце лопту у поље.
7. минут Нема никаквих узбуђења у уводним минутима меча. Лопта је углавном у поседу црвено-белих.
9. минут 0:1 КАСАЛИЦА После коренера који је извео Дарко Лазовић са десне стране нападач Звезде се нашао на правом месту, на првој стативи, и са пет метара лопту главом послао у мрежу. Поготку клуба из Љутице Богдана претходила је одлична шанса Милуновића. Поново је Лазовић креирао прилику, а млади офанзивац Звезде је из окрета шутирао, али је голман домаћих лопту проследио у корнер.
17. минут 0:2 МИЛУНОВИЋ Касалица је добио одличну лопту у празан простор, шутирао је са 14, 15 метара поред истрчалог голмана Нафтана, а Милуновић је сам натрчао на лопту и проследио је у празну мрежу.
28. минут Без икаквих проблема црвено-бели контролишу дешавања на терену. После два брза гола мало су изабраници Роберта Просинечког успорили ритам, док белоруски тим готово да није прешао на половину терена на којој се налази одбрана Београђана.
34. минут 0:3 МИЛУНОВИЋ Поново је за погодак Црвене звезде један од најзаслужнијих био Дарко Лазовић. Млади Чачанин је сјајно прошао по десној страни, ушао у казнени простор и одличним додавањем лопту пребацио на леву страну, где је Милуновић са седам, осам метара, мало искоса, рутински лопту послао у супротан угао гола Нафтана.
42. минут Тек на истеку првог полувремена фудбалери Нафтана како тако прете црвено-белима. Лопта је дошла до једног фудбалера домаћег тима, који се на пет метара од гола спетљао и није успео да упути шут на гол.
44. минут Сорокин је шутирао према голу Бајковића са ивице казненог простора, али је лопта отишла поред гола.

ДРУГО ПОЛУВРЕМЕ
46. минут Почело је друго полувреме. Роберт Просинечки на одмору ништа није мењао у саставу тима.
47. минут 1:3 Гавришко После дуплог паса домаћи су избацили одбрану црвено-белих, а Максимовић је у покушају да заустави напад домаћих неопрезно стартовао и направио пенал. Иако је Бајковић погодио страну, чак и закачио лопту, она је ипак завршила у мрежи.
60. минут После гола Нафтана игра се углавном на средини терена, а сви уласци у 16 метара завршавају се сигурним интервенцијама дефанзиваца обе екипе. Ипак, за разлику од првог полувремена, Белоруси играју много ангажованије, а то је највише осетио Никола Максимовић који је два пута остао да лежи на земљи после дуела са домаћим фудбалерима.
64. минут После солопродора и додавања Младеновића, Касалица шутира са двадесетак метара оштро по земљи, али је за мало промашио.
68. минут 2:3 Гавришко После центаршута са десне стране Микић је у паду главом спустио лопту директно на ногу Гавришку, коме није било тешко да са 13, 14 метара пласира лопту у доњи леви угао Бајковићевог гола.
69. минут КАСАЛИЦА Другом голу нападача црвено-белих је претходила велика шанса домаћих и права је мистерија како лопта није завршила у празном голу пошто је голман Звезде већ био савладан. Ипак, у контранападу, поново је Лазовић био у улози асистента, а Касалица је шутем из прве са неких 11 метара погодио доњи угао гола домаћих.
71. минут Каду улази уместо Евандра.
76. минут 3:4 Жуковски Фудбалер Нафтана је искористио велику грешку Крнете и савладао Бајковића. Млади дефанзивац црвено-белих није на време избацио лопту, већ је покушао да је прими, а Жуковски, који му је био иза леђа, успео је да га избаци из равнотеже, узме му лопту и затресе мрежу.
77. минут Уместо Милуновића у игри је Марко Вешовић.
90. минут Игра ће се још четири минута.

 

Просинечки: Била је ово невероватна утакмица!
Тренер Црвене звезде Роберт Просинечки по завршетку утакмице није могао да буде ни разочаран, али ни превише задовољан победом оствареном у првом мечу квалификација за Лигу Европе. Два потпуно различита лица његове екипе у једном мечу, збунила су и самог Робија.

– Невероватна утакмица са два потпуно различита полувремена. У првих 45 минута сам био одушевљен игром коју смо приказали, и тако добро издање дуго нисам видео од стране мојих играча. Било је пуно жеље, доброг трчања, три постигнута гола уз још неколико пропуштених прилика – изјавио је млади стручњак у даху и наставио:

– У полувремену сам скренуо пажњу играчима да морају да наставе исто да играју, јер наш противник више није имао шта да изгуби. Претпоставио сам да ће да нас нападне свим силама. Такве ствари не смеју да нам се дешавају и имамо неколико дана да до реванша на Маракани анализирамо пропусте како нам се не би понављали.

После меча у Витебску, ретко ко, коме је срце црвено–бело може да вам одговори на питање да ли је задовољан оствареном победом. Помешаних осећања био је и наш шеф стручног штаба.

– Кад знам да смо имали 3:0 на полувремену, не могу ни са чим да будем задовољан. Са друге стране победили смо и при том постигли четири гола, што нам даје веру да ћемо уз извесне исправке у реваншу пружити много бољу и сигурнију партију током свих 90 минута – закључио је Просинечки.

 

Воша можда на Интер, Звезда на Слован, Зету…
Како преноси Б92 УЕФА је обавила извлачење група за жреб треће рунде квалификација за Лигу Европе, који је заказан за петак. Црвена звезда је и у том кругу носилац, па ће избећи противнике из врха европског фудбала, а могла би да одмери снаге са Омонијом, или Слованом, уколико прође Нафтан.

Војводина, међутим, може да се састане са италијанским Интером.

Црвена звезда је међу носиоцима у Групи А, а поред црвено–белих ту су још и Олимпик из Марсеја, Спарта Праг, Левски Софија (или Сарајево), Гент АА (или Диферданж) и Лех Познањ (или Казан Ланкаран).

Њихови потенцијални противници су:

– Омонија

– победник двомеча Слован Братислава – Видеотон

– победник двомеча Ескишехирспор – Сент Џонстон

– победник двомеча ЈЈК Јивешиле – Зета

– победник двомеча Жалгирис – Адмира Вакер

– победник двомеча АИК Сулна – ФХ Хафнарфјурдур

Новосадска Војводина је међу повлашћенима у Групи 4. У истој позицији су Хорсенс, Хајдук (Сконто), Рух Ховуж (Металург Скопље), Олесунд (КФ Тирана) и Рапид Букурешт (Мипа).

Њихови потенцијални противници су:

– Интер

– Херенвен

– Рапид Беч

– победник двомеча АПОЕЛ – Сеница

– победник двомеча Металург Рустави – Викторија Плзењ

– победник двомеча Дачија Кишињев – Елфсборг

 

(Новости, Спортски журнал)