Прочитај ми чланак

ЗУКОРЛИЋ РАЗМИШЉА да се кандидује за председника Србије

0

Странке националних мањина још нису одлучиле ког председничког кандидата ће подржати на председничким изборима.

Zukorlic2

Странке националних мањина још нису одлучиле ког председничког кандидата ће подржати на председничким изборима.

Сви чекају, како наводе, кога ће предложити Српска напредна странка и зато ће одлуку о подршци донети за двадесетак дана, након разговора са потенцијалним председничким кандидатима. У ишчекивању одлуке СНС Муамер Зукорлић, лидер БДЗ, увелико размишља и о сопственој кандидатури. Представници странака мањина уверени су да ће чланство њихових странака стати иза сваке страначке одлуке, каква год она била.

Посланик ПДД Фатмир Хасани каже за Данас да постоји велика вероватноћа да његова странка, као део владајуће коалиције, подржи и председничког кандидата кога предложи СНС. „Ми смо већ разговарали са премијером Вучићем, али договор би требало да буде постигнут током следећег сусрета. Тек после 15. фебруара ПДД ће заузети коначни став, а тада ће се знати и ког председничког кандидата ће подржати владајућа коалиција“, каже Хасани, који није могао да нам одговори да ли ће остале странке Прешева, Бујановца и Медвеђе позвати грађане да бојкотују председничке изборе и како ће грађани реаговати на то.

Хасани каже и да подршка председничком кандидату владајуће коалиције, ма ко он био, зависи и од испуњења неких услова. „Ми јесмо део владајуће коалиције, али очекујемо много већу интеграцију Албанаца у владајуће структуре, државне, али и општинске“, појашњава Хасани.

И СДА Санџака има услове за све председничке кандидате. „Онај ко прихвати наших десет прокламованих принципа које смо недавно усагласили са ЛДП, добиће подршку СДА Санџака на председничким изборима. Међу договореним принципима налазе се даља демократизација друштва, јачање институција, промоција толеранције, слободе говора, нова регионална политика, као и признавање свих пресуда које се тичу сукоба на простору бивше Југославије. СДА се залаже и за убрзање приступања ЕУ и НАТО, за дефинисање статуса Санџака, решавање статуса Косова уз уважавање реалности и принцип разумевања специфичности на којима је направљена Босна и Херцеговина“, каже за Данас Енис Имамовић, функционер СДА.

СДА, како тврди Имамовић, неће никога вући за рукав, али очекује да ће се сви председнички кандидати изјаснити о њихових десет принципа. „Ако им је значајна наша подршка, они ће одговорити потврдно на наше принципе“, каже Имамовић.

На питање постоји ли могућност да Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, буде њихов председнички кандидат, с обзиром да подржава све принципе и да најављује могућу кандидатуру, Имамовић одговара да о томе заиста нису разговарали, нити је Јовановић током недавног сусрета споменуо кандидатуру.

И Муамер Зукорлић, лидер БДЗ, чека одлуку СНС о председничком кандидату. „Имамо три варијанте пред нама. Варијанта А је да се ја кандидујем за председника Србије, друга је да подржимо Вучића ако се кандидује и трећа да не подржимо никога. Увек је највероватнија варијанта А“, каже Зукорлић за Данас. Он додаје да ће се сам кандидовати уколико Томислав Николић буде председнички кандидат СНС.

На питање зашто Николић није по вољи БДЗ, Зукорлић одговара да је са „Томом све у реду“, али да због саме чињенице да ће у тој варијанти постојати други круг, његов интерес је да сам води председничку трку у првом кругу.

„То је одлична шанса за едукацијску промоцију политике помирења коју ја заступам. Не очекује сензационалне резултате на изборима, али свако ко се кандидује не искључује могућност уласка у други круг, јер би у супротном поручивао „немојте ме гласати“. Уколико Николић уђе у други круг, највероватније ћемо га онда подржати. Међутим, уколико се Александар Вучић кандидује за председника, мање су шансе да се ја кандидујем зато што претпостављам да би Вучић имао за циљ победу у првом кругу и да би вероватно од политичких партнера тражио да га подрже још у првом кругу“, каже Зукорлић. Он додаје да свему томе треба да претходи један прецизан договор. Упитан да ли ће Бошњаци подржати сваку одлуку коју он буде донео о председничким изборима, саговорник Данаса каже да хоће и да ће гласати у складу са његовим апелом.

Пастор: Бићемо активни и у кампањи

Балинт Пастор, функционер Савеза војвођанских Мађара, истиче да се нада да ће припадници мађарске националне мањине позитивно одговорити на њихов позив за ког кандидата да гласају. „Детаљно ћемо им на терену објаснити и образложити став који ће бити донет на нашим страначким органима. Бићемо активни и у кампањи“, каже Пастор за Данас. Он додаје да ускоро очекује разговор са СНС и да се нада да ће се договорити. СВМ ће одлуку донети на страначким органима и Пастор зато не жели да прејудицира евентуалну одлуку. Напомиње, ипак, да постоји велика вероватноћа да ће СВМ, уколико владајућа коалиција буде имала једног кандидата, тог кандидата подржати.