Прочитај ми чланак

Патријарх Кирил: Памтимо наше мученике за веру

0

Завршена је дводневна посета патријарха руском граду Смољенску. Без обзира на то што је била кратка, она је спојила мноштво манифестација и постала је један од карика ка зближавању народа две земље – Русије и Пољске.

Централни догађај посете поглавара РПЦ била је посета Катињу и освећење руског православног храма, изграђеног у близини меморијалног комплекса. Заједно са патријархом Кирилом у литургији у новоосвећеној цркви Ускрснућа Христова учествовали су представници Пољске православне цркве. Црква је подигнута у спомен на стрељање советских и пољских држављања у катињској шуми 30-их и 40-их година прошлове века . И сада ће за душе убијених моћи да се моле не само становници Русије, већ и Пољске. О томе је у интервјуу за Глас Русије говорио пуковник и православни свештеник пољске војске протојереј Алексиј Андрејук.

За нас је појава ове цркве, изграђене тамо где је погинуло мноштво наших сународника, од огромног значаја. Ова црква ће више зближити наше народе и постати симбол јединства пред заједничком невољом која се једном ту десила. Освећење цркве је тим пре симболично, оно се одвија уочи посете патријарха Кирила Пољској. Наша Пољска православна црква са нестрпљењем очекује онај историјски моменат када ће руски патријарх први пут у историји посетити нашу земљу. Истина, патријарха Кирила добро знамо из доба када је био митрополит Смољенски и Каљининградски. И тим радосније очекујемо га у гостима.

На крају своје посете Смољенској епархији, патријарх Кирил је учствовао у још једном важном догађају – у церемонији откривања меморијалне плоче на историјској згради Смољенског државног универзитета, посвећене педагогу Татјани Шчипковој, која је била прогањања због религиозних убеђења 70-их и 80-их година 20. века. Откривање ове плоче биће симбол сећања на све оне који су се борили за веру по цену сопственог живота, сматра поглавар Руске цркве.

Сећање на људе који су били спремни да се муче и страдају како би наш народ сазнао за веру, како би наша омладина била у њу обраћена, треба да нам помогне да спознамо непролазан значај религиозног образовања на универзитетима, у школама и свугде где је то само могуће. Зато што религиозно образовање јесте упознавање са фундаменталним моралним вредностима, неким моралним кодом људског понашања, без којег, посебно у нашем високотехнолошком веку, људима је тешко да остану људи. Посебно се радујем поводом онога што се овде, у Смољенску, дешава. Потребни су нам споменици који сведоче о подвигу духа, о несаломивости људи, о њиховој способности да носе веру у срцу чак у условима прогањања.

Увек треба да памтимо оне који су се жртвовали у име духовне, моралне, религиозне силе нашег народа и свих православних народа. То никада не треба заборављати, закључио је патријарх Кирил.

 

(Глас Русије)