• Почетна
  • СПОРТ
  • Срби најбројнији у најбољим фудбалским лигама света
Прочитај ми чланак

Срби најбројнији у најбољим фудбалским лигама света

0

У најјачим лигама Европе наступа укупно 84 фудбалера из бивше Југославије, а највише их је из Србије – 33.
У такозване ’лиге петице’ убрајају се шпанска Примера, енглеска Премијер лига, италијанска Серија А, немачка Бундеслига и француска Лига 1.

Највише фудбалера са простора бивше Југославије наступа у италијанској Серији А. На Апенинима игра чак 33 фудбалера са Западног Балкана, од чега је њих 14 из Србије.

Српску колонију у Италији предводи бивши капитен репрезентације Србије и члан Интера Дејан Станковић, а уз њега су ту још Урош Чошић, Бошко Јанковић, Милан Милановић, Жељко Бркић, Душан Баста, Ален Стевановић, Адем Љајић, Ненад Крстичић, Урош Радаковић, Иван Радовановић, Влада Аврамов и Ненад Томовић.

Друга по бројности је Словенија која има седморицу играча. Осим Самира Хандановића који брани за Интер, ту су још Рене Крхин,Валтер Бирса, Бојан Јокић, Бостјан Цесар, Виол Белец, Јасмин Куртић и Јосип Иличић.

На трећем месту налази се Црна Гора са четворицом фудбалера, а то су Мирко Вучинић, који носи дрес Јувентуса, Стеван Јоветић , Стефан Савић и Марко Бокић.

Тројицу представника има Хрватска, и ти су Марко Ливаја, Анте Вукушић и Игор Будан, а по двојицу играча имају БиХ и Македонија. Сенад Лулић, који носи дрес римског Лација, и Миралем Пјанић, који наступа за Рому, представници су БиХ, док Горан Пандев и Дејан Стојановић заступају Македонију.

Српски фудбалери најбројнији су и у Премијершипу, поред Немање Видића који је капитен Манчестер Јунајтеда, на Острву играју још тројица Срба. Бранислав Ивановић брани боје Челсија, док су Александар Коларов и Матија Настасић стандардни у екипи Манчестер Ситија.

Хрватску у Енглеској представљају Никица Јелавић и Младен Петрић, док Един Џеко, најскупље плаћен фудбалер са ових простора, заступа БиХ у Манчестер Ситију. Једини Македонац у Премијер лиги је Горан Попов.

Трећа лига у којој су доминантни српски играчи јесте француска Лига 1. У најјачој лиги Француске наступају четворица српских фудбалера. То су Милан Бишевац, Немања Пејчиновић, Данијел Алексић и Павле Нинков. По једног фудбалера имају Хрватска, БиХ, Црна Гора и Словенија.

27 фудбалера наступа у немачкој Бундеслиги, најбројнији су Хрвати са десет фудбалера, док Србија има једног представника мање.

У првој лиги Немачке играју и по тројица фудбалера из БиХ и Македоније. Хрватску представљају Марио Манџукић, Иван Пауровић, Иван Перишић, Иван Сантини, Иво Иличевић, Милан Бадељ, Иван Класнић, Хрвоје Ћале, Срђан Лакић и Ивица Олић.

Србија је представљена од стране Невена Суботића, Гојка Качара, Слободана Рајковића, Филипа Малбашића, Здравка Кузмановића, Слободана Медојевића, Александра Игњовског, Александрар Стевановића и Предрага Стевановића.

Македонију у Бундеслиги представљају Ока Ниолов, Феран Хасани и Никол Ченовеск, а БиХ Менсур Мујџа, Сејад Салиховић и Ведад Ибишевић.

Најмање фудбалера са простора Југославије игра у Шпанији, свега њих осам. Најбројнији су Хрвати са тројицом представника, а то су Лука Модрић, Иван Ракитић и Мате Билић, затим следе играчи из Србије Антонио Рукавина, Иван Обрадовић и Стефан Бабовић, док Црна Гора и БиХ имају по једног, Андрију Делибашића и Емира Спахића.

Чак 51 фудбалер из бивше Југославије наступа у Лиги шампиона, и у 19 од 32 екипе налази се бар један фудбалер са ових простора. Хрватска у најјачем европском такмичењу има 33 представника, друга је Србија са 14, Црна Гора има тројицу играча у елитном такмичењу, а БиХ једног.

 

(Б92)