Прочитај ми чланак

ЗЛАТНИ КАВЕЗ: Ево где Русија чува Миру Марковић и Виктора Јануковича

0

Barviha  gde Rusija čuva Miru Marković i Viktora Janukoviča

Свргнутог украјинског председника Виктора Јануковича више нико и не помиње. Одржао је тек неколико конференција за новинаре у Ростову на Дону, уз украјинску границу, тек толико да се огласи. Међутим, Јанукович је добро збринут. Он је у једном од најтајновитијих московских предграђа.

Реч је о насељу Барвиха, тачније Вртовима Мајендорф, који су име добили по аристократској немачкој породици која се с Балтика доселила у околину Москве у 15. веку. Јанукович се куповином ове некретнине прикључио кампу, који Руси у шали називају „Покајничком утехом“. У том крају су многи председници с политички блиским односима с Москвом већ купили своје виле, злу не требало, ако би и они попут Јануковича морали голу кожу да спасавају бекством из земље. А и друштво које је већ у Мејендорф вртовима је већ звучно.

Ту су се сместили руски милијардери, збачени председници, премијери, владари и њихове породице, или пензионисани државници и челници најмоћнијих руских компанија. Најпознатији станар насеља свакако је Михаил Горбачов, последњи председник СССР-а. Ту је и Лејла Алијева, старија ћерка азербејџанског вође Илхана, који и сам има вилу ушушкану у брезовој шуми.

Мир у тишини јужног обода Москве пронашао је и Александер Жуков, таст власника Челзија Романа Абрамовича, као и комплетна шира породица Сергеја Богданчикова, бившег челника Росњефта, највеће државне нафтне компаније. Вила је већ спремна и за сиријског председника Башара ал Асада. У једном тренутку прошле године, кад се његова власт заљуљала озбиљно, чак се и тврдило да је већ побегао у Москву. Међутим, тамо је била његова супруга и то управо са задатком да одабере вилу за случај бежаније. У вили под именом Свемирски брод је једно време живела и Наоми Кембел док је била у вези с руским милијардером Владиславом Дороњином.

Занимљиво је да је Јанукович сада један од првих комшија Мири Марковић која се са сином Марком Милошевићем настанила управо у том насељу, после бекства од правосуђа Србије. Према написима и руске и америчке штампе, Марко Милошевић у предграђу Москве „живи са својом руском женом с којом има и дете“, мада то никад није проверено. Ту је живео и Борислав Милошевић, брат Слободана Милошевића, а и данас на утабаним стазама густе шуме виђају у шетњи генерала Вељка Кадијевића, последњег министра одбране СФРЈ, који је непосредно пред распад земље покушавао од маршала Јазова да добије подршку за војни удар у Југославији.

mira-markovic-sloba gde Rusija čuva Miru Marković i Viktora Janukoviča.jpg
У златном кавезу милијардера, ислужених диктатора и заслужних грађана је и Аскар Акајев, свргнути лидер Кигизије, као и богати грузијски губернатор покрајине Аџарије Аслан Абашидзе који у Грузији који није успео да изведе отцепљење, те је приватним авионом бившег московског градоначелника Москве Јурија Лушкова морао да бежи пред потером.

Читаво насеље оивичено је густом шумом, заклоњено пажљиво скривеном оградом кроз коју је провучена струја. Све је направљено тако да незвани гости никако не дођу у прилику да „узнемиравају ту депонију за одлагање крупног диктаторског отпада“ како Барвиху назива познато московски новинар Сергеј Гризунов. Разлога за то је више. Прво, руски председник Путин не жели да се осрамоти тако што ће некоме пружити уточиште у Москви, а потом да штићеник страда. Да би то осигурао, Путин је одлучио да их држи на оку.

План за бекство у Барвиху и Вртове Мајендорф има и украјински милијардер Ринат Ахметов, власник ланца рудника и челичана, али и фудбалског клуба Шахтјор из Доњецка око којег се баш ових дана воде крваве борбе украјинских и проруских побуњеника. Наводно вила је спремна и за „последњег диктатора Европе“ како Запад назива председника Белорусије Александра Лукашенка, али и казахстанског „оца нације“ Нарсултана Назарбајева.

Како би милијардери имали све што им је потребно, насеље има своју концертну дворану у којој су гостовали Елтон Џон, али и Пол Енка, Пласидо Доминго, Хозе Карерас, Горан Бреговић с Оркестром за свадбе и сахране, те Џенифер Лопез и многи други. Сви они су ту долазили на позив милијардера којима није било тешко да испишу чек од неколико милиона долара за вече. Престижни ресторан Авенија нуди релаксацију уз врхунске италијанске и француске куваре, док ресторан Опијум нуди искључиво специјалитете југоисточне Азије.

Ту су и луксузни тржни центри, спортски терени и све друго што може да прекрати досаду милионерима. Раскошни салони скупоцених аутомобила и којешта друго. Иначе, према наводима магазина „Форбс“, цене некретнина у Мајендорф вртовима се јавно не оглашавају јер они који тамо купују не питају за такве ситнице, а најскупље резиденције стају и до 100 милиона долара.

Срце Барвихе је дворац Мајендорф, екстравагантно здање које је подигла породица балтичких Немаца по избијању Првог светског рата. После октобарске револуције први станар дворца Мајендорф био је Владимир Иљич Лењин, а 1935. је луксузно задње претворено у санаторијум за совјетске лидере и њихове пријатеље. Ту су се одмарали и писац Михаил Булгаков, затим отац руског космичког програма Сергеј Корољев и астронаут Јуриј Гагарин.

У том санаторијуму се одмарао и бугарски вођа Георги Димитров који је тамо и отрован после спорења са Стаљином око одговора на непослушност Тита 1948. године. Од совјетских вођа пуно пута је у санаторијуму био и Леонид Брежњев, а по доласку Бориса Јељцина на власт, он поново дворац претвара у државну резиденцију. И данас у Мајендорфу Владимир Путин прима стране државнике.

(Вести онлајн)