• Почетна
  • СПОРТ
  • Лондон 2012: припреме српског олимпијског тима 18.07.2012.г
Прочитај ми чланак

Лондон 2012: припреме српског олимпијског тима 18.07.2012.г

0

Вуковић скратио списак рукометаша

У последњој фази припрема за Олимпијске игре сечу рукометаша нису преживели Петра Ненадића, Луке Митровића, Милоша Костадиновића и Славише ЂукановићаСелектор рукометне репрезентације Србије Веселин Вуковић објавио је данас списак од 17 играча на које рачуна у последњој фази припрема за Олимпијске Игре у Лондону, на коме нема Петра Ненадића, Луке Митровића, Милоша Костадиновића и Славише Ђукановића.


За рукометни олимпијски турнир, који почиње 29. јула, свака репрезентација може да рачуна на 14 плус једног играча, а шеф стручног штаба наше репрезентације ће на "Скандинавија Опену", турниру у шведском Кристијанштаду, повести следеће играче:

 

Голмани: Дарко Станић, Драган Марјанац и Страхиња Милић


Лева крила: Иван Никчевић и Добривоје Марковић                 Десно крило: Рајко Продановић                 


Бекови: Момир Илић, Момир Рнић, Жарко Шешум, Никола Манојловић, Ненад Вучковић, Марко Вујин, Иван Станковић, Далибор Чутура


Пивотмени: Бојан Бељански, Растко Стојковић и Алем Тоскић.

 

Шешум: Једва чекам да Игре почну

Добро радимо и тренирамо. И даље се одвија борба у нашем колективу за тих 15 места, поручио је са припрема из Ковилова рукометни репрезентативац Србије

 

Рукометни репрезентативац Србије Жарко Шешум рекао је данас да је задовољан припремама за Олимпијске игре и истакао да сви у екипи једва чекају почетак највећег спортског догађаја на свету.

 

– Добро радимо и тренирамо. Жељно ишчекујемо почетак ОИ. И даље се одвија борба у нашем колективу за тих 15 места. Сви желимо да дочекамо више тај почетак – рекао је Шешум на конференцији за новинаре у Ковилову.

 

Лево крило Иван Никчевић поручио је да ће екипа спремно дочекати почетак Игара у Лондону.


– Радимо, спремамо се, приводимо крају припреме. Чека нас још пар припремних утакмица да проверимо још неке ствари. Сигуран сам да ћемо спремни дочекати почетак ОИ – навео је Никчевић.

 

Његов колега са десне стране Рајко Продановић изјавио је да екипа полако улази у такмичарски ритам.


– Списак је скраћен и све иде у добром смеру. Овако је било и пред ЕП, када смо показали колико можемо. Надам се да ће тако бити и сада. Мислим да публика препознаје колико дајемо за државу и репрезентацију – додао је Продановић.


Селекцију Србије очекује турнир у Шведској, где ће у четвртак у полуфиналу играти против домаћина, а потом у петак и финале или дуел за треће место.

 

Митићи, отац и син заједно на ОИ!

Миодраг после 32 године опет на највећем такмичењу, као доктор женске одбојкашке селекције, док је син Михајло део мушког тима у Лондону
 

Како сада ствари стоје, Миодраг и Михајло Митић могли би да буду уписани у стране занимљивости Олимпијских игара у Лондону и међу оне које ће ући у историју. Отац и син заједно, на једном месту, као битни "чиниоци" одбојкашких тимова Србије, први као лекар жеснке селекције, други као активни учесник, један од играча. И не само то, Миодраг Митић је својевремено, 1980. био међу олимпијцима тадашње Југославије и моћи ће да направи "паралелу" како је било онда и како је сада.

 

– Биће ми то друге Олимпијске игре, али пауза је била 32 године – каже уз осмех за „Спорт“ глава породице Митић. – Био сам учесник у Москви, те, сада давне 1980. године и једноставно, Олимпијске игре су нешто најлепше што може да се деси једном спортисти. Драго ми је што ћу ићи у Лондон, али и због Михајла, који ће се верујем такође тамо наћи. Најлепше је када на тако велико такмичење одеш као спортиста, али ја сам задовољан ако и на овај начин могу да помогнем.

 

А управо је син "повукао" на оца. Млади техничар плавог тима, који већ има златну медаљу са ЕП у Бечу и са којом може да "пецка" оца, са нестрпљењем очекује да Игре почну.

 

– Од када сам почео да играм одбојку, сан ми је да заиграм на Олимпијским играма. Сада сам тако близу остварења. О мотивима не треба много трошити речи, они су огромни. Али, као и до сада, не правимо дугорочне планове – каже Михајло Митић.

 

А када је постало извесно да има шансе да обојица оду у Лондон, није изостало ни "детаљније" интересовање од стране млађег за све оно што је везано за живот у периоду док се одржавају Игре.

 

– Причао ми је да је то посебан осећај, јер су на једном месту сви који у овом моменту нешто вреде у свету спорта. Није мала ствар бити са њима, мени ће, уколико будем међу путницима, то бити прве Олимпијске игре. Верујем да ћу их памптити по многим лепим стварима.

 

Поменуте 1980. оцу Митићу је за мало измакла медаља. И дан данас се сећа тих момената.

 

– Изгубили смо меч од Румуније иако смо били бољи и редовно их побеђивали до тада. На крају су зузели бронзу, сребро је припало Бугарима, које смо такође "пеглали", а злато Русији. Имали смо добар тим, али нисмо оно што данас имају ови момци и девојке, јак Савез. То је била карика која нам је недостајала. Нама се није дало, мало је фалило, али нека се то рецимо врати овим момцима, не бих имао ништа против. Заслужили су.

 

Дрес са државним грбом је оно што поред "крвног сродства" спаја двојицу актера ове приче. И улога у тиму, јер су техничари, један у успону, други што неко рече "у мало познијим играчким годинама, али има шта да покаже". И један и други ће у Лондону, по нове успомене, по нова искуства без обзира на године.

 

СЕЋАНЈА НА МОСКВУ

Међу многим занимљивостима које је запамтио др. Миодраг Митић, на период из Москве, један детаљ увек врло радо прича:
– У тих 15 дана колико су трајале Игре, на небу није било ни једног јединог облака. Јесте да је то било пре више од три деценије, али и тада смо, пола у шали, пола у збиљи, говорили како су их Руси успешно "отерали".

 

ПРЕЦИЗНОСТ

Размишљајући о годинама, Михајло Митић је дошао до занимљивог закључка.
– "Ћале" је у Москви имао 21 годину, колико и ја сада, интересантно.
Али "тата је ипак тата" и има праву рачуницу.
– Да, али ја сам напунио 21 у септембру те године, а он ће у септембру, додуше тада ће олимпијске игре бити готове, да напуни 22 – уз осмех је констатовао Миодраг Митић.

 

Огњеновићева: Нисмо случајно прваци Европе

Радује ме што ће нас на ОИ гледати са мало више респекта. Волела бих да оправдамо улогу, не могу да кажем фаворита, али првакиња континента, каже капитен Србије Маја Огњеновић.

 

Капитен женске одбојкашке репрезентације Србије Маја Огњеновић изјавила је да једва чека почетак Олимпијских игара у Лондону јер верује да ће екипа коју предводи показати како није случајно актуелни шампион Европе.


– Са нестрпљењем очекујемо почетак Олимпијских игара. То је сан сваког спортисте и уопште не би требало трошити речи о томе. Већина играчица из ове поставе имала је прилику пре четири године да дебитује на ОИ у Пекингу, али се нисмо баш добро снашле и то није била Србија на коју је наша публика навикла – рекла је Огњеновићева Танјугу.

 

Према њеним речима девојке у Пекингу психолошки нису издржале притисак који носи спектакл као што су Олимпијске игре.


– Из више разлога није било како смо желеле. То су биле прве Олимпијске игре за сваку од нас, превелик успех био је и сам пласман. На нас је утицала и атмосфера у Олимпијском селу, од силног шока што срећете са спортистима које сте гледали смо на ТВ. Уопште, систем и организација Олимпијских игара се разликује од Европског и Светског првенства, Светског купа. Надам се да овог пута нећемо дозволити да нам се понављају исте ствари. Бићемо припремљеније – истакла је она.

 

Огњеновићева истиче да је екипа овог лета максимално одиграла Европску лиги и Гран при, али да је Лондон примарни циљ.


– Евролигу смо освајали три пута заредом, прошле године на Гран прију смо показали да можемо да се боримо са највећим одбојкашки силама и освојили бронзу. Некако смо од почетка знали да су Олимпијске игре примарни циљ ове године и такмичење за које се четири године спремамо.

 

Она наводи да није мала ствар што Србија иде у Лондон као званични шампион Европе.


– Није то било пре три-четри године, него пре неколико месеци. Радује ме што ће нас остале репрезентације гледати са мало више респекта и волела бих да оправдамо улогу, не могу да кажем фаворита, али као првакиње Старог континента требало би да покажемо да се то није десило случајно – поручила је Огњеновићева.


Одбојкашице Србије ће на Олимпијским играма играти у Б групи заједно са селекцијама Кине, Јужне Кореје, Турске, САД и Бразила, а пласман у четвртфинале избориће по четири тима из обе групе. Терзићеве изабранице на отварању Олимпијског одбојкашког турнира играће против Кине, у суботу, 28. јула од 12.30 сати по нашем времену.

 

(Новости)