Прочитај ми чланак

УС Опен: Срби четири победе и пораз

0

Новак Ђоковић Ана Ивановић, Бојана Јовановски и Јелена Јанковић пласирале су се у друго коло US опена.
Ненад Зимоњић и Микаел Љодра изгубили су већ у првом колу дублова, а Ђоковић је од Лоренција изгубио само два гема.

Ана је савладала младу Украјинку Елину Свитолину са 6:3, 6:2 и сада је чека меч са Софијом Арвидсон. Бојана је у три сета била боља од Моне Бартел и играће са Словакињом Домиником Цибулковом у другој рунди, док ће се Јелена после победе над Катерином Бондаренко (6:1, 6:2) састати са Аруабарењом Весином.

 

Ана Ивановић – Елина Свитолина 6:3, 6:2
Током целог меча српска тенисерка није дозволила ниједну брејк лопту ривалки, а у само једном гему на сервис Ивановићеве Свитолина је узела више од једног поена. Анина наредна супарница биће Софија Арвидсон, која је у два сета добила Кимико Дате Крум.

Српска тенисерка одлично је почела меч, пошто је већ у првом гему направила брејк иако је Свитолина имала две везане гем лопте.

Потом је Ана без изгубљеног поена стигла до 2:0, а у трећем гему пропустила је нову брејк шансу, па је 17-годишња Украјинка узела свој први гем на Гренд слем турнирима.

У гемовима на свој сервис Ивановићева није губила више од једног поена, а у петом гему није реализовала још једну брејк шансу.

Ана је наставила са сигурном игром на свој сервис (укупно три изгубљена поена у четири гема), а затим је још једним брејком добила први сет (6:3) за 35 минута игре.

У трећем гему другог сета 176. тенисерка света први пут је дошла до изједначења на сервис Ивановићеве, не и до брејк лопте, па је Ана повела са 2:1. Већ у наредном гему Српкиња је направила брејк без изгубљеног поена, а затим је рутински потврдила брејк за 4:1.

То је одлучило меч и Ивановићева је до краја без проблема привела меч крају.

Софија Арвидсон, Анина ривалка у другој рунди, има 28 година, висока је 176cm, а у каријери је освојила две WTA (Мемфис 2006. и 2012) и 18 ИТФ титула. Најбољи пласман јој је 29. место (2006. године), а тренутно је 51. на свету.

Од четири досадашња међусобна окршаја Ивановићева је добила три, укључујучи и последњи у Хертогенбошу 2010. године (4:6, 6:0, 6:1).

 

Јелена Јанковић – Катерина Бондаренко 6:1, 6:2
Jанковићева је тако заокружила сјајан дан српских тенисерки, пошто су пласман у другу рунду већ обезбедиле Ана Ивановић и Бојана Јовановски.

У борби за трећу рунду Јелена ће се састати са Лара-Аруабарењом Весином, која је у два сета добила Шахар Пер.

Уводни гем на мечу добила је Украјинка, али је након тога уследила фуриозна серија ЈЈ. Српска тенисерка добила је наредних шест гемова направивши три брејка из четири шансе, а проблеме на свој сервис имала је само у шестом гему када је спасила једну брејк прилику Катерине Бондаренко.

Јанковићева је серију добијених гемова продужила и на почетак другог сета, повела је са 1:0 добивши гем без изгубљеног поена, а тек након тога Бондаренко је успела да се консолидује. Јелена ипак није стајала, наставила је са одличном игром и у четвртом гему другог сета је након неколико пропуштених прилика четврти пут одузела сервис ривалки и повела са 3:1.

У истом ритму Јелена је наставила до краја, препустила је још само један гем ривалки и лакше него што се очекивало дошла је до тријумфа.

 

Бојана Јовановски – Мона Бартел 4:6, 7:5, 6:2
Српска тенисерка Бојана Јовановски пласирала се у друго коло US опена са Моном Бартел из Немачке са 4:6, 7:5, 6:2 за два часа и 29 минута игре.

Сада чека бољу из меча Цибулкова – Ларсон.

Бојана је лоше почела меч, губила је са 4:0 и било је касно да се спасе први сет када је коначно проиграла. Међутим, Јовановска се пробудила у другом сету, била је концентрисанија у завршници, а у трећем је од резултата 1:2 освојила пет гемова у низу.

Бојана је на самом старту једва долазила до поена – у првом гему на свој сервис освојила је само један, а 22-годишња Немица потом је без изгубљеног поена потврдила брејк за 2:0.

Ту није био крај. Јовановска је у наредном гему поново узела само један поен и већ после седам минута губила је са 3:0, уз два брејка заостатка. И следећи гем Бартел је добила без изгубљеног поена, да би тек у петом гему српска тенисерка скинула ’нулу’ са семафора – 4:1.

При резултату 5:1 Немица је имала сет лопту, али је Јовановска некако успела да се извуче. Затим се српска тенисерка ’пробудила’, направила је брејк и брзо смањила на 5:4.

Међутим, лош почетак на крају је коштао Бојану јер је Немица у десетом гему успела да одсервира за сет у другом покушају – 6:4.

Бојана је одлично почела други сет, повела је са 2:0, али је Немица узвратила истом мером и изједначила на 2:2. При резултату 5:4 Бојана је имала две везане сет лопте, али је Бартел успела да преокрене.

У наредном гему Јовановски је спасла брејк лопту, а онда је уследио најдужи гем у мечу – Бојана је извршила велики притисак и на крају је реализовала пету сет лопту за 7:5 у другом сету.

Српска тенисерка је у трећем гему одлучујућег сета претрпела брејк, али то је није обесхрабрило и већ је у следећем гему узвратила без изгубљеног поена – 2:2.

Бојана ту није стала, већ је наставила серију и у шестом гему реализовала је другу брејк лопту за 4:2. Уследио је километарски гем са осам изједначења, Јовановска је спасла пет брејк лопти и повела са 5:2.

То је било пресудно, пошто је Јовановска и у наредном гему направила брејк и дошла до великог тријумфа над 35. тенисерком света.

 

Монро/Јанг – Зимоњић/Љодра 5:7, 6:3, 6:4
Српски тенисер Ненад Зимоњић и његов партнер Микаел Љодра већ у првом колу окончали су учешче на овогодишњем US опену.

Бољи од српско-француске комбинације био је амерички пар Николас Монро и Доналд Јанг са 5:7, 6:3, 6:4.

Меч је трајао 106 минута, а Зимоњић и Љодра били су постављени за седме носиоце. То је још један разочаравајући резултат њих двојице и све је извесније да ће дефинитивно окончати сарадњу.

 

Новак Ђоковић – Паоло Лоренци 6:1, 6:0, 6:1

 

(Танјуг, Б92)