Прочитај ми чланак

Земан: НАТО прекршио обећање да ће бомбардовати само војску Србије

0

nato-bombardovanje-1

Београд – Чешки председник Милош Земан рекао је, поводом 15-годишњице од интервенције НАТО у Србији, да је његова земља била последња која се сложила са бомбардовањем.

Председник Чешке Милош Земан рекао је данас, поводом 15-годишњице од интервенције НАТО у Србији, да је његова земља била последња чланица Алијансе која се сложила са бомбардовањем и то под условом да се акција тиче искључиво војних објеката, али да тај услов није испуњен.

На питање новинара да се осврне на годишњицу бомбардовања НАТО-а и на чињеницу да је и тада био у власти, Земан је, после састанка са председником Србије Томиславом Николићем, одговорио:

„Више пута сам на то одговарао и сада ћу то радо учинити. Чешка влада је била последња која се са тим сложила, услов за сагласност било је то да ће се бомбардовање тицати искључиво војних објеката. Обећали су да ће то испунити, али тај услов није био испуњен“.

Земан је подсетио да када је тадашњи председник Чешке предложио да се заповеднику НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку додели највиши орден Чешке – Орден белог лава, он је то као премијер одбио.

(Танјуг)