Прочитај ми чланак

УС Опен: Бердих избацио Федерера!

0

Пред пуним стадионом „Артур Еш“ бољи од њега у четвртфиналном окршају био је Чех Томаш Бердих са 7:6 (7-1), 6:4, 3:6, 6:4.
Федерер је одиграо катастрофално за своје стандарде, нарочито у прва два сета, али се чинило да би ипак могао до преокрета након што је освојио трећи сет.

Међутим, после краће кризе Бердих се сабрао, направио кључни брејк и одсервирао за једну од највећих победа у каријери.

Почело је брејком Федерера већ у првом гему, али убрзо је постало очигледно да Швајцарцу мало шта полази од руке и у шестом гему је са четири узастопне грешке буквално поклонио супарнику брејк.

До краја сета није било брејк шанси и о победнику је одлучивао тај брејк. У ’додатном гему’ Бердих је пуцао из свих оружја, направио је два винера ритерном и уз неке Роџерове грешке славио је са убедљивих 7-1.

Федерер је наставио са грешкама, чак му ни сервис није ишао од руке, а форхендом је често промашивао терен и за метар и више.

Већ у првом гему другог сета Бердих је направио брејк, а у петом гему Федерер је спасао три узастопне брејк шансе захваљујући сервису, који је тада на кратко прорадио.

То није пореметило Бердиха, суверено је чувао своје гемове, а затим је муњевитим форхендом направио нови брејк за 5:2. Тада се Чех стегао, изгубио је наредна два гема, али је имао још једну шансу да одсервира за 2:0.

У прва два поена промашио је први сервис, страх је био очигледан, али је Федерер два пута послао форхендом лоптицу у аут. После тога се Бердих опустио и двама снажним сервисима окончао је други сет – 6:4.

Нова грешка Федерера из форхенда подарила је Бердиху брејк на старту трећег сета, али он као да је дошао прерано – Ћех није знао како да се избори са притиском и са буком публике која је била наклоњена његовом ривалу.

Од резултата 3:1 Бердих није могао да убаци први сервис, а Федерер је подигао ниво игре и узео пет гемова у низу, самим тим и трећи сет.

Чех је у четвртом сету успео да консолидује игру, а све до резултата 4:3 за Бердиха брејк лопти није било. Тада је Федерер, који је у четвртом сету стабилизовао игру, поново одиграо пренервозан гем – сопственим грешкама омогућио је брејк шансу Бердиху, а он је одиграо смело и винером из форхенда повео са 5:3.

Овога пута Чех није устукнуо – изванредно је сервирао и без изгубљеног поена завршио је гем и меч за два часа и 46 минута борбе. Укупно, Бердих је имао 30 винера и 21 неизнуђену грешку, док је Роџер уписао 44 директна поена и 40 грешака.

То је пети Бердихов тријумф у 16 окршаја са Федерером, а за пласман у финале бориће се са Ендијем Маријем.

 

(Б92)