Прочитај ми чланак

Званични и незванични услови

0

 

Српски политичари настављају да од народа праве „ЕУ магарце“. Оно што је до јуче радио режим Бориса Тадића, сада примењује Томислав Николић са сарадницима. Уместо да домаћој јавности саопште нове услове, који су већ испоручени из Брисела, нови председник, по свему судећи, жели да настави са обмањивањем, пре свих, својих гласача.

Комплетна парламентарна политичка сцена се правда да нових званичних услова из Брисела нема, али се прећуткује оно што се неформално, али изричито тражи од Београда, уколико жели да до краја године добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Не треба заборавити ни депеше из Београда, које је објавио „Викиликс“, а које јасно откривају да се западни представници већ дуже време интенизвно договарају са домаћим политичарима око признавања независности Косова и Метохија, по систему „куване жабе“.

О новим условима, писао је и дневни лист „Политика“, а које јасно показују шта ЕУ очекује од нове Владе Србије:

– Примена досадашњих договора између Београда и Приштине (које иначе Београд, Приштина и Брисел различито тумаче)

– Укидање „паралелних” институција на северу КиМ, при чему се не мисли на образовне и здравствене установе

– Отварање канцеларија Београда у Приштини и Приштине у Београду

– Укидање суда у Косовској Митровици

– Увођење посебног позивног телефонског броја за КиМ

– Сусрет на највишем нивоу Београда и Приштине

Очигледно је да ће домаћи политички систем у наредном периоду наставити да убеђује народ да ће Косово и Метохија бити део европске Србије. Ипак, време за овакву политику полако истиче. Запад тражи резултате и ускоро ће све карте бити на столу.

Е.С.И.