Прочитај ми чланак

Зукорлић – без одела муфтије до посланичког места

0

Zukorlic

Нови Пазар — Муамер Зукорлић ставио је у мировање своју функцију муфтије да би, како каже, могао да буде носилац изборне листе Бошњачке демократске заједнице.

Његови политички ривали у Санџаку овај потез коментаришу као дељење народа и вређање верника.

За председничко место пре четири године борио се у оделу муфтије, до посланичке функције покушаће да дође без њега. Муамер Зукорлић каже да је прихватио улазак у политичку арену јер су Бошњаци решили проблеме у вери, просвети и култури.

“Оно што сматрамо да угрожава Бошњаке и грађане уопште на овом простору јесте политички сектор. Са те стране смо веома несигурни и као институције и као грађани“, рекао је Зукорлић.

Он је одбио да за Б92 детаљније образложи ову одлуку и одговори на питање шта се променило у односу на досадашње његово политичко деловање већ је понудио да његове личне ставове објасни његов портпарол. Зукорлићеви политички ривали у Санџаку тврде да је мировање функције муфтије преседан који дели народ.

“Тај човек вређа интелигенцију сопственог народа. Сетимо се само да је био и председнички кандидат. Потом је пребацио пребивалиште у Сребреницу, учествовао на локалним изборима за општину Сребреница, најављивао кандидатуру за председника Републике Српске. Тај човек је просто жељан медијске пажње и он напросто води рачуна само о себи“, истиче Мехо Омеровић из СДПС.

Активисткиња за људска права Аида Ћоровић, посланица са листе демократа у претходном сазиву парламента, не очекује велике промене после ове одлуке Зукорлића.

“Не мислим да ће му драматично порасти шансе, мислим да се ту неће нешто много променити, а не бих рекла да су Бошњаци средили све, далеко од тога. Много тога треба да се разговара са политичким актерима у земљи. Много тога Бошњаци и Муслимани у Санџаку нису решили, пре свега мислим на економски положај“, истиче Ћоровићева.

Она каже да ће једно од питања бити и како ће на ову промену реаговати Санџак, али и Сарајево и Београд.

Б92