Прочитај ми чланак

Завршена седница Скупштине: Алексић у клинчу са Брнабић, разоткрио…

0

Данас је одржан наставак Трећег ванредног заседања Народне скупштине на ком се расправљало о смени министра полиције Братислава Гашића.

18:02

Завршена седница, наставак у четвртак

Посланици Скупштине Србије завршили су са радом за данас.

Седница ће бити настављена у четвртак са почетком у 10 часова.

17:58

Брнабић поново негира да Гашић има објективну одговорност

Премијерка Србије Ана Брнабић негирала је постојање објективне одговрности министра полиције у масовним убиствима.

„Да (Бата Гашић) има било какву објективну одговорност, верујем да не би часио часа да поднесе оставку“, рекла је Брнабић.

Она је рекла да цени „резултате његове борбе, али и борбе Александра Вулина и иницијативе председника Александра Вучића у обрачуну са криминалним кланом Беливук-Миљковић“.

„Србија је очишћена од таквих криминалних група и сада је на судству да заврши тај посао“, рекла је она.

17:35

Оленик Ани Брнабић: Како је министар образовања одговоран, а министар полиције није?

Посланик Александар Оленик упитао је како је министар образовања Бранко Ружић поднео оставку, ако нас „недељама власт убеђује да нема објективне одговорности код министара и Владе“.

„Зашто је онда министар Ружић поднео оставку? Из његовог одговора ја сам разумео да је поднео оставку јер се сматра одговорним као минситар, ако имате друго објашњење, молим вас да нам кажете“, рекао је премијерки Србије посланик Оленик.

„Поставља се питање како је министар образовања одговоран, а министар полиције није када је у питању масовно убиство. Наравно да су обојица одговорни, али по природи ствари много више је одговоран министар полиције“, додао је он.

16:36

Брнабић одговорила Алексићу

„Још 20 минута приче којој смо губили нит. Верујте да седам минута нисам знала о чему се ради. Ужасно важни закони чекају на дневном реду, али је важнији лични политички маркетинг. 20 минута ништа ново. Не постоји ниједна нова ствар коју је данас посланик изнео“, рекла је Брнабић након Алексићевог излагања.

Додала је да на питања у вези са Младеновцем, министар Гашић већ одговорио три пута.

16:28

Алексић о Звездану Терзићу

Алексић је у парламенту изнео и сазнања о Звездану Терзићу и упитао да ли су његове тврдње тачне

„У ноћи када је Црвена звезда прослављала титулу, 28. мај је у питању 2023. године – да ли је у тој ноћи Звездан Терзић заустављен од стране Интервентне јединице у Београду , да ли је код себе имао оружје, да ли је имао документацију за то оржују, да ли је код себе имао неке врсте опојних дрога или наркотика, да ли је звао председника Вучића, а овај Веселина Милића, да се наложи да се он пусти“, упитао је Алексић нагласивши да је питање за министра Гашића, али пошто он није ту, да може да одговори и премијерка Брнабић.

16:22

Алексић о случају рукометаша Мандића

„Питао сам га (Гашића) за бившег рукометаша Мандића два или три пута: Дакле, Нови Београд, око 23.05х, Нехруова 80, три НН лица су ушла у зграду и лупала на врата Окука Луке, који је кроз шпијунку на вратима видео и препознао лице Мандић Владимира, који је репетриао пиштољ и уперио га ка вратима, након чега су се сва три лица удаљила џипом, а поилицијски службеници увидом у видео надзор препознали су Мандић Владимира који је код себе имао пиштољ“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао да је у међувремену Тужилаштво наложило да се Мандићу одузме пиштољ, али да и даље није добио одговор од министра Гашића да ли се то десило.

16:08

Алексић: Очигледно да је после „сјајне изјаве“ о убиству Оливера Ивановића, Братислав Гашић добио забрану да говори

Мирослав Алексић из Народне странке рекао је да је очигледно да је после „сјајне изјаве“ о убиству Оливера Ивановића, Братислав Гашић добио забрану да говори.

„Проценили сте да је безбдније да се брани ћутањем и да не буде овде у сали“, рекао је Алексић.

Рекао је и да се о пропустима у систему говорено годинама и да за то нису потребни никакви докази.

15:54

Јованов: За чије бабе здравље то радите?

Посланик Јованов упитао је како је могуће да се тражи смена министра Гашића, кад је недавно БИА разоткрила да је Косовска полиција „лажираала“ аферу са оружјем у Звечану.

„За чије бабе здравље то радите“, упитао је Јованов.

15:38

Брнабић поново набраја масовна убиства

Премијерка Србије поново набраја масовна убиства у Србији, која су се догодила у време бившег режима.

Упитала је и ко је поднео оставку када је 2003. године убијен министар Зоран Ђинђић.

15:31

Јованов упитао Грбовића ко га је овластио да говори у име људи који протестују

Посланик Миленко Јованов из редова СНС упитао је Грбовића ко је њега овластио да говори у име људи који протестују.

„Ви сте те захтеве дефинисали, обманули људе и злоупотребили њихов бол. Ту љагу никада нећете моћи да скинете“, рекао је Јованов.

15:20

Грбовић: Гашићу шеф и странка омогућили руководеће функције

Павле Грбовић, народни посланик испред колације Уједињени-ССП ПСГ ПРЕОКРЕТ СЛОГА рекао је да су министру Гашићу његова странка и „његов шеф“ омогућили да се нађе на свим руководећим функцијама.

„Грађани Србије би се осећали много сигурније када би се на тим функцијама налазили људи који су ту због свог знања, образовања, искуства, посвећности, а не због шефа и странке“, рекао је Грбовић.

15:15

Настављено скупштинско заседање

Након паузе, настављена је седница Скупштине.

14:26

„Јесте ли ви нормални“

14:02


Орлић одредио паузу од сат времена

Председавајући Владимир Орлић одредио је паузу која ће трајати сат времена.

13:47

Алексић жестоко одговорио Брнабић

Мирослав Алексић рекао је премијерки Србије да се док су Срби на КиМ 99. године гинули у рововима, „њен председник државе“ усељавао у стан.

„Мењао га је вероватно за Пећку Патријаршију. Није он једини који је урадио. Док су људи гинули, он се усељавао у стан. Нека свако сноси своју одговорност, али се ваша не може сносити ни са једном“, рекао је Алексић.

13:38

Алексић подсетио премијерку да се смејала протестима

Народни посланик Мирослав Алексић подсетио је да је премијерка Србије фотошопирала фотографије са протеста „Србија против насиља“, на тај начин се подсмевајући.

13:36

Радосављевић одговорио премијерки

На опаску премијерке Брнабић да ја зе време ДС 2004. био погром Срба, са КиМ, посланик Радосављевић одговорио је: „Где су били министри 1999. када је протерано 200.000 људи“?

13:11

Радосваљевић премијерки: Неко вас је послао у отету кућу

Душан Радосављевић испред колације НАДА-Нови ДСС-ПОКС рекао је да овај систем настао на највећем насиљу које је спроведено 1945. где је побијено све мислеће.

„Господо премијерко, неко вас је послао у отету кућу господина Чеде Петровића, српског трговца енглеским штофом, а он се није обрадовао хордама зла“, рекао је Радосављевић.

13:05

Славица Радовановић: Полиција је имала право да претресе стан масовног убице из Младеновца

Посланица Народне странке Славица Радовановић изјавила је данас да је полиција по важећем Законику о кривичном поступку имала право да „без наредбе“ претресе стан и просторије које је користио масовни убица из Младеновца и пре него што је починио злочин.

„Полиција по важећем Законику о кривичном поступку може изузетно без наредбе ући у стан и друге просторије и без присуства сведока предузети претресање стана и других лица и просторија ради отклањања непосредне и озбиљне опасности за људе и имовину“, рекла је Славица Радовановић на седници Скупштине Србије.

„Да сте то применили у случају масовног убице из Младеновца, не бисмо имали ситуацију да човек има онолико оружје и да иде и да ’прангија’ по селу и ради шта хоће“, рекла је Славица Радовановић министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Имали сте право по Законику о кривичном поступку и требало је да сви полицајци који раде у заједници напишу информацију и доставе и да екипа, можда чак и Жандармерије, без икакве наредбе и налога уђе у стан, закључила је Славица Радовановић.

13:04

Јованов предложио да се освешта скупштинска сала

Миленко Јованов из СНС предложио је да одговарајући свештеник или муфтија дођу и освештају скупштинску салу.

„Сам Бог зна шта може да се деси док малерозни људи седе у овој сали“, рекао је Јованов.

12:47

Ћута: Довели сте на дан бомбардовања Герхада Шредера

Александар Јовановић Ћута осврнуо се на то што је Брнабић рекла да су протести организовани на дан жалости.

„Ја само подсетимо да сте ви на дан бомбардовања довели Герхарда Шредера (бивши канцелар Немачке прим. аут) у пуну Арену“, рекао је Јовановић.

Његова изјава изнервирала је Владимира Орлића који је време који му је изрекао опомену, а време које је говорио урачунао у време посланичке групе којој припада.

12:36

Брнабић: Никада нисам рекла да систем функционише сјајно

Премијерка Србије Ана Брнабић, рекла је, одговарајући Мирославу Алексићу, да она нема никакве везе са РЕМ. Она је додала да је опозиција „нечувено поступила“ и да је током дана жалости организовала протест.

„Ми не можемо да смењујемо њих, јер их не постављамо. Ово је земљау којој владају основни принципи владавине права. Никада нисам рекла да систем функционише сјајно и да нема никаквих проблема. Рекла сам да сваки систем може да закаже, јер систем чине људи. И наш систем је у неким областима, док сам ја био била председница Владе Србије, заказивао“, навела је она.

12:19

Алексић: Брукате Србију, шта је са Човићем?

Алексић је питао на седници парламента рекао је да власт прави представу на штету грађана који живе на КиМ.

„После 12 дана од најаве да су ухапшени Куртијеви терористи, они су пуштени да се бране са слободе. Ко је њих ухапсио? Је л’ Жандармерија или неке друге службе МУП-а Србије. Ако није Жандармерија, зашто није? Је л’ се то њима мање верује? Или треба Човић да дође и да их постројава ако не раде добро свој посао. И то ми нисте одговорили, шта је са Човићем? Шта сте са њим урадили? Је л’ ће и даље на некој наредној утакмици да постројава жандарме? Знате, Срби с Косова су и даље у затвору. Курти их држи и даље. Нико од њих није са шетао са оружјем по сверу Косова. Ови су, кажете, шетали по Србији, рекли сте да су терористи. Што сте их пустили? Зато што немате више кредибилитет, зато што сте уцењени и зато што не смете више да мрднете“, каже Алексић.

Он је рекао да власт брука Србију.

„Ја немам проблем да брукате себе, али немојте, бре, да брукате Србију“, навео је он.

12:04

Цео говор Маринике Тепић

11:58

Алексић представницима власти: „Јесте ли ви нормални?“

Посланик Мирослав Алексић подсетио је да је власт најпре обећала да ће укинути риијатли „Задруга“ и да је Вучић „замолио“ власника Пинка Жељка Митровића да то учини.

„Ево, пре неки дан је Митровић рекао да се спрема „Задруга 7″. Јесте ви нормални? Ја заиста морам да вас питам јесте ли нормални? Је л’ у овој држави Жељко Митровић председник и доноси одлуке? Је л’ постоји нека институција? Ја заиста немам коментар на овакво изругивање грађанима Србије. После овакве трагедије… Јесте свесни овакве ситуације? Не, ви кажете да настављате даље. Баш вас брига за захтеве грађана“, наглашава Алексић.

11:56

Јованов и Ђукановић у тандему

За реч се потом јавио посланик СНС Миленко Јованов, рекао је да се напредњаци нису окупљали како би тражили оставку Бојана Пајтића због маскара у Великој Иванчи, већ због његове одлуке да, како каже, 10. априла желео да закаже Скупштину АП Војводина на којој би се усвојила декларација да је Војводина угрожена од Србије.

Затим се за реч јавио Владимир Ђукановић, посланик СНС, који је рекао да опозиција јавно суди и пресуђује и да би они „најрадије укинули адвокатуру“. Он је запретио посланицима опозиције да ће „морати у затвор“ због тога што су, како наводи, уништавали животе другим људима.

11:46

Драгана Ракић: „Жути лопови“ су сада у СНС

Драгана Ракић, посланица ДС, подсетила да је СНС 3 дана након највећег масовног убиства у историји Србије, у Великој Иванчи, 2013. године, организовала политички скуп на ком је захтевала смену тадашњег покрајинског премијера Бојана Пајтића.

„Три дана после највећег масовног убиства у Србији ви сте се већ отимали за власт у Војводини. То вам је било најважније у том тренутку. То сте били ви и СНС. Што нас питате ко је убио Ранка Панића и зашто нико није одговарао за то? Што не питате тадашњег министра унутурашњих послова Ивицу Дачића? Ено га, седи вам у Влади. Што не питате тадашњег директора полиције Милорада Вељовића. Ено га, седи вам у кабинету Александра Вучића. Што не питате Вучића што га саветује директор полиције из времена кад је, како ви кажете, полиција убила Ранка Панића. Како сте то мислили? Да ви рециклирате отпад из бивше власти, а за оно што су они радили одговорност пребаците на нас који смо остали верни својој политичкој идеји и странци. Нас које нисте могли да поткупите или заплашите“, питала је Ракић и додала:

„Па кад су ‘жути лопови’ дошло код вас, онда су ваљда са собом донели свој лоповлук. То су сада ваши лопови и криминалци. Ви сте их прихватили. Ми смо их одбацили. То су ваши партијски другови, седе у вашој Влади. Нико вам их није наметнуо, ви сте их изабрали“, подвукла је Ракић

11:22

Тепић: Власт наградила са 10 милиона прорежимска гласила

Посланица „Уједињених“ Мариника Тепић питала је Ану Брнабић који је то јавни интерес да се финансирају најмонстурознији таболиди, Ало, Курир, Српски телеграф, Вечерње новости и то новцем грађана из општинских и градских буџета.

„И то управо након две незампаћене трагедије које су задесиле Србију у ‘Рибникару’ и селима око Младедновца. и то управо док трају протести ‘Србија против насиља’ током којих грађани траже укидање ових таблоида. А управо ових недеља сте определили милионе за ове ваше таблоиде. Ваша власт је у само у последњих неколико недеља определила опредила више од 10 милиона за ове ваше таблоиде, у само пет градова за сада за које смо успели да нађемо податке. Вероватно их има много више“, рекла је она.

Тепић је питала колико треба неко да буде задојен мржње према свему што није СНС па да овако нешто учини.

„И сада, док још јечи траума у Србији, не само да се даје новац таблоида, већ да се даје новац грађана Србије за финасирање мржње, зла, голотиње, насиља, простаклука, крви у овим таблоидима. Има ли ишта бизарније од тога да то радите управо сада? Да ли на овај начин награђујете све ваше таблоиде за све језиве наслове против критичара власти, уметника, глумаца, јавних личности који су се усудили да мисле својом главом. Објасните нам, госпођо Брнабић, шта је то задатак таблоида, Ало, Информер, Српски телеграф, Новости, Курира… Да власт издваја најмање 10 милиона за њихово финансирање из јавног буџета? Шта је њихов посао у 2023. за те паре“, рекла је она.

Потпредседница ССП је подестила да су прорежимски медији, након трагедија, оптужили опозиционаре да „желе да силују децу“.

„Ми смо били оптуживани да желимо да палимо Србију и убијамо људе. Јесте због овога дали новац вашим таблоидима да ово раде након трагедија“, питала је Тепић.

11:20

Цео говор Микетића у Скупштини и прича о Вучићевом кумићу

Развој догађаја

11:22

Тепић: Власт наградила са 10 милиона прорежимска гласила

Посланица „Уједињених“ Мариника Тепић питала је Ану Брнабић који је то јавни интерес да се финансирају најмонстурознији таболиди, Ало, Курир, Српски телеграф, Вечерње новости и то новцем грађана из општинских и градских буџета.

„И то управо након две незампаћене трагедије које су задесиле Србију у ‘Рибникару’ и селима око Младедновца. и то управо док трају протести ‘Србија против насиља’ током којих грађани траже укидање ових таблоида. А управо ових недеља сте определили милионе за ове ваше таблоиде. Ваша власт је у само у последњих неколико недеља определила опредила више од 10 милиона за ове ваше таблоиде, у само пет градова за сада за које смо успели да нађемо податке. Вероватно их има много више“, рекла је она.

Тепић је питала колико треба неко да буде задојен мржње према свему што није СНС па да овако нешто учини.

„И сада, док још јечи траума у Србији, не само да се даје новац таблоида, већ да се даје новац грађана Србије за финасирање мржње, зла, голотиње, насиља, простаклука, крви у овим таблоидима. Има ли ишта бизарније од тога да то радите управо сада? Да ли на овај начин награђујете све ваше таблоиде за све језиве наслове против критичара власти, уметника, глумаца, јавних личности који су се усудили да мисле својом главом. Објасните нам, госпођо Брнабић, шта је то задатак таблоида, Ало, Информер, Српски телеграф, Новости, Курира… Да власт издваја најмање 10 милиона за њихово финансирање из јавног буџета? Шта је њихов посао у 2023. за те паре“, рекла је она.

Потпредседница ССП је подестила да су прорежимски медији, након трагедија, оптужили опозиционаре да „желе да силују децу“.

„Ми смо били оптуживани да желимо да палимо Србију и убијамо људе. Јесте због овога дали новац вашим таблоидима да ово раде након трагедија“, питала је Тепић.

11:20

Цео говор Микетића у Скупштини и прича о Вучићевом кумићу

11:04

Станковић: Докле ће Телеком да улаже новац у естраду

Посланик Народне странке, Ђорђе Станковић, питао је на седници парламента да ли могуће да Телеком Србије нема ништа паметније него финансирање албума естрадних звезда.

„Очигледно Телеком даје новац како стигне и где год стигне. Ми смо сведоци да је једна новокомпонована естрадна звезда издала албум, Милица Павловић. Морам да признам да се она, за разлику од Аце Лукаса, Јелене Карлеуше, јавно похвалила да јој је Телеком финансирао албум. Да ли је могуће да Телеком нема ништа паметније него финансирање албума естрадних звезда. Да ли је могуће да не можете да уложите у реконструкцију, ја сам већ помињао породилиште у Нишу… Ја знам да ове ствари нису повезане, али мислим да постоји паметнији начин да се уложи новац, а не у Милице Павловић, Карлеуше и остала“, тврди Станковић.

10:55

Новаковић: Ко је дозволио да се деци обрати Павковић

Небојша Новаковић, посланик Демократске странке, питао је Министарство просвете да ли је поступило поводом случаја у школи „Ђура Јакшић“ у Каћу.

„Ради се основној школи у којој је организован јавни час и ученицима, односно деци, се путем видео линка из Финске обратио човек који је осуђен за ратне злочине Небојша Павковић. Он се сматра одговорним за депротације, убиства, прогон, злочине против човечности. Како се то не може подвести под образовну, едукативно или васпитну делатност, тражим од Министарства просвете да објасни под којим условима је организатор скупа проценио да је корисно да се овакав човек обрати деци“, питао је он.

10:47

Микетић: Зашто је Гашић слагао грађане Србије?

Микетић је додао да је против Панића два пута вођен поступак због вређања полицајаца.

„Сведочили су да је им је говорио да ће им скине униформе, а у једном случају да је кум председника Србије Александра Вучића. ЦИНС је открио да у овом тренутку нема саобраћајни прекршаји Уроша Панића. Постављам питање министру Гашићу зашто је слагао грађане Србије“, рекао је он.

10:42

Сећате ли се Уроша Панића?

Народни посланик Ђорђе Микетић питао је данас на седници да ли се посланици сећају Уроша Панића, кумића председника Србије Александра Вучића.

„То је онај момак који је дивљао Ламбургинијем и вређао полицајце. За тај аутомобил просечном раднику у Србије је потребно 45 година да га приушти. Полиција је слагала да су поднете пријаве против Панића. Ево га доказ: 20. априла, 2023. године питао сам министра Гашића шта је са кривичном пријавом коју смо ми поднели против Уроша Панића, добио сам одговор, након што су претходно ухапсили аутомобил, уместо Панића… Власник је наводно ФорС-Рента а цар, где је човек потврдио да је он возио, неки Ж.М., 11. априла возило које је направило све ове прекршаје. Питање за Прекршајни суд, поред доказа, зашто није поднета кривична пријава за лажно сведочење. Цела Србија је могла да гледа уживо ово дивљање бахатог возача Уроша Панића како се спрда са београдском полицијом. А београдска полиција ухапсила ауто, а онда вероватно измамила признање од другог човека“, објаснио је Микетић.

10:32

Васић о ухапшеним Србима на КиМ

Радмила Васић из покрета „Двери“ упитала је колико је Срба од почетка године ухапшено на северу КиМ.

Затражаила је да Скупштина хитно пошаље своје представнике , који би посетили ухапшене Србе уз асистенцију КФОР.

10:20

Јеринић упитала где је Оливера Зекић

Проф др Јелена Јеринић из Зелено левог клуба подсетила је да један од захтева протеста „Србија против насиља“ гашење таблоида који промовишу насиље, а да у томе предњачи Информер. Упитала је и зашто се не појављује председница Савета РЕМ, Оливера Зекић.

„Где је Оливера Зекић? Можда користи стари годишњи одмор. Иначе је тешко објаснити зашто се она, учесница жустрих расправа у јавности, није обратила од 10. маја“, упитала је Јеринић.

09:53

Седница почиње у 10 сати

Очекује се да седница почне у 10 сати.

09:52

„Хтели смо да спавамо у Скупштини“: Посланик објаснио како су спречили нову превару власти
Радомир Лазовић

Власт је хтела да прекине седницу Скупштине, али ми смо то спречили и то се не зна, рекао је за Н1 народни посланик Радомир Лазовић, након последњег заседања.