• Почетна
  • СПОРТ
  • Квалификације за Европско првенство: Словачка: Србија 73:91
Прочитај ми чланак

Квалификације за Европско првенство: Словачка: Србија 73:91

0

Кошаркаши убедљиви у Словачкој
Изабраници Душана Ивковића савладали су у трећем мечу квалификација за првенство Европе селекцију Словачке са 93:71, и тако дошли до другог трујумфа.

После  болног пораза од Црне Горе пред распаљеним трибинама „Арене“, део разочарења нестао је у мирном амбијенту малених Левица.

У трећој утакмици А групе квалификација за Евробаскет 2013. у Словенији, кошаркаши Србије убедљиво су победили Словачку (91:73) и другим тријумфом скинули са лица тамну сенку.

Траума из Београда допутовала је с нашим репрезентативцима у Словачку, озбиљно нагризајући њихово самопоуздање, као добро привезан терет којег су се ослободили тек у завршници прве четвртине. До тада је одбрана „орлова“ личила на ону коју играју тимови друге европске категорије, с почетничким грешкама које је Gavel, једино познато лице у саставу домаћина, немилосрдно кажњавао. Када су основу игре приближили озбиљнијем нивоу, Словаци су добили ретку прилику да уживо виде тим из прве континенталне колоне.

Са Крстићем у стартној петорци, који се чак и после тромесечне паузе показао као неопходна линија стабилности ове генерације, Србија је почетком друге деонице почела да обнавља нарушену репутацију. Лако уочљиву промену у односу на непрепознатљиву игру у прва два квалификациона меча, унео је Белица, момак опремљен скоро комплетним кошаркашким алатом, док је Теодосић напокон могао поново да се увуче у кожу плејмејкера и део нападачких послова препусти својим саиграчима.

 

Противник прескромног квалитета, са каквим наша кошарка није имала често прилику да се срећне, опустио је згрчене шутерске руке наших репрезентативаца. Тројке су рафалнм паљбом погађали Теодосић, Мачван, Рашић, Паунић и Анђушић, који је у овом мечу заузео Недовићево место.

 

Ниска постава приморала је Словаке да се групишу око рекета, што је „орловима“ оставило довољно простора за стрељачку егзибицију. Када су у уводним минутима треће четвртине укорачили у зону од 20 поена предности, Ивковићу је остало само да се окрене ка клупи и, једног по једног, разигра све играче из протокола за трећи меч квалификација за Евробаскет.

 

СЛОВАЧКА – СРБИЈА 71:93

ДВОРАНА у Левицама. Гледалаца: 1.700.

СЛОВАЧКА: Пандула 8, Gavel 26 (8-5 за два, 9-4 за три, 7 ас), Видо 2, Марко, Билик 3, Војтек 4, Сикора 12, Моравек 4, Батка 9, Мрвиш, Нубер 3.

СРБИЈА: Теодосић 15 (8-5 за три, 7 ас), Тепић 9, Рашић 3, Паунић 4, Белица 11 (9 ск), Савановић 8, Кешељ, Крстић 14 (9-5 за два), Анђушић 9 (3-3 за три), Мачван 9 (5 ск), Мусли 6, Штимац 5.

По четвртинама: 24:26, 15:30, 13:23, 19:14.