Прочитај ми чланак

Зоран Бабић: СНС жели да реформише наше друштво

0
ЗОРАН БАБИЋ, шеф посланичке групе СНС-а

ЗОРАН БАБИЋ, шеф посланичке групе СНС-а

БЕОГРАД – Шеф посланичке групе СНС и Акционог тима за реформу политичког система Зоран Бабић изјавио је данас да ће позив за учешће у том послу бити упућен и ванпарламентарним странкама, цивилном сектору, САНУ, и да верује да ће прва решења бити позната до краја године.

„Верујем да ћемо до првих решења доћи пре краја ове године. Мислим да је потребно поћи од лакших тема, да би теже ставили на сто“, рекао је Бабић за РТС, додајући да ће на првом састанку, који се очекује у првој половини наредне седнице, бити разговарано о формату и величини тима.

Жеља СНС, на чију иницијативу је и формиран Акциони тим, како је напоменуо, јесте да он буде проширен и на ванпарламентарне странке, представнике цивилног сектора, а да очекује и активно учешће председника САНУ.

„Сваког заинтересованог човека у Србији, који жели бољитак Србије, ћемо послушати и саслушати. Жао ми је што се у медијима пронела вест да ће нам странци писати Устав, наравно да неће странци писати Устав. Добро је за наш систем да најбоље мере које су примениле земље ЕУ применимо и у нашој земљи“, каже Бабић.

Шеф посланичке групе СНС напомиње да преамбула Устава Србије апсолутно није тема.

За напредњаке је, како је додао, битно да једна од првих тема буде смањење броја посланика, будући да је парламент са 250 посланика гломазан, неефикасан и скуп, а да број посланика од 125 до 150 осликава и величину земље и број становника.

Тим ће, сматра Бабић, доћи до решења само ако његови чланови забораве на политичку сујету и уколико буду трагали за решењима и тачкама спајања.

Упитан за мишљење опозиције да ће Акциони тим служити само за прикривање важнијих тема у земљи, Бабић је казао да у парламенту нема опозиције, јер су неке странке на власти у Војводини.

„Не видим где је ту опозиција. Што се тиче примедби, уколико мисле да је наш политички систем савршен и добар, могу да кажу, ако мисле да је 250 посланика одлично, нека кажу. У сваком случају, СНС жели да реформише наше друштво, на ред је дошао и политички систем. У то не желимо да уђемо сами, већ да то спроведемо консензусом и дијалогом“, рекао је Бабић.

 

(Танјуг)