• Почетна
  • СПОРТ
  • Повратак отписаних – Дудини „орлови“ на Европском првенству
Прочитај ми чланак

Повратак отписаних – Дудини „орлови“ на Европском првенству

0

Кошаркашка репрезентација Србије изборила је пласман на Европско првенство 2013. године, пошто је у последњем колу квалификација победила Израел са 83:67.

Изабраници Душана Ивковића такмичење су завршили са скором од шест победа и четри пораза, истим као Израелци, али лошијом кош разликом, па су као једна од четири најбоље трећепласиране екипе изборили визу за шампионат који ће бити одигран у Словенији.

Најбољи у нашем тиму био је Миленко Тепић са 16 поена, док је два мање, уз седам скокова, имао капитен Ненад Крстић. Двоцифрени учинак имали су још и Немања Бјелица са 12 поена и Данило Анђушић, који је уписао десет. У тиму Израела, Омри Каспи је постигао 20 поена, док је Гај Пнини додао 13.

Упркос томе што су после пораза од Естоније у Талину били отписани, српски кошаркаши су успели да пласирају на Европско првенство, а тако остану у игри и за пласман на Светско првенство 2014. године у Шпанији. За друго место у групи, пошто је Црна Гора убедљиво освојила прво, Ивковићевим изабраницима било је потребно 19 поена, али, иако су у једном тренутку водили и са 28 разлике, на крају су имали само плус 16. Оно што је било евидентно у односу на претходне утакмице је много бољи приступ наших кошаркаша, који су играли одлучно и ниједног тренутка нису дали прилику Израелцима да се врате у игру.

Пред почетак утакмице, у дворани „Пионир“ је уприличен дефиле српских параолимпијаца који су на тек завршеним Играма у Лондону освојили пет медаља, две златне и три сребрне. Они су током дана сами себи направили дочек на Теразијама, којем је присуствовало неколико стотина грађана.
Бета
Бета

На самом почетку, Ивковић се одлучио за петорку: Теодосић, Тепић, Бјелица, Савановић и Крстић. Са друге стране нашли су се Охајон, Тијус, Каспи, Елијаху и Халперин. Прве поене на утакмици постигао је Елијаху, док је на другој страни узвратио Крстић. Наш тим је у првим минутима успевао да надмудри одбрану Израелаца, што је резултирало преокретом и вођством нашег тима од 11:6 у трећем минуту. У тим тренуцима посебно су се истицали капитен Крстић и Бјелица, који је постигао и прву тројку на мечу. Крстић је у тим тренуцима био прави предводник на терену, а после одличне акције која је кренула баш од њега, Анђушић, који је заменио Бјелицу повисио је на 14:6, да би серију нашег тима прекинуо Халперин.

Захваљујући доброј игри у одбрани наш тим је контролисао резултат, али су после тајм-аута свог селектора, Израелци успели да се примакну на 18:11. Савановић је био одличан у скоку у одбрани, а у напад није успевао да искористи шансе које је имао, али је, срећом, Крстић био на висини задатка, па је исправљао његове грешке. Тројку је убрзо постигао Теодосић и нашем тиму први пут на мечу донео двоцифрену предност од 23:11 у осмом минуту. На обе стране било је неколико промашаја, али је наш тим одржавао своју предност и на одмор отишао са 28:14.

Другу четвртину Србија је започела на најбољи могући начин, тројком Рашића за 31:14, да би сјајном игром у наредна три напада Тепић предност повисио на 23 поена (37:14). Низ нашег тима у 13. минуту прекинуо је Елијаху, који је погодио оба слободна бацања после фаула Мачвана. Израелци су успели да се примакну на 39:20 у наредних минут и по, али је после три узастопна неуспешна напада и лоше игре ривала у одбрани, Анђушић погодио тројку за 42:20.
Бета
Бета

Упркос промашајима нашег тима, посебно Крстића, Израелци нису успели много да га казне, али су успели да се пред последња два минута првог полувремена примакну на 48:28. Фаулом и непажњом Недовића, Израел је у наредна два напада смањио на 48:31, да би Анђушић у последњим тренуцима напада постигао тројку два метра изван линије, али судије нису признале тај кош. Ипак, у наредном нападу Теодосић је постигао тројку за 51:31 после првих 20 минута.

У првом полувремену, наш тим је предводио Крстић са 12 поена и шест скокова, док је Тепић уписао један поен мање. Код Израелаца, најбољи је био Каспи са осам поена.

У наставку, Израел је брзо смањио на 51:33, пре него што Савановић погодио за три, а потом су уследили промашаји на обе стране, пре нето је Штимац погодио само једно слободно бацање после фаула Тијуса. Сјајним кошевима Штимца и Бјелице, наш тим је за један минут дошао до предности од 59:33, да би серију прекинуо Елијаху на истеку 24. минута.

Уследило је опуштање нашег тима, што су Израелци на најбољи начин искористили и сјајном игром и у одбрани и у нападу успели да смање заостатак у наредним нападима, па је предност нашег тима у 29. минуту била само 16 поена – 61:45. Низ тима Израела прекинуо је коначно Крстић 20 секунди пре краја четвртине, али је Кожикаро у последњим секундама био прецизан за одлазак на одмор са 63:47.

Преко Пнинија, Израелци су на почетку последње четртине успели да се примакну на 14 поена, да би потом управо исти играч држао ривала нашег тима у игри. Предност се у једном тренутку истопила на 13 поена, пре него што је Тепић тројком повисио на 68:52, а потом Бјелица вратио предност на 19 поена.

Ипак, Пнини је сјајном игром и тројкама држао Израелце у игри па је минут касније смањио на 73:62, да би Теодосић тројком донео предност од 14 поена. Израелци су свом снагом покушавали да направе преокрет, али су се и наши играчи тргли и заиграли боље и у одбрани и у нападу и спречили их у њиховој намери. До краја меча, Ивковићеви изабраници су успели да се одвоје на 18 разлике на неколико секунди пре краја захваљујући Савановићу, пре него што је Мачван направио фаул, а Пнини смањио на 83:67. Рашић је покушао за три у последњем нападу и промашио, али је наш тим и поред тога изборио визу за Словенију.

 

(BETA)