Прочитај ми чланак

Српске спортске вести 15.07.2012.г.

0

Типсаревићу титула у Штутгарту!
Јанко Типсаревић освојио је трећу титулу у каријери победивши у финалу Мерцедес купа у Штутгарту Хуана Монака са 6:4, 5:7, 6:3.

Након тријумфа у Москви и Куала Лумпуру прошле године, српски тенисер је тако стигао и до првог трофеја у каријери на шљаци.

Јанко је играо сјајно од почетка дуела, добио је седам везаних гемова за вођство од 6:4 и 4:0, имао је и брејк шансу, али је након тога уследио несхватљив пад. Монако се вратио, изборио је трећи сет у којем је ипак српски тенисер тријумфовао.

На почетку меча боље се снашао први носилац турнира. Типсаревић је већ у првом гему направио брејк искористивши прву брејк лопту, а онда га је без већих проблема потврдио за стартних 2:0.

Није успео српски тенисер да у потпуности искористи добар почетак, имао је шансу и у трећем гему за дупли брејк али је није искористио и одмах је кажњен. Монако је вратио брејк у четвртом гему и добивши три везана гема повео је са 3:2.

Иако је Монако слабо сервирао током првог сета (испод 50% убаченог првог сервиса), Типсаревић није успевао да стигне до нове брејк шансе све до деветог гема. Претходно се српски тенисер извукао из непријатне ситуације пошто је Аргентинац имао 4:3 и 15:30. Јанко је одиграо неколико храбрих и агресивних пеона, добио је тај гем, а онда је и другу брејк лопту искористио и дошао у прилику да сервира за сет (5:4).

У маниру првог носиоца на турниру и Топ10 играча, Типсаревић је уз неколико одличних сервиса искористио ту прилику и после 45 минута добио је први сет.

Вођство од 1-0 донело је Типсаревићу додатно самопоуздање, па је већ у првом гему другог сета направио нови брејк, а серију добијених гемова продужио је на пет и повео је са 2:0. За разлику од првог сета када је пропустио прилику да направи на 2:0 још један брејк, Типсаревић је на старту другог урадио управо то.

Сачекао је искусно неколико великих грешака Аргентинца, стигао је до три везане брејк шансе и трећу је претворио у великих 3:0. Серија је продужена и у следећем гему, па је Типсаревић уз седам добијених гемова заредом стигао на два гема од титуле (4:0). Српски тенисер имао је и у наредном гему брејк лопту, али Монако се извукао, смањо је на 4:1, а онда је уследила петоминутна пауза због кише.

Након повратка на терен ствари су се потпуно промениле, Монако је добио осам од наредних девет поена, вратио је један брејк и смањио на 4:3. Ту није био крај, Монако је наставио да лако осваја поене и направио је још један брејк без изгубљеног поена за 4:4. 16 од 18 поена након што је киша стала добио је Монако који је везао пет гемова и дошао на корак од изједначења (5:4).

Типсаревић се консолидовао, али само на тренутак, изједначио је на 5:5, али преостала два гема добио је Аргентинац који је тако изборио и трећи сет.

Први сервис гем одлучујућег периода био је веома важан за Јанка који је некако успео да га добије и изједначи на 1:1. Аргентинац је разумљиво деловао боље на почетку другог сета, али у петом гему све се променило. Монако је имао 40:0 на свој сервис, али Типсаревић је управо у том гему да направи брејк и поведе са 3:2. Уследио је поново прекид због кише, који је поново више пријао Монаку.

Аргентинац је одмах по повратку вратио брејк, али то је било све од њега на овом дуелу. Последња три гема, а два брејка, припала су Типсаревићу који је после два сата и 35 минута стигао до трећег трофеја.

Браво царе! У сред Швабије бити најбољи! Имали шта слађе! :-)

 

Кајакаши Болтић и Драгосављевић јуниорски прваци Европе
Наши репрезентативци освојили су златну медаљу на ЕП за јуниоре и сениоре до 23 године у португласком граду Монтемор о Вељу

Српски кајакаши Симо Болтић и Марко Драгосављевић освојили су данас златну медаљу на првенству Европе за јуниоре и сениоре до 23 године у португласком граду Монтемор о Вељу.

Српски двосед је до титуле јуниорског шампиона старог континента дошао у дисциплини к-2 500m превеславши деоницу за минут, 32 секунде и 439 стотинки.

Друга кроз циљ прошла је посада Русије (Сергејев-Петакин), док је треће место припало кајакшима из Данске (Лунд и Хенриксен).

У преподневном делу програма јуниорски женски двосед Милана Тркља, Сандра Половина освојио је четврто место у дисицплини к-2 500m.

Српкиње су остале без медаље у самој завршници финалне трке изгубивши бронзу за десетину секунде.

 

Михајловић: Селектор сам постао због Хрватске
Селектор фудбалске репрезентације Србије Синиша Михајловић изјавио је да је на ту позицију дошао, између осталог, и због тога што ће селекција Хрватске бити један од ривала у квалификацијама за Светско првенство у Бразили 2014. године.

– Један од разлога зашто сам постао селектор Србије је и то што се у нашој групи налази Хрватска. То је мој велики мотив. Хрватска је фаворит, тренутно има квалитетнији тим, што је показала и на ЕП. Мислим да ће Хрватска бити прва у групи, Белгија и ми ћемо се борити за друго место – рекао је Михајловић за хрватски „Спорт Макс”.

Он је истакао да његово непријатељство са Игором Штимцем нема везе са фудбалом и да ће се руковати са новим селектором Хрватске.

– Васпитање и поштовање према послу налажу да се са њим поздравим. Ја, као српски селектор, морам да будем пример лепог понашања на терену својим играчима, навијачима и целој земљи. То што Штимац и ја не разговарамо, што нисмо пријатељи нема никакаве везе са фудбалом. Представљаћу тада своју земљу и морам да се понашам како доликује. Да се сретнемо у граду не знам да ли бисмо се поздравили – поручио је Михајловић.

Михајовић је рекао да је приликом избора за селектора обећао да ће у репрезентацију увести ред, рад и дисциплину.

– Кад сам ја играо у репрезентацији није било реда. Нисмо имали ауторитативног селектора и свако је радио шта је хтео. Чим сам постао селектор увео сам већу дисциплину и стандарде рада који вреде у Европи. Поставио сам себи два циља: да се квалификујемо на СП у Бразилу и да променимо лоше мишљење у европском и светском фудбалу о српским навијачима – рекао је Михајловић.

Први корак ка успостављању дисциплине било је обавезно певање химне уочи меча.

– Док сам био репрезентативац, увек сам завидео ривалима на томе. Своју химну нисмо могли да певамо, јер није била наша него југословенска. Било ми је криво и тада сам рекао: ‘Ако једног дана будем селектор, сви ће морати да певају химну. Сада сви певају. Ко неће нема места у државном тиму – објаснио је Михајловић.

(Спортски журнал, Новости)