Прочитај ми чланак

ЖЕСТОКА ТРКА ЗА ПРВОГ ЧОВЕКА УН: Судбина Вука Јеремића зависи од три земље

0

Два круга гласања за генералног секретара УН показала су да Вук Јеремић има реалне шансе, а на путу до престижне позиције узда се у подршку Русије, Кине и Француске.

Vuk Jeremic - UN

Јеремић је овог пута имао осам позитивних гласова, један мање него прошли пут. Како „Блиц“ незванично сазнаје, Велика Британија, која је прошлог пута гласала „за“, овог пута је била уздржана или без мишљења.

 – Реч је о тактизирању, о нијансама. Биће још најмање два круга гласања и све је могуће – каже наш извор упућен у дешавања око избора наследника Бан Ки Муна.

„Блиц“ је ексклузивно добио увид у гласачки листић представника једне од држава. То је практично први пут да се овај документ појавио у јавности. На гласачком листу до којег смо дошли налазе се четири колоне. Занимљиво је да је овај представник стављао икс поред свих који су по његовом мишљењу аутсајдери.

Фото: blic.rs

Фото: blic.rs

Иначе, током гласања, осим Јеремића, који је имао један позитиван глас мање, Гутереш, који у првом кругу није имао ниједан негативан, сада је добио два. Према сазнањима „Блица“, један минус је Русија, док је други највероватније Кина. И једна и друга земља чврсто се залажу за ротацију региона и за то да генерални секретар УН овог пута буде из региона југоисточне Европе.

– Јеремићева шанса би управо могла да буде у тој принципијелности Русије и Кине, као и у подршци још једне сталне чланице СБ УН – Француске, која је оба пута гласала „за“ – наводи саговорник нашег листа.