• Почетна
  • СПОРТ
  • Новак „упаковао” Дел Потра у три сета за полуфинале УС Опена
Прочитај ми чланак

Новак „упаковао” Дел Потра у три сета за полуфинале УС Опена

0

Новак Ђоковић победио је Хуана Мартина дел Потра са 6:2, 7:6 (7-3), 6:4 у четвртфиналу US опена.
Српски тенисер тако је забележио шести тријумф над Аргентнцем у осам међусобних дуела.

Најјачи отпор Делпо је пружио у другом сету када је сервирао за изједначење, али после бриљантне игре на обе стране Ђоковић је изашао као победник. У првом и трећем сету Новак је релативно лако славио и у полуфиналу ће играти са Давидом Ферером, који је у пет сетова био бољи од Јанка Типсаревића.

Новак је на прави начин почео меч против тешког ривала – одлично се кретао, мењао је ритам и диктирао поене, а лоптице су му имале потребну дубину.

Већ у другом гему Ђоковић је претио на сервис Аргентинца, али је Делпо решио проблеме сервисом (три аса). Ипак, у четвртом гему Новак је сјајно ритернирао и реализовао је другу од три везане брејк лопте за вођство од 3:1.

Малих проблема Новак је имао само у седмом гему, када је двема узастопним грешкама омогућио Дел Потру да дође до 30:30, али је онда освојио 31 ударац дуг поен, убрзо и гем.

Ђоковић је наставио са добрим ритернима и у следећем гему направио је још један брејк за 6:2 у првом сету.

Други сет донео је на терен потпуно другачију слику – Дел Потро је освојио десет поена у низу, водио је са 2:0 и имао 0:30 на сервис Ђоковића. Мало је недостајало да Аргентинац дође до нових прилика за брејк, али је Новак ипак смањио на 2:1.

У шестом гему Ђоковић је имао прву прилику да се врати у сет, али је Делпо одиграо агресиван форхенд и потом освојио гем.

Новак је лако освајао своје гемове, вршио је притисак на сервис ривала, али је и Дел Потро играо изврсно – сервис му је функционисао одлично и успео је да диктира ритам у много више поена него што је то био случај у првом сету.

У ситуацији када је сервирао за сет на 5:4 виђено је неколико чудесних поена, а на крају је Новакова одбрана буквално 4-5m иза линије уз мало среће победила Дел Потрове снажне нападе – публика је била у трансу, а Новак је изједначио на 5:5.

Међутим, драма у другом сету тек је почињала – Ђоковић је повео са 6:5, а онда је виђен 17 минута дуг гем у којем је Аргентинац спасао три сет лопте и изборио тај брејк.

У ’додатном гему’ кључни мини брејк догодио се у седмом поену, када је Новак ризиковао и прекинуо поен тражећи ’челенџ’ – био је у праву и повео је са 4:3. Уследио је поен директно из сервиса, а затим и један од најлепших поена на турниру који је окончан након Новаковим волејом и Дел Потровим неуспешним лобом.

Уследила је бекхенд паралела, крик радости и вођство од 2-0 у сетовима, 7:3 у тај брејку. Занимљиво да је други сет трајао дуже него цео Ђоковићев дуел првог кола са Лоренцијем, 82 минута.

Интензитет који је виђен у другом сету тешко је био поновљив у трећем – играчи су се слабије кретали и мање је било разорних размена са основне линије.

Ипак, већ у првом гему Новак је био мање лошији од Дел Потра и направио је брејк. У наредна два сервис-гема Ђоковић је спасао по једну брејк лопту, захваљујући својој доброј игри, али и неисправним решењима Дел Потра у битним ситуацијама.

Потом је Новак пропустио две везане брејк лопте, али то се испоставило неважним јер је српском тенисеру поново прорадио сервис и до краја је без проблема завршио меч дуг нешто више од три часа.

Ђоковић је имао 43 директна поена и 28 неизнуђених грешака, док је Дел Потро уписао 25 винера и 33 грешке.

 

(Б92)