• Почетна
  • СПОРТ
  • Срби победили Србе: Тројка с пола терена за тријумф Црне Горе
Прочитај ми чланак

Срби победили Србе: Тројка с пола терена за тријумф Црне Горе

0

Кошаркашка репрезентација Србије прокоцкала је 13 поена предности у последњој четвртини и изгубила од Црне Горе са 73:71 у Београдској арени у оквиру другог кола квалификација за Европско првенство, а победносни кош је 18-годишњи Никола Ивановић постигао уз звук сирене са своје половине терена!

„Орлови“ су на старту квалификација за одлазак на првенство Европе у Словенији 2013. године победили у гостима Исланд са 91:78, док је Црна Гора савладала Израел са 75:69 иако у овим квалификацијама не може да рачуна на добар део екипе који је наступао на минулом Еуробаскету.

Уочи самог почетка меча, химна Црне Горе дочекана је гласним звиждуцима домаће публике, а на паркет је потом изашла прва петорка „орлова“, Теодосић, Рашић, Кешељ, Савановић и Штимац. Управо је Теодосић давао тон игри наше селекције, док је натурализовани Американац Тејлор Рочести, што својим поенима што асистенцијама Дубљевићу, омогућио гостима да поведу са 7:4.

Уследила је потом серија наше националне селекције од 9:2, у којој су поенима учествовали сви чланови стартне поставе осим Рашића. На крилима тог преокрета, Ивковићеви изабраници заиграли су још боље у наставку прве деонице, у којој су се од резервиста уписали Ерцег и, са пет поена, Бјелица, изградивши притом предност од 23:15 на крају прве деонице.

Да се не баш активна публика у Арени не би подигла на ноге, побринуо се на старту друге четвртине Суад Шеховић сјајним шутерским издањем са дистанце. Својом трећом тројком смањио је предност домаћих на „-5“, а на 28:26 Црну Гору је својом тројком примакао Алекса Поповић, а онда су гости успели и да поведу са 33:31, но не задуго. Теодосић је преузео одговорност, са два узастопна поготка вратио је предност „орловима“ и успео да пробуди публику која је до тада тек понеким аплаузом и мало чешћим звиждуком пратила збивања на паркету.

Трећа четвртина почела је новом рафалном паљбом екипе селектора Луке Павићевића, јер се Шеховићу придружио Рочести, али је тројка Ерцега успела да колико-толико прекине тај налет ривала.

Након вођства Црногораца од 48:46, „орлови“ су почели свој преокрет. Најпре се за то побринула мини серија у виду тројке Рашића и погодака Мачвана и Штимца, а онда је на сцену ступила добра одбрана. Сјајна дефанзива и брза транзиција омогућили су „орловима“ да оду на „+8“ на осам минута до краја меча, што је Павићевића натерало да затражи тајмаут. Но, ни он није помогао, јер је Теодосић тројком донео 67:54 Србији средином последње деонице.

Ипак, драме је било у финишу. Нове тројке гостију, исхитрени напади селекције Србије и нервирање домаћег стручног штаба чије лекције о смиреној игри нису доносиле бољитак у напрасно лошој игри – условили су да Црна Гора приђе на 69:66 минут пре последњег звука сирене. Теодосић је потом погодио само једно слободно бацање, Шеховић је смањио на 70:68, а потом су „орлови“ прокоцкали да погоде кош ривала јер је шут прве звезде, Теодосића, био непрецизан.

Иако је Ивановић промашио оба слободна бацања, до лопте је дошао Сеад Шеховић, кога је Теодосић фаулирао 15 секунди пре краја. Њему рука није задрхтала, поравнао је на 70:70, а онда је у следећем нападу фаулирао плејмејкера Србије. Тео је промашио први пенал, други је погодио, а у преостале три секунде Црна Гора је кренула по победу: лопту је добио млади Никола Ивановић, чија је тројка са пола терена донела неописиво славље гостујућој екипи!

 

(агенције, блиц)