Прочитај ми чланак

Спартак: Срамота у НП, двоструки судијски аршини

0

Спартак из Суботице издао је саопштење поводом меча у Новом Пазару (1:1).

Домаћи тим повео је после девет минута голом Дамјановића са беле тачке, а то је прва у низу ситуација, које су за челнике екипе из Бачке спорне. Због тога је Спартак уложио званични приговор на суђење и тим поводом објавио саопштење .

– Након преспаване ноћи и прегледаног снимка са првенствене фудбалске утакмице 5. кола Јелен супер лиге Србије између ФК “НОВИ ПАЗАР” Нови Пазар – ФК “СПАРТАК ЗЛАТИБОР ВОДА” Суботица уложили смо приговор на суђење исте, из разлога што сматрамо да је главни судија утакмице својим погрешним одлукама директно утицао на коначан исход утакмице.

У прилог наше тврдње, указујемо Вам на следеће спорне ситуације:

– 8 минут – након упућеног центаршута од стране играча домаћих бр. 7 Вусљанин Ирфана са леве стране у казнени простор гостујуће екипе, на лопту паралелно натрчавају одбрамбени играч бр. 24 Адамовић Горан и нападач домаћих бр. 30 Рашчић Адмир. У жељи да одбрамбени играч стигне пре до лопте исти се баца према њој што нападач домаћих користи и театралним падом жели да изнуди казнени ударац што и успева. На снимку се не види прекршај одбрамбеног играча за казнени ударац.

– 17 минут – играч гостију бр. 7 Адамовић Марко на 18. метара од гола домаће екипе претрчава домаћег играча бр. 5 Мујдрагић Ахмеда чиме ствара отворен пут према голу домаћих, када га одбрамбени играч бр. 5 Мујдрагић Ахмед намерно руши и чини прекршај. Главни судија утакмице досуђује прекршај за гостујућу екипу на ивици казненог простора и играчу домаћих изриче опомену. Као претпоследњем играчу своје одбране који на недозвољен начин спречава противничког играча у изгледној прилици за постизање поготка, главни судија утакмице је морао играчу домаћих изрећи меру искључења.

– 26 минут – након директног слободног ударца и центаршута гостујуће екипе са десне стране терена у казнени простор домаћих, лопта прелеће све играче и у моменту када играч гостију бр. 6 Братић Видак леђима окренут од гола у казненом простору домаћих трчи за лоптом играч домаћих га саплиће с леђа након чега исти пада. Главни судија овај прекршај није окарактерисао као казнени ударац мада се из снимка евидентно види саплитање домаћег играча.

– 38 минут – након међусобног дуела гостујућег играча бр. 17 Антонић Горана и играча бр. 10 Ристовић Ристе на 30-так метара од гола домаће екипе, и упућивања лопте на половину гостију од стране домаћег играча бр. 10 Ристовић Ристе, исти се окреће и десном отвореном шаком удара по лицу играча гостију бр. 17 Антонић Горана. Ни главни судија утакмице, као ни први помоћни судија наведени прекршај нису уочили, а самим тим ни санкционисали.

– 43. минут – први помоћни судија утакмице погрешном сигнализацијом недозвољеног офсајд положаја гостујућег играча бр. 18 Миливојев Миљана спречава гостујућу екипу да дође у изгледну прилику за постизање поготка.

У овом саопштењу смо навели пет спорних ситуација и свих пет је на штету ФК „Спартак Златибор вода“. То, једноставно, није могуће, а да се не посумња у коректно суђење.

Када се узме у обзир да су нашој екипи до сада на свим одиграним утакмицама на гостовањима досуђивани исувише лаки казнени ударци за противника (ФК “Слобода Поинт” у 14. минути утакмицеи ФК “Јавор” Ивањица у 9. минути утакмице, где је главни судија у другој минути пропустио да досуди казнени ударац за нашу екипу) и у последњем колу против ФК „Нови Пазар“ досуђен нам је казнени ударац у 8. минуту утакмице, што по нашем мишљењу за наш клуб постаје крајње симптоматично и алармантно. Истовремено на утакмици против ФК „Нови Пазар“ у нашу корист није досуђен казнени ударац који је био исте тежине као и казнени ударци који су досуђени против наше екипе, те сматрамо да се не примењују исти аршини у суђењу.

Прошле сезоне су се против нас и против ФК „Металац“ Горњи Милановац олакоо досуђивали казнени ударци, тако да делимо прво место по броју досуђених казнених удараца. Досуђено је по 6 казнених удараца против нас и против ФК „Металац“ и епилог је испадање ФК „Металца“ из лиге.

И на крају желимо да изразимо наду и веру да ће из утакмице у утакмицу суђење бити коректније и да нећемо имати разлога да се обраћамо јавности са оваквим саопштењима. – наводи се на сајту Голубова.

Спартак је тек у петом колу Јелен Суперлиге освојили први бод.

 

Милинковић: ОФК има нереализован потенцијал

Нови тренер ОФК Београда Зоран Милинковић рекао је да је дошао у тај фудбалски клуб због квалитета.

– У ОФК Београд ме је привукло то што тим има квалитет и нереализован потенцијал. Требаће времена да екипа заигра према мојим стандардима и за неколико дана мораћемо да урадимо много ствари. Ситуација није обећавајућа, али ни безнадежна. Присутна је нека врста летаргије и успаваности код играча, а сви знамо да имају квалитет за више – казао је Милинковић новинарима на Омладинском стадиону.

ОФК Београд се после пет кола Супер лиге налази на претпоследњем месту са једним освојеним бодом, колико има и последњепласирани Спартак из Суботице, клуб који је до недавно водио Милинковић.

– Прво велико искушење очекује нас већ у суботу, када играмо против Војводине. Нећемо се унапред предати, верујем да ћемо ту утакмицу одиграти на бољем нивоу и мислим да и њих очекује тежак меч – рекао је нови тренер Романтичара.

Милинковић је на месту тренера наследио Стевицу Кузманоског.

– Ценим Кузманоског и његов рад, али некада се велика утрошена енергија и огроман рад не врате на прави начин. Живот је, као и фудбал, непрестана борба. Долазак у ОФК Београд је био неочекиван изазов за мене и остварила ми се жеља да се после дугог одсуства вратим у свој град и радим у њему – рекао је он.

Спортски директор ОФК Београда Зоран Лончар казао је да су плаво-бели дуго желели да ангажују Милинковића.

– Он је дуго био наш пик, али нам се путеви никако нису преклапали. Сад се створила прилика да доведемо стручњака каквог ОФК Београд заслужује, који је прошао све рангове такмичења и имао запажене резултате. Сваки његов тим играо је допадљиво, модерно и атипично за српски фудбал – рекао је Лончар.

 

Статива: Ријалити звезде, старлете и хулигани

Туча навијача два клуба или окршај навијача са полицијом више није вест. Бар није вест за ударне наслове. Сада су то вести које попуњавају стране, очекивани догађаји који бивају забележени. Веће је изненађење кад туче нема.

Ако годинама говоримо како су друштвене вредности у Србији поремећене, како уместо успешних и креативних у први план избијају ријалити-звезде и старлете, а онда и туча навијача постаје део свакодневице на коју се нико више и не осврће.

Стара је изрека „фудбал је слика државе“. Тачно је и у нашем случају. А могло би бити другачије.

Не можемо рећи да нам је потребно само мало воље и труда. Напротив. Ситуација је таква да нам је потребно много воље и још више труда да би се слика променила. Бар она слика око терена, на трибинама и око стадиона.

А пре свега потребан нам је добар план.

Добар план већ постоји. Већ смо видели како држава навијаче може да доведе у ред. При том, Енглеска није најбољи пример. Можемо да се угледамо на Пољску.

Имају Пољаци великих проблема са хулиганима. Са стадиона су их отерали уз помоћ – технологије. На стадионе су поставили „читаче“. Сваки гледалац уз улазницу за утакмицу кроз „читач“ мора да провуче и личну карту. Ако „читач“ запишти, тј ако препозна да је гледалац у регистру изгредника, оних којима је судском одлуком забрањен улаз на стадионе, исти бива истог трена удаљен.

На тај начин су један по један удаљени сви они који су били осуђени за хулиганизам на стадионима. На утакмицама у Пољској данас нема сцена као што су виђене у Крагујевцу.

Ова прича је подсетник да проблем хулиганизма не може да реши фудбалска организација, већ једино држава. Неопходно је да према хулиганизму почне да се опходни онако како тај проблем заслужује – као болест друштва.

Ако се то не догоди, ускоро ћемо поред ријалити-звезда и старлета, и о хулиганима писати као херојима дана.

 

( Спортски Журнал )